• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

31.03.2019

08:33

DO SEPTEMBRA PROBNE DOZVOLE I PROPISI PO STAROM!

Društvo

DO SEPTEMBRA PROBNE DOZVOLE I PROPISI PO STAROM!

Podeli vest

Primena novih propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije odlaže se do 2. septembra. Izmene se odnose na nove vozače i izdavanje probnih vozačkih dozvola po strožem režimu

 

Zakonodavac je, kako se navodi, uočio da bi veliki broj obrazaca za "stare" probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi, ako bi propisi stupili na snagu 3. aprila, kao što je prvobitno predvidjeno, taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zato će do 2. septembra svi koji polože za upravljanje putničkim automobnilom, dobijati probne vozačke dozvole po propisima koji su važili do sada.

To, praktično znači da će se probna vozačka dozvola izdavati osobama sa 17 godina, onima sa 18 ili više godina koji prvi put polažu za ovu kategoriju motornih vozila na period na godinu dana, uz nekoliko bitnih ograničenja.

Vozači sa probnom dozvolom ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi. Zabranjeno je upravljanje vozilom od 23 do 5 časova ujutru. Maksimalna dozvoljena brzina kretanja je 90 kilometara na čas.

Maloletni novopečeni vozači smeju da voze samo uz prisustvo starije osobe koja ima B kategoriju.

Po izmenama koje će važiti od 2. septembra, osobe koje polože vozački ispit sa 17 godina, probnu vozačku moraće da koriste čak četiri godine. Oni stariji sa 19, moraće da koriste do 21 godine.

Uvedeno je i ograničenje snage motora automobila, pa početnici ne mogu da voze kola koja imaju motor jači od 80 kilovata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija