• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

14.04.2019

19:30

ŠTA NAM DONOSI SPORAZUM O POJEFTINJENJU ROMINGA U REGIONU! Slanje fotografije iz Crne Gore 22 dinara! Čak 30 puta jeftinije nego iz Grčke!

Društvo

ŠTA NAM DONOSI SPORAZUM O POJEFTINJENJU ROMINGA U REGIONU! Slanje fotografije iz Crne Gore 22 dinara! Čak 30 puta jeftinije nego iz Grčke!

Podeli vest

Od 1. jula, zbog pojeftinjenja rominga od 27%, minut poziva iz Crne Gore, BIH i Makedonije koštaće 20,9 dinara, a slanje slike od 1MB 22 dinara. Pregovaramo i sa Grcima da smanjimo cene rominga, kaže Rasim Ljajić

Slanje fotografije u romingu iz Crne Gore, BiH ili Makedonije koštaće vas od 1. jula oko 22 dinara, a snimka oko 66 dinara! To je čak 30 puta jeftinije nego što će vas ista ta usluga koštati u Grčkoj, gde ćete "kačenje" slike na net platiti 600, a jednominutnog videa čak 1.800 dinara!

Pojeftiniće i razgovaranje, pa ćete jednominutni poziv iz neke od navedene tri zemlje regiona platiti 20,9 dinara, a SMS poruku 6,57 dinara.

Pregovori i sa EU

Od 2021. nema rominga

U planu je da se prema zemljama regiona roming u potpunosti ukine od 2021.
Rasim Ljajić

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će prema Sporazumu o romingu u regionu Zapadnog Balkana cene posle sniženja biti manje za oko 27%. Međutim, prema njegovim rečima, taj sporazum daje prostora i za pregovore o pojeftinjenju ove usluge i sa zemljama EU, posebno sa Grčkom, gde letuje najviše naših turista.

- Niže cene rominga, koje stupaju na snagu od 1. jula, dakle, na početku letnje sezone, svakako će značiti državljanima Srbije koji putuju u Crnu Goru, BiH, Makedoniju i Albaniju. U planu je da se prema tim zemljama roming u potpunosti ukine od 2021. Ali, ono što je bitno, ovaj sporazum otvara prostor za pregovore o pojeftinjenju rominga i sa zemljama EU, posebno sa Grčkom. Sa Grcima smo i u posebnim, bilateralnim pregovorima, pa se nadamo da će naši turisti koji idu u ovu zemlju uskoro razgovarati i koristiti internet jeftinije nego do sada - rekao je Ljajić.

Foto: Informer DN

Kako će sniženje cena rominga u regionu izgledati u praksi, objasnili su u jednom kol-centru.

DOBRA VEST! Od 1. jula znatno niže cene rominga na Zapadnom Balkanu

 

U "Telenoru" korisnici sami kreiraju potrošnju

U "Telenoru" kažu da nemaju pojedinačne cene za roming usluge u zemljama, jer su im ponude takve da korisnici sami mogu da kombinuju tarife i dodatke kako im odgovara, kako po pitanju minuta, poruka i interneta, tako i po pitanju novca koji su spremni da izdvoje. Stoga savetuju svoje korisnike da pažljivo upotrebljavaju internet u inostranstvu.

- Ukoliko u Crnoj Gori okačite sliku na društvenu mrežu, budite spremni da vam na to ode minimum jedan megabajt, što će prema novim cenama koštati oko 22 dinara. Na video-zapis ćete potrošiti tri megabajta, pa će vas to koštati tri puta skuplje od slike, dakle, oko 66 dinara. Sa druge strane, iz Grčke sliku na možete da pošaljete iz rominga, a da vam sa računa ne skinu bar 600 dinara, rekli nam je operater u kol-centru.

Ne preterujte!

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Branko Kovačević navodi da Sporazum o romingu svakako predstavlja veliku olakšicu za građane.

- Samo treba voditi računa da se ne pretera sa telefoniranjem i slanjem slika sve dok roming sa ovim zemljama ne bude potpuno ukinut. Takođe, mislim da bismo u dogledno vreme morali da napravimo sporazum i sa drugim evropskim zemljama, što bi našim građanima mnogo značilo. Svi znamo da su do sada usluge rominga bile jako skupe, ali mislim da je sa time gotovo, da napredak tehnologija omogućava da cene sada budu znatno niže - kaže Kovačević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59