• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

15.04.2019

23:15

ŠKOLE ŠTITE DECU OD SAMOUBISTVA! MINISTAR ŠARČEVIĆ NAJAVIO NOVE MERE: Timovi stručnjaka radiće sa đacima

Društvo

ŠKOLE ŠTITE DECU OD SAMOUBISTVA! MINISTAR ŠARČEVIĆ NAJAVIO NOVE MERE: Timovi stručnjaka radiće sa đacima

Podeli vest

Stručni timovi biće sastavljeni od 70 psihologa i pedagoga i njihov zadatak je da pomognu deci * Važno je da primetimo učenike sa problemima, kaže ministar Šarčević

Formiraćemo stručne timove koji će pomoći školama da prepoznaju đake sa problemima, čime želimo da sprečimo samoubistva dece, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević! Prema njegovim rečima, te timove činiće 70 psihologa i pedagoga i njihov zadatak biće da pomažu kolegama u radu sa đacima koji ispoljavaju bilo kakvo "sumnjivo" ponašanje.

Na ovu ideju se došlo, kako kaže Šarčević, zbog povećanog broja suicida među decom, kao što je prošlonedeljno samoubistvo dvanaestogodišnjeg Vasilija R. iz Beograda.

Uočiti problem deteta

Kako se ovakve i slične tragedije ne bi ponovile, ministarstvo će u narednih dvadesetak dana formirati timove koje će činiti 70 stručnih saradnika i koji će posle završene obuke pomagati nastavnicima i pedagozima u školama.
- Među njima ima najviše školskih psihologa, ali i pedagoga, čiji će zadatak biti da prepoznaju probleme učenika i da pravovremeno reaguju. Oni će biti podeljeni u 17 školskih uprava i pomagaće školskim psiholozima i nastavnicima u radu sa decom. Oni će za to morati da izdvoje dodatno vreme, van svakodnevnih obaveza koje imaju u matičnoj školi, i za to će biti simbolično plaćeni. Svi oni će prvo proći stručnu obuku koju će voditi stručnjaci, biće obučeni kako da prepoznaju učenika koji ima neki problem da li sa vršnjacima, učenjem ili u porodici - kaže Šarčević za Informer i dodaje:
- Kada se uoči da neko dete ima probleme ili trpi neko nasilje, stručnjaci će znati kako preventivno da deluju, sa kim sve da razgovaraju, kako da priđu detetu da ne bi bilo kasno... To je ono što nam nedostaje.

Foto: Tanjug

Ministar objašnjava i da roditelji moraju više da sarađuju sa školama.
- Uvek će školski psiholog znati kako da reaguje i šta da radi, ali roditelji moraju da obrate mnogo veću pažnju i da zaista sa školom sarađuju po svim pitanjima, pa možda neke dramatične situacije i sprečimo. Deca nisu tokom celog dana u školi da se tu pokaže sve, a roditelji su često prezauzeti i ne mogu da im posvete toliku pažnju, a morali bi - smatra Šarčević.

Naći rešenje

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković ističe da će ovo u praksi značiti da će se stručnjaci truditi da prepoznaju problem i koristiti sve moguće ideje da pomognu učeniku da ga prevaziđe.
- Kao prosvetni radnik tokom godina više puta sam se sretala sa ovakvim strahotama i zato pozdravljam ideju ministarstva i verujem da će dosta pomoći u rešavanju ovog velikog problema. Pretpostavljam da će to u praksi značiti i da školski psiholozi više prate ko im se obraća za pomoć, da li postoji sumnja da neko dete može da digne ruku na sebe, da se ispitaju njegovi drugovi da li im je pominjao neki problem i slično... Bilo šta što može da nagovesti da učenik ima velikih problema zbog kojih bi sebi oduzeo život - zaključuje Jankovićeva.

ALARMANTNO UPOZORENJE PEDIJATARA I LOGOPEDA: Čak 80% predškolaca u Srbiji ima govornu manu

JANKOVIĆEVA: Pričajte sa decom o problemima koji ih muče!
 

Foto: Zoran Sinko

Psiholog Aleksandra Janković kaže da se deca osećaju usamljeno i nemaju sa kime da podele svoje probleme.
- Mislim da je to odlična ideja, koja će pomoći u smanjenju i vršnjačkog nasilja i suicida među decom. Roditelji su konstantno u trci da obezbede dobar i lagodan život svojoj deci i često nemaju vremena da im se zaista posvete. Deca se tada osećaju usamljeno i imaju potrebu da razgovaraju sa nekim o problemima koji ih muče i zato se okreću virtuelnom svetu i prijateljima koji nisu realni. Moj savet svim roditeljima jeste da odvoje vreme i sednu da zaista razgovaraju sa svojom decom, ako treba i 200 puta im postavite isto pitanje kako biste došli do pravog odgovora - savetuje Jankovićeva.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Velika i iskrena podrška čitavog društva za ovu akciju u prevenciji samoubistava dece školskog uzrasta.

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija