• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs/Informer.rs

14.04.2019

18:24

MIRA MARKOVIĆ JE NOSILA CVET U KOSI, evo i zbog čega!

Društvo

MIRA MARKOVIĆ JE NOSILA CVET U KOSI, evo i zbog čega!

Podeli vest

Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koja je preminula danas popodne obeležila je politički život Srbije devedestih godina prošlog veka. Za nju se vezivao veliki broj mitova koji su je pratili čitav život, a jedan od svakako najupečatljivijih je bio taj zašto je Mirjana Marković nosila cvet u kosi po čemu je bila poznata

Priča o čuvenom " cvetu u kosi" pojavila se u knjizi " Tajne enigme Vere Miletić" (naručenoj od Mire Marković) gde autor Đurica Labović navodi podatak kako je sredinom juna 1944. godine ''Veri Miletić pošlo za rukom da napiše kratko pismo u Banjičkom logoru i preko neke logorašice dostavi ga svojim roditeljima'' te da su ga čitale Verine sestre tj. Mirine tetke) Olga i Branka, dok ga je kasnije ''i njena ćerka Mirjana... desetinama puta imala u rukama''.

''... Vera je pisala da u svom poduhvatu nije usamljena, da će ideja za koju se borila pobediti i da je sloboda na pomolu... Na kraju se nada da joj je ćerka živa i da će je verovatno školovati... 'Drago bi mi bilo, kada bi bar na svečanostima nosila cvet u kosi, ne samo kao sećanje na majku, nego bi to bila jedna stalna spona između nas dvoje'...''

PREMINULA MIRA MARKOVIĆ, udovica Slobodana Miloševića!

 

Priča o cvetu dobila je svoj nastavak posle rata kada je Mirjana Marković bila na kraju školovanja u Požarevačkoj gimnaziji.

U trećem razredu tada sedamanestogodišnja Mirjana u prvom broju lista Požarevačke gimnazije "Naša stvarnost", štampanom 15. aprila 1960, objavila je članak pod naslovom "Razmišljanja", u kome je održala moralnu bukvicu svojim drugovima i drugaricama iz razreda, poručivši jednom svom drugu koji se na školskom času, kako je napisala, "kod stiha o poginulima široko nasmejao": "Druže, stidi se!"

HOĆE LI BITI ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA MIRE MARKOVIĆ?! Sahranite me ispod lipe, pored mog Slobodana!

 

A u drugom (formalno 17.) broju požarevačkog Razvitka, od 25. maja 1960, objavljen je izveštaj sa omladinske konferencije Požarevačke gimnazije od 19. maja 1960, kao i sastanka održanog nekoliko dana kasnije, na kojem je 17-godišnja Mira Marković izabrana za predsednika Školskog komiteta omladine Gimnazije. U istom je Komitetu bio i njen dečko Slobodan Milošević.

A na str. 5 toga broja objavljena je i "pjesma u prozi", bez naslova, Mire Marković, sa stihom: "Jednog proleća u kosi su mi procvetali cvetovi..."

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Gospode, spasi Srbiju i njen narod od svakog zla. Vrati mir, razumevanje, spokoj, razum. Podari budućnost vrednu 21. veka. Sa vrlinama čoveka i duše koja ljubi slobodu, dostojanstvo i poštuje druge pored sebe isto kao i one koji su daleko.

kolumnista

pre 5 godina

I zbog tih njenih kompleksa iz mladosti mnogo nesreće zadesi ovaj deo sveta.

konstantin

pre 5 godina

STARA LIPA – NOVA KORAČNICA TUGE -- VASKRSNUĆE SRPSKE SRAMOTE -- Sve tajne i lepote Srbije na Istoku- Po kojoj odsjaj Neba tajanstveno mili, Stara Lipa u tajni Svoj Spokoj tka, Jednom je rođena da večno živi. Treperi Lipa Stara. ..one i nove tajne. Drhtaj joj k`o pri dodiru žica i strune, Miris tajne omami duše i vreme živo, A s neba se prepoznaju životi krune. Krošnja - idila rajska, puna cvrkuta, S`kolena na koleno tu pevaju ptice, Iz onog vremena kad su mnogo puta, Kopirale šapate iz Njene Pesmice. Onda, drvo života – jezgro sudbine, Živi da vreme jedno ko` bajku opiše, Generacije će želeti da izmame tajne, Što niko pod lipu ne dolazi više. Znala je lipa, pa lepše istka mirise, Jer uplakane je dočekala u Vreme Živo, Ali je i prezira puna za aveti srama, Koji bi i Auru Neba obojili u sivo. Kad budu neki krojili istine nove, Sudbina će samo onda za Lipu disati, Jer mnogi bi slomili istinu vremena, Al` lipe nikada neće iz aure nestati, S njedrima punih tajni i dalje prkosi, Jer uvek peva i cveta, i nežno miriše. I večno će tako Lipa u Srbiji na Istoku, Jer pod Lipom Srpski Velikan diše. * Gornje stihove sam pisao pod naslovom STARA LIPA na dan smrti Predsednika Srbije Slobodana Miloševića, dok su pak donji stihovi nastali kao dodatak gornjoj pesmi Aprila 15-og, 2019-e godine. * Želela je Lastavica u Gnezdo Lipe, Lešinari gladni ne imaše sluha, Želela je da neguje ptiće i stihove, Ali ne mogaše od spodoba nečistog duha. Ljubila je Lipu i sve njene tajne, Patila i prkosila tom s čistilišta klanu, Otišla je da utka u lipu stihove, Da ih čita za večnost Svom Velikanu. *** Još jednom vaskrsnu srpska sramota, Juda je vratar s ključem od prljavog zlata, Samo on kroji sudbu srpskim Velikanima, Samo mrtvima on otvara od gnezda vrata. * -------SRPSKA KORAČNICA TUGE------- Autor: Konstantin A. Jerinić Kolja NIKAD, još od prvog dana, nisam hteo da verujem da je Sloba umro u Hagu i ta moja tvrdnja se rodila s radošću i željom da ON-SLOBA još dugo - dugo živi sa svojom porodicom, pa ma gde to bilo. Ako budete pažljivo čitali gornju pesmu, videćete kako se u stihovima provlače nijanse ovog što upravo rekoh. Mada sam socijalista u duši, tu se nije radilo o nekoj pak bezuslovnoj ljubavi prema Slobi, nego svu ondašnju pa i sadašnju moju želju da zaštitim lik i čast Predsednika Srbije je proizveo moj prezir prema povećem broju srpskog naroda koji je 1989. spavao sa Slobinim slikama, dok su ga kasnije izdali na najbestijalniji način. Srpskim političarima neću nikad oprostiti mračni plan usredsređen protiv Slobodana Miloševića i na kraju protiv njegove supruge Mire Marković. Mnogi ne znaju... Mira je u mladosti pisala poeziju. Svoje pesme je čitala Slobi dok su zaljubljeno sedeli pod lipom. SVAKOME OD VAS SE NEĆE SVIDETI PRILOŽENI STIHOVI, PA STIM NI AUTOR -MOJA MALENKOST- DRAGI PRIJATELJI, ALI NEKA TO BUDE PLOD PESNIČKE ILI BUNTOVNIČKE... LIČNE SLOBODE. Hvala vam na pažnji, Vaš Kolja

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija