• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo.rs

30.03.2019

18:44

NOĆAS NE ZABORAVITE DA URADITE JEDNU VAŽNU STVAR! Evo šta se dešava u noći između subote i nedelje!

Društvo

NOĆAS NE ZABORAVITE DA URADITE JEDNU VAŽNU STVAR! Evo šta se dešava u noći između subote i nedelje!

Podeli vest

Kazaljke na časovnicima noćas pomeramo unapred, u 2.00 na 3.00 sata, čime počinje letnje računanje vremena, koje će trajati do oktobra

Međutim, pomeranju kazaljki polako se bliži kraj, imajući u vidu da je Evropski parlament u utorak velikom većinom glasao za okončanje pomeranja kazaljki na statu u EU od 2021. godine, a što će i Srbija slediti.

Od 1996. godine, sve zemlje EU menjaju istovremeno svoje vreme. Sada tome dolazi kraj i predstoji da se izjasne svi poslanici EP, dok se od zemalja članica očekuje da odluče da li će da zadrže letnje ili zimsko vreme.

One zemlje koje se budu odlučile da zadrže "standardno", odnosno zimsko vreme, poslednji put bi kazaljke trebalo da promene u oktobru 2021, dok bi one koje se odluče za letnju računicu, to mogle da učine u martu iste godine. Odluku sada treba da potvrdi EU parlament.

A šta će biti sa Srbijom?

Ako se odlučimo za letnje računanje vremena, 1. jula će svitati u 5 ujutru i obdanica će trajati do 20.30 sati. U slučaju zimskog računanja, obdanica će trajati od 4 do 19.30, te će onaj ko ustaje u 7 prespavati tri sata dnevnog svetla.

Uzimajući za primer 1. decembar, po zimskom računanju vremena obdanica traje od 7 do 16 sati, što bi bilo pomereno od 8 do 17, ako bi se računalo po letnjem modelu.

Imajući u vidu da mi želimo da postanemo deo EU, u obavezi smo da se priklonimo njihovim odlukama.

Srpsko Ministarstvo privrede će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, saoštili su ranije. Konkretno, u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija