• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

11.04.2019

07:57

NEMA VIŠE BATINA! Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece!

Društvo

NEMA VIŠE BATINA! Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece!

Podeli vest

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta, izjavio je Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

- Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje... Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme - kaže Vulević za današnju Politiku.

Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimičo) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ati

pre 5 godina

Drugovi moji koji ste doneli taj zakon samo da znate sve vise i vise biti nasilja sa strane dece prema roditeljima nego do sada i sve vise ce biti kriminalaca zbog ovog zakona. a drugo sta vide deca u skupstini to da vi i psihicki i fizicki napadate one koji su u opoziciji ako ne misle tako kako vi. Da vam d kazem nisam clan ni jedne paartiije i necu ni biti jer sviste isti samo svaka partija u drugom pakovanju.

Dragojlo

pre 5 godina

Sve prepisali od zapada a zapadna deca potpuno ne vaspitana!!!

SS

pre 5 godina

Ja i moji vršnjaci i veći deo generacije iza,smo prošli detinjstvo,školu,vaspitanje,sport kroz grdnju,prut,kaiš,čupanje zulufa u školi,kažnjavanja za greške itd.pa nam ništa ne fali.Jel to hoćete da osilite,okuražite decu decu,da mogu da se ponašaju kako ona hoće,grešite garantovano,jer niko ne želi svoje dete da prebija iz zabave.

Vladimir

pre 5 godina

Imali kraja budalaštinama u koje nas gurate?

Saradžogla

pre 5 godina

Koliko roditelji trpe zbog bahatosti dece do petog razreda?A od onih do osmog razreda dobro se zna da nisu baš tako ,,slatka,,! ... Nasilje u porodici?Uvek je kriv suprug?Ajde,bre!A niko ne spominje brojne žene nasilnice?BROJNOST ALKOHOLIČARA JE VEĆA KOD ŽENA!Ako to niste znali sada znate.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija