• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2019

09:33

(VIDEO) DRAMATIČNO NA TARI, 20 KUĆA SE URUŠILO! PRORADILO KLIZIŠTE posle spuštanja niova vode u jezeru Zaovine!

Društvo

(VIDEO) DRAMATIČNO NA TARI, 20 KUĆA SE URUŠILO! PRORADILO KLIZIŠTE posle spuštanja niova vode u jezeru Zaovine!

Podeli vest

U Donjim Mandićima, na obali Zaovinskog jezera na Tari, posle spuštanja nivoa vode akumulacije reverzibilne hidroelektrane za četrdesetak metara, aktiviralo se klizište koje je urušilo infrastrukturu i vikend naselje

Klizište je zahvatilo oko 30 hektara, uključujući i šume i livade na obali jezera u zoni Nacionalnog parka Tara, prenosi RTS.

- Tamo sam išao i bile su pukotine. Između je bilo široko. Ja stanem na jednu i samo mi je potonula desna noga. Mogao sam da stradam - naveo je Milojko Mandić iz Donjih Mandića.

Tlo je pre pet dana počelo lagano da klizi, u prekidu je seoski put, urušena infrastruktura i 21 kuća, a tlo i dalje ne miruje.

Akumulacija je izgrađena za potrebe reverzibilne hidroelektrane i prema vodnim dozvolama jasna su ograničenja ispuštanja vode kada se ona koristi za neometanu proizvodnju struje u Drinsko-limskim hidroelektranama.

KLIZIŠTE SRUŠILO KUĆU U CENTRU PROKUPLJA! Izlile se reke zbog naglog topljenja snega!

Ni ove godine, kažu u hidroelektrani, kota nije bila ispod dozvoljene, već petnaestak metara iznad, a klizište nije novo – evidentirano je još ranije i bilo aktivno i pre 24 godine, samo je šteta bila manja.

- Mi smo, nakon toga, objektima koji su se tu nalazili isplatili štetu sudskim putem, sve je bilo zvanično - objašnjava Mikajilo Zlojutro, direktor za proizvodnju energije Drinsko-limske hidroelektrane.

Dodaje da je obaveza onih kojima je isplaćena šteta bila da uklone te objekte.

- Neki su to učinili, neki nisu. Sve za šta postoji osnov ljudima će biti isplaćena šteta, jer kažem taj postupak postoji već od kada je napravljena reverzibilna hidroelektrana od 1982. godine kada je počela sa radom. Nikada nismo imali situaciju da na nečiji zahtev nismo odgovorili pozitivno, gde postoji osnov - naglašava Zlojutro.

(FOTO) LOVCI POMOGLI MEDVEDIMA DA PREGURAJU ZIMU!

Rukovodilac službe čuvara zaštićenog područja iz Nacionalnog parka Tara Ivan Ilić ističe da su pozvali ljude iz Zavoda za zaštitu prirode.

- Eksperti će doći da procene situaciju, predlože sanacioni plan i onda ćemo zajedno raditi dalje na sanaciji - naveo je Ilić. 

Jezero se od pre dva dana puni – voda iz podnožja Tare, iz Drine i jezera Perućac pumpa u akumulaciju i sada je na koti od 840 metara, što je za oko 40 metara ispod uobičajenog nivoa Zaovinskog jezera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija