• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. P.

16.04.2019

08:23

DOBRA VEST! Dogovoren leks specijalis: DUG ZA "ŠVAJCARCE" MANJI 38%!

Društvo

DOBRA VEST! Dogovoren leks specijalis: DUG ZA "ŠVAJCARCE" MANJI 38%!

Podeli vest

Građanima zaduženim u francima, koji bankama ukupno duguju 540 miliona evra, biće otpisano oko 205 miliona, a krediti će im biti konvertovani u evre. Ko ne prihvati ovo rešenje, moći će da tuži banke
Odmah na usvajanje

Imamo skoro finalnu verziju leks specijalisa, verujem da će do kraja nedelje biti usvojen u Skupštini
Siniša Mali, ministar finansija

Leks specijalis za kredite u francima juče je definitivno dogovoren! Građanima zaduženim u švajcarcima biće otpisano 38 odsto preostale glavnice duga, a krediti će im biti konvertovani u evre, što će im dodatno umanjiti rate.

To znači da će se ukupni dug oko 16.800 zaduženih u francima, koji sada iznosi 540 miliona evra, biti umanjen za oko 205 miliona evra, što je u proseku oko 12.000 evra manje po kreditu. Takođe, niko neće biti dužan da prihvati leks specijalis, već će oni kojima se ovo rešenje ne sviđa, moći da tuže banke i potraže pravdu na sudu. 

Prema rečima našeg sagovornika upućenog u konačne pregovore oko donošenja leksa specijalisa, zakon bi danas trebalo da bude usvojen na Vladi Srbije, a do kraja nedelje našao bi se u skupštinskoj proceduri.

- Svi bitni detalji su dogovoreni, biće otpisano 38 odsto preostale glavnice duga, što je ukupno oko 205 miliona evra. Plan je da država preuzme na sebe 10 odsto od tog iznosa, dok će ostalih 90 odsto pokriti banke. Takođe, biće izvršena i konverzija kredita iz franaka u evre, što će dodatno umanjiti rate. Treća bitna stvar je da su zakonom obuhvaćeni svi koji i dalje otplaćuju kredite u švajcarcima, bez obzira na visinu duga, oko čega je ranije bilo spora. Oni će moći da biraju - ili da prihvate uslove iz leks specijalisa, ili, ako nisu zadovoljni, da pokušaju da dobiju banke na sudu. Naravno, oni koji prihvate konverziju kredita, neće moći da tuže banke - kaže naš sagovornik i dodaje da se strane u ovom sporu ne slažu samo oko još nekoliko sitnih detalja.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je da pregovori o leks specijalisu o lakšoj otplati kredita u švajcarskim francima još traju i da očekuje da će taj zakon biti usaglašen uskoro, kako bi ga odmah usvojila Vlada, a do kraja sedmice i Skupština Srbije.

- Imamo skoro finalnu verziju leks specijalisa, usaglašavali smo svaki detalj i postoji dobra volja svih strana da se taj problem reši. Ostalo je da se dogovorimo oko još jednog li dva člana, nakon čega će leks specijalis usvojiti Vlada Srbije. Verujem da ćemo do kraja nedelje imati zakon izglasan u Skupštini Srbije kako bi što pre mogao da se primenjuje - rekao je Mali, ali nije želeo da iznosi detalje zakona.

Predstavnica udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović veruje da će ovo rešenje, iako nije savršeno, prihvatiti većina zaduženih.

- Niko neće biti prisiljen da prihvati leks specijalis, ali mislim da će većina ipak to uraditi, jer otpis 38 odsto glavnice garantuje solidno smanjenje duga. Ko to ne bude hteo, može da ide na sud. Konverzija će se izvršiti tako što će se iznos prebaciti iz franaka u evre i to po sadašnjem kursu. Mi se borimo da država ne snosi nikakve troškove umanjenja i to je jedna od dve tačke o kojima se još uvek diskutuje - kaže Pavlovićeva.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Hasan Hanić kaže da je ovo kompromisno, ali i najbolje rešenje za sve strane.

- Mislim da je bilo neophodno da se deo tog tereta, koji je za dužnike postao nepodnošljiv, konačno otpiše. Činjenica je da su i banke i država bile odgovorne za to što su građani pohrlili da uzmu ove kredite, tako da bi svakako trebalo da snose deo odgovornosti. Nikome svakako nije u interesu da građani ne mogu da otplaćuju rate kredita i da im stanovi odlaze na doboš. Mislim da se ovim stavlja tačka na priču o "švajcarcima" - navodi Hanić.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
koleM

pre 5 godina

Sad sirotinjo bez stanova otplaćuj ljudima koji imaju stanove i dobre plate.

Igor

pre 5 godina

Lepo a mi koji smo u evrima nas ko sisa.Nije uredu i pravedno prema ostalim gradjanima koji su svoje stambene kredite podigli u evrima.Neka i nama smanje rate.Zasto bi od mog novca kojim placam porez platili nekome ko je kredit podigao u svajcarcima koji je u to vreme biop dosta povoljniji od evra!Sramota i bruka da se narod deli!!!

Sokol

pre 5 godina

Predlozeni zakon sustinski stiti banke na racun drzave i naroda. Umanjenje glavnice od 38% uz konverziju u euro po sadašnjem kursu nikakav benefit narodu ne donosi. U trenutku uzimanja kredita odnos švajcarca prema euru je bio 1:56, a sada manje od 1:15, ako na to dodamo veću kamatnu stopu kod eura, banke bukvalno ne gube ništa, eventualno će čak biti u dobitku. Dok za narod i državu nema ništa. Državo, pomozi svojim napaćenim i mučenim građanima, ne štiti interese male grupe krvopija i ekstraprofitera u bankama. Molim vas objavite komentar.

Velibor

pre 5 godina

Dokle više otimačine od naroda, bolje da ste taj novac otet od penzionera dali da se obnove sela, mislim da je ovo početak kraja, baš poniziste gradjane

sns Srbija

pre 5 godina

drzavna pomoc lopovima koji su iznad zakona ove drzave !?....narod nije uzimao milionske kredite,

GaPr

pre 5 godina

Da, isada cemo mi ostali gradjani da placamo njihove kredite. Sve sto drzava pokriva je nas novac, iz budzeta. Niko nikoga nije terao na silu da uzima kredit i ovo je cista nepravda prema gradjanima Srbije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija