• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

11.04.2019

09:15

PSIHOLOG: Odbijanje neke njihove želje deca doživljavaju kao odbijanje njih kao osoba!  Treba ih naučiti da se bore sa frustracijom!

Društvo

PSIHOLOG: Odbijanje neke njihove želje deca doživljavaju kao odbijanje njih kao osoba! Treba ih naučiti da se bore sa frustracijom!

Podeli vest

Deca doživljavaju odbijanje neke njihove želje, kao odbijanje njih kao osoba, i to je nešto što treba da se iskleše tokom odrastanja, rekla je psiholog i psihoterapeut Ljubica Bogetić

Sve u Srbiji potresla je vest da o dečaku (12) koji je skočio sa sedmog sprata zgrade na Novom Beogradu, ostavivši za sobom oproštajno pismo u kome navodi da se na ovaj korak odlučio zbog toga što su mu roditelji, navodno, zabranili da igra igrice.

Nažalost, ovaj slučaj nije usamnjen, pa tako često možemo pročitati vesti koje pišu o slučajevima gde deca dižu ruke na sebe zbog neke roditeljske zabrane ili kritike, loših ocena i slično.

Psiholog Ljubica Bogetić rekla je za portal Pink.rs da je ovakvih slučajeva dosta u praksi, i istakla da, u suštini, bez dublje analize konkretnog slučaja, ne možemo tačno znati zašto se određena osoba odluči za korak da sebi oduzme život.

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA! SAMOUBISTVO DEČAKA ŠOKIRALO CELU SRBIJU! Vasilije (12) se ubio zbog igrice!

 

Ističe da u pozadini nečije odluke da sebi oduzme život može ležati mnogo razloga, i da je izuzetno teško i nezahvalno proceniti ko se i zbog čega odlučuje na takav korak.

- Malo je teže da se dete odluči na to da digne ruku na sebe isključivo zato što mu je roditelj nešto zabranio. Verovatno da su postojali i neki dublji razlozi. Međutim, generalno, ova zabrana može biti eventualni okidač na nešto što se već dešavalo – rekla je Bogetić.

Ona ističe da deca mogu odbijanje neke njihove želje da dožive kao odbijanje njih kao osoba.

- To je nešto što treba da se iskleše tokom odrastanja. Treba ih naučiti da to što je odbijena neka njihova želja, ne znači da su odbijeni kao osobe i da nauče da su vredni kao osobe. Kod onih koji na to nisu navikli, kojima se sve ugađalo tokom odrastanja, kada dođu do nekog perioda da im se neka stvar odbije ili zabrani, oni zaista mogu jako burno da reaguju, kao da je smak sveta – rekla je Bogetić.

NEMA VIŠE BATINA! Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece!

 

Kako kaže, roditelji bi trebalo da obrate pažnju, jer bi verovatno mogli da primete promene ponašanja kod njihovog deteta.

- Treba da obrate pažnju da li ima promena u ponašanju deteta, ona mogu postati ili previše povučene, ili agresivna. Ali promena bi trebalo da bude uočljiva. Takođe, roditelji su ti koji bi trebalo da ih nauče od malih nogu na frustraciju, da nauče da trpe frustraciju – rekla je Bogetić.

Kako kaže, najteže prolaze prezaštićena i razmažena deca jer je njima najteže.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DD

pre 4 godine

Strasne stvari se dogadjaju sa decom. Ne samo u Srbiji. Zasto, pa roditelji grese u vaspitavanju. Secam se mog detinjstva kad mi je otac rekao da ne mogu na ekskurziju, sto je za mladu osobu uzas, da nema novac. Ja sam preplakala citavu noc, ali se nisam ubila. Malo poredjenje sa ovom danasnjom decom koja su za roditelje princevi i princeze, pa ako to ne mogu da budu oni se ubijaju. Mnogo su razmazena ova danasnja deca i sto je jos najvaznije roditelji imaju, vecinom, jedno dete pa mu daju sve. To je pogresno.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija