• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.04.2019

19:26

VLADA SRBIJE ODLUČILA! Nikad više blokada katastra!

Društvo

VLADA SRBIJE ODLUČILA! Nikad više blokada katastra!

Podeli vest

Vlada Republike Srbije je svojom Uredbom i Odlukom, koju je doneo direktor RGZ-a Bork Drašković, delbokirala rad institucije i omogućila građanima da ostvaruju svoja ustavom zagarantovana prava, da nesmetano raspolažu imovinom i slobodno pristupe svim poslovima iz nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda, uključujući i službe za katastar nepokretnosti

Svi građani Republike Srbije od 13. aprila 2019. godine ponovo će moći da ostvare sva svoja prava i dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti. Tog dana na snagu stupa Uredba Vlade Republike Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u kojom se staje na kraj blokadi katastra. Uredbu Vlade i Odluku direktora možete je pročitati na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs.

Država je pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija. Digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvala je očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra. Uvođenje transparentnosti i efikasnosti radnih procesa predstavlja smetnju onima koji su godinama lovili u mutnom. Lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema.

Pouzdanost podataka u katastru jedan je od najvažnijih instrumenata za sticanje poverenja građana i najvažniji oslonac pri kupoprodaji nepokretnosti.

Štrajk je predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru. Praćen je sa mnogo medijskih neistina. Interes pojedinih političara i biznismena je da svoje poslove obavljaju mimo institucija, a takvim planovima Republički geodetski zavod je stao na put digitalizacijom i transparentnošću, kadrovskim i tehnološkim ojačavanjem.

Uvažavajući mišljenje i predloge sindikata, direktor Republičkog geodetskog zavoda je, na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u, doneo Odluku o minimumu procesa rada u RGZ-u. Pre donošenja Odluke zatraženo je mišljenje i predlog svih sindikata u RGZ-u o načinu sprovođenja minimuma procesa rada. Sindikat Nezavisnost RGZ, ASNS i JOS pisano su se izjasnili da ne žele da dostave svoj predlog pod izgovorom da mogu postupati samo po aktima koji su stupili na snagu. Predlog o organizaciji minimuma procesa rada dostavio je strukovni Geosindikat.

Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u koju je doneo direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković biće sprovedena od 13.04.2019. odnosno od prvog radnog dana 15.04.2019. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spomenka

pre 5 godina

Katastar je u strajku 19 godina, gledajuci moj slucaj a to je prenamena prostorija u stan, ne zajednickih vec privatnog lista. Uvek me primao razlicit referent, a moj je Starcevic, i na kraju da donesem vencanicu jer sam nosila drugo prezime, sto sam i to uradila. I evo 19 godina nista, izderu se, svima govorim istu pricu, da bi se upoznali sa predmetom i svako od njih kritikuje prethodnog referenta i tako u krug. Samo 19 godina. To je rad ove ustanove.

Saradžogla

pre 5 godina

Pre tuce godina sam odneo neke papire u beogradski katastar i kada odem na zakazan sastanak da pitam ŠTA JE BILO službenik samo mi pokaže MILIONE PAPIRA po kancelariji i veli DA ČEKAM?Posle toliko godina ja sam ZABORAVIO šta sam tamo predao!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija