• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.04.2019

11:03

RADNICI POŠTE PREKINULI ŠTRAJK! Zaposlenima će stići veće plate, a građanima PAKETI KOJE SU DANIMA ČEKALI!

Društvo

RADNICI POŠTE PREKINULI ŠTRAJK! Zaposlenima će stići veće plate, a građanima PAKETI KOJE SU DANIMA ČEKALI!

Podeli vest

Takođe je dogovoreno da se u roku od 7 dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje

Nakon razgovora potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa predstavnicima zaposlenih u JP „Pošta Srbije", koji su već više dana u štrajku nezadovoljni uslovima rada i tretmanom od strane poslovodstva ovog preduzeća, postignut dogovor o prekidu štrajka.

Zaposleni su prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Stefanović i saglasni su sa prekidom štrajka i preduzimanjem mera radi uspostavljanja normalnog procesa rada, navodi se u saopštenju na sajtu Vlade Srbije.

U razgovoru je dogovoreno da se do 4. aprila izvrši raspodela drugog dela ostvarene dobiti za 2017. godinu, a da se do 24. aprila izvrši raspodela prvog dela iz ostvarene dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se u roku od 7 dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje, u kojoj će, pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača, učešće uzeti i 3 predstavnika zaposlenih sa današnjeg sastanka. Ona će imati zadatak da se izmeni član 42 Kolektivnog ugovora, na način da se raspodela sredstava iz dobiti počev od 2018 godine isplaćuje linearno.

Radna grupa ima zadatak i da se Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jednokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, a minimalni iznos je 20.000 dinara, prenosi Tanjug.

Rok za navedene izmene i realizaciju je 10 dana od dana formiranja radne grupe. Treba da se izvrši i analiza koeficijenata osnovne zarade, na način da se tehnološka radna mesta više vrednuju. Takođe imaju zadatak da se preispita opravdanost postojanja pojedinih radnih mesta (veliki broj savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta).

Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Republike Srbije je novembar ove godine, nakon čega bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenata zarade. Dogovoreno je i da se u septembru isplati drugi deo sredstava iz dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se sredstva za povećanje osnovnih zarada (korekcija), kao i sredstva za uvećanje zarada po osnovu radnog učinka (stimulacija) preusmere sa administrativnih poslova na tehnološke poslove, sa izuzetkom deficitarnih radnih mesta (IT poslovi i sl).

Kako se navodi, poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos treba da stavi u svrhu tehnologije, odnosno da neće primati zaposlene na administrativnim (kancelarijskim) poslovima.

Svi zaposleni, koji su učestvovali u štrajku su dobili garancije da neće trpeti posledice u preduzeću zbog stupanja u štrajk, kao i da će se obustaviti svi do sada započeti postupci kažnjavanja od strane poslovodstva JP „Pošta Srbije".

Sastanak je protekao u korektnoj atmosferi, uz prisustvo saradnika ministra Stefanovića i direktora RPLC-a Beograd, navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milos

pre 5 godina

U svemu ovomoe najvecu stetu su imali gradjani, ali ce i to biti ispravljeno.

Kristina

pre 5 godina

Drzava radi na ispunjenju svega sto narod Srbije muci .

mimi

pre 5 godina

bitno je da je proble resen,mislim da je dobro sto nema otvorenih pitana i da moze da se postigne neki dogovor,situacija je brzo prevazidjena i resena,za svaku pohvalu

Marija

pre 5 godina

Plate mogu biti uvecane na realnoj osnovi a ne preko toga jer drzava mora da posluje racionalno.

Sara

pre 5 godina

Država je uvek tu za svoje građane i resava njihove probleme.

Sinjorita

pre 5 godina

Super, samo neka se rešavaju situacije, i da su svi zadovoljni!

Ana

pre 5 godina

Odlicna vest i za radnike poste,a i za gradjane!

voja

pre 5 godina

Predsednik je postigao cilj u razgovoru sa njima. Veće plate i penzije su budućnost Srbije!

Nik

pre 5 godina

Gradjani se najvise obraduju sto ce moci penzije da dignu i pakete.

Zora

pre 5 godina

Zaposleni su saglasni sa prekidom štrajka jer su preduzete mere radi uspostavljanja normalnog procesa rada.

nikola

pre 5 godina

Konacno, hvala na prekidu strajka, hvala drzavi koja je odlucila da zaposleni u Posti dobiju vece plate.

Dusan

pre 5 godina

Veoma mi je drago zbog radnika u Posti, zbog vece plate. Jos jedan problem uspesno resen! Bravo!

ana

pre 5 godina

Pokazala je drzava da misli na svoje radnike i da zeli da im pomogne.

joja

pre 5 godina

Zaposlenima će stići veće plate, a građanima PAKETI KOJE SU DANIMA ČEKALI!

Milica Milicic

pre 5 godina

Ne svidja mi se trend strajkujemo svi protiv svega, radnici poste imaju solidne plate za razliku od nekih koji imaju male ili nikakve.

Vanja

pre 5 godina

Mislim da su radnici PTT preterali,svako hoce vece plate,ali to nije razlog za strajk i na stetu gradjana Srbije.

Goran

pre 5 godina

Konacno se i ovaj problem resava, jer jer najgore kada zbog necijeg nezadovoljstva ispasta ni kriv ni duzan narod, a drzava to ne zeli.

Sladjana

pre 5 godina

Bravo...u nasoj zemlji je sve stvar dogovora...mirnim putem...

felipefeldin

pre 5 godina

Znaci iskukali su vece plate..moze im se..

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija