• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

01.04.2019

23:30

NOVI ZAKON O TURIZMU TREBA DA SMANJI BROJ PREVARENIH TURISTA! Agencije više neće moći DA VARAJU PUTNIKE! Svi troškovi mora da su u ceni aranžmana!

Društvo

NOVI ZAKON O TURIZMU TREBA DA SMANJI BROJ PREVARENIH TURISTA! Agencije više neće moći DA VARAJU PUTNIKE! Svi troškovi mora da su u ceni aranžmana!

Podeli vest

Turističke agencije više neće moći da varaju putnike sa skrivenim troškovima, već će sve morati da bude predstavljeno u punoj ceni aranžmana, stoji u novom Zakonu o turizmu, koji je usvojen i počeće da se primenjuje od septembra 2019

Ovaj zakon predviđa da će sve takse (aerodromske, YQ, brodske) i ostali troškovi koji su putnicima obračunavani naknadno morati da budu uključeni kao sastavni deo cene.

To u praksi znači da više neće moći da se dogodi da neko, na primer, uplati aranžman za Krf autobusom od 189 evra, koji podrazumeva smeštaj i troškove prevoza do smeštaja, a onda "iskrsne" doplata još 15 evra za trajekt, pa za vožnju od trajekta do smeštaja još 15, čime cena aranžmana biva znatno viša od početne.

Ljajić: Pooštrićemo kontrolu agencija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za Informer da se ovim zakonom štite svi putnici, ali i agencije koje rade pošteno.

- Novi zakon je eksplicitan po pitanju toga da agencija mora da prikaže kompletnu cenu u koju su uračunati svi troškovi. Više neće moći da se predstavi jedna cena, i da se nakon toga ljudima dodaju silni troškovi, pa da ih na kraju putovanje košta kao Svetog Petra kajgana. Istovremeno se štite i putnici od toga da ih neko obmane, ali i agencije koje rade pošteno posao od nelojalne konkurencije. Moram da najavim i da će zakon morati striktno da se poštuje i da ćemo pooštriti kontrolu turističkih agencija, pogotovo u ovom segmentu skrivenih troškova - rekao je Ljajić.

 

Manje prevara

Novi zakon trebalo bi da ukloni nepravilnosti u radu brojnih agencija i time da se smanji broj nezadovoljnih i prevarenih putnika, kaže za naš list direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

- Jedinstvena cena celog putovanja je najbolje rešenje, kako ne bi bilo skrivenih troškova koji su ljude dovodili u zabludu. Zato će od jeseni sve takse, aerodromske, brodske, YQ za kerozin, kao i doplate poput onih za trajekt morati da budu uključene u cenu aranžmana. Pa nema nikakve logike da putniku koji ide na Krf autobusom naplaćujete dodatno trajekt, jer on bez njega ne može da stigne tamo, a vi ste se u ponudi obavezali da ćete mu omogućiti prevoz do odredišta. Takođe, novim zakonom biće zabranjeno i reklamiranje destinacija za koje je potrebna doplata. To znači da ne možete da reklamirate i prodajete put za Veneciju, a da nekoga smestite u Lido di Jesolo i da mora da plati odlazak do Venecije. U tim slučajevima ili mu obezbedite odlazak u Veneciju ili putovanje nazovite Lido di Jesolo. Zaista sam uveren da će novi zakon rešiti nepravilnosti u radu turističkih agencija, i da će odvojiti prevarante od onih koji ozbiljno rade posao. Uz sve to najveću dobrobit imaće potrošači, koji će znati šta plaćaju.

Planuli Turska i Egipat


Za razliku od prethodnih nekoliko godina, kada su turisti iz Srbije masovno išli u Grčku, ove sezone su prvo razgrabljeni aranžmani za Tursku i Egipat. Kako nam objašnjava Aleksandar Zarić iz agencije "Ponte", turisti se mahom odlučuju za ove lokacije zbog "ol-inkluziv" usluge, koja im omogućava da na letovanju ne moraju da potroše praktično ni dinara.

- Ove godine su "ol inkluziv" hoteli u Turskoj i Egiptu definitivno hit i do sada je tih aranžmana najviše prodato. Jednostavno su ljudi shvatili da im je ovde u cenu uključeno sve i da ne moraju na odmoru gotovo ništa da potroše. To najviše uplaćuju porodice sa decom, jer dete mora da ima tri obroka, dve užine, pa hoće sok, sladoled... I to sve kada se plaća za dvoje ili troje dece ispadne mnogo skuplje nego kada uplatite "ol-inkluziv" - objasnio nam je Zarić.

 

Nelojalna konkurencija

Novi zakon podržavaju i brojne turističke agencije jer će omogućiti svima jednake i fer uslove za rad. Dušan Atanasov iz "Big blua" tvrdi da oni godinama vode borbu sa nelojalnom konkurencijom, koja turiste privlači nerealno niskim cenama, a aranžman na kraju ispadne mnogo skuplji.

- Mi kao agencija koja radi po propisima i ljudima predstavlja zaista realne cene bez skrivenih troškova već godinama se borimo sa onima koji ne rade po propisima. Tako neke agencije predstave mnogo manju cenu, a ljude na kraju, kada im dodaju silne troškove, putovanje košta mnogo skuplje nego kod nas. Zbog svega toga nama je drago što se donosi ovaj zakon, ali uprkos tome pozivamo sve ljude da uvek pažljivo čitaju ponudu i sve one dodatne troškove koji su napisani nekad i sitnim slovima - poručio je Atanasov.

Taksa za kerozin 20 evra?!


Jedan od najčudnijih dodatnih rashoda svakako je i YQ taksa ili taksa u slučaju poskupljenja kerozina, koja iznosi 20 evra. Pored toga što nije nimalo logično da rizik od eventualnog porasta cene nafte materijalno snose putnici, agencije u slučaju pada cene neće vratiti novac.

- Cena kerozina nekada zna da skoči i do 11 odsto, i to promeni cenu čarter-leta, pa agencija zbog toga naplaćuje ovu taksu. Slažem se sa vama da nije u redu da agencija naplati ovu taksu ako cena kerozina ostane nepromenjena i da bi bilo korektno i da pojeftine aranžman ako cena goriva opadne, pa i čarter pojeftini. Međutim, poslednjih godina kerozin obično poskupljuje, pa nismo razmatrali druge opcije - rekao nam je po ovom pitanju Seničić.


Cene aranžmana i dalje po srednjem kursu

Direktor "Jute" nam je otkrio i da se razmatra da se cene aranžmana iz evra konvertuju u dinare po srednjem kursu, a ne po "gornjem" kao što je to do sada bio slučaj.

Šta sve moramo da platimo a nije uračunato u istaknutu cenu


* Transfer od aerodroma ili trajekta do smeštaja 15 evra
* Aerodromska taksa 36-50 evra
* YQ taksa za gorivo 10-20 evra
* prevoz autobusom 50-60 evra
* prevoz trajektom 15 evra
* klima-uređaj 50-75 evra
* rezervacija vile po želji 35 evra
* rezervacija sedišta po želji 20 evra
* cene su okvirne u zavisnosti od agencije i destinacije

- Prema nekim najavama, to bi trebalo da se reši do kraja godine i da se obračunava po srednjem kursu. Međutim, mislim da to neće doneti ništa povoljnije ljudima jer agencije sigurno neće dozvoliti da budu na gubitku. Čak i ako budu morale da koriste srednji kurs, a ne gornji, agencije će tu razliku nadoknaditi tako što će ekvivalentno "podići" cenu svih aranžmana - objasnio nam je Seničić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

HAHAHA Ovo vazi od SEOTEMBRA - POSLE GODISNJIH ODMORA . ovo je VIC GODINE

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija