• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs/Informer.rs

17.04.2019

14:18

U SRBIJI NEĆE SVAKO MOĆI DA BUDE DONOR SPERMATOZOIDA I JAJNIH ĆELIJA! Zabranjeni analni odnosi, ubodi igle, tetovaže, alkohol i pušenje!

Društvo

U SRBIJI NEĆE SVAKO MOĆI DA BUDE DONOR SPERMATOZOIDA I JAJNIH ĆELIJA! Zabranjeni analni odnosi, ubodi igle, tetovaže, alkohol i pušenje!

Podeli vest

Žene u Srbiji koje žele potomstvo, a nemaju partnera, više neće morati da idu u Češku ili Makedoniju po donirane spermatozoide. Donošenjem niza podzakonskih akata, koji 20. aprila stupaju na snagu, omogućeno je da ovakva vrsta donacije, kako spermatozoida i jajnih ćelija, tako i embriona, bude urađena i u Srbiji, a ranije donetim zakonom regulisno je i otvaranje prve banke polnih i reproduktivnih ćelija u našoj zemlji

Potencijalni davalac reproduktivnog materijala ili embriona mora da zadovoljava sve kriterijume anamnestičkih podataka i kompletnog kliničkog pregleda, uključujući i psihološku procenu.

Donor mora da bude u optimalnom reproduktivnom životnom dobu, što znači da muškarac može da ima maksimum 40 godina, a žena od 21 do 34 godine. Takođe je važno da nisu gojazni.

Donor mora da bude fizički zdrav, da ne spada u rizičnu grupu narkomana, da nema analne odnose i perianalne kondilome, kao ni tragove uboda igala na koži. Donor ne sme da ima tetovažu i pirsing rađen u poslednjih 12 meseci, ne sme da ima žuticu, niti da konzumira alkohol i puši.

Foto: pexels.com

- Svaki donor mora da ima normalan nalaz spermograma prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, odnosno očuvanu ovarijalnu rezervu kod žena - stoji u Pravilniku.

Potencijalni davalac mora da obavi brojne analize, kao što su one na HIV infekciju, simptomatski ili asimptomatski oblik B i C hepatitisa, HTLV-I, II, III, CMV infekciju, sifilis, gonoreju, infekcije hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme, hemofiliju i drugi poremećaji koagulacije, skrining na cističnu fibrozu, a u odnosu na istoriju bolesti, anamnezu i na genetsku procenu i određene tropske bolesti.

Foto: Pixabay

Prilikom izbora davaoca reproduktivnih ćelija odnosno, embriona, ne uzima se u obzir kandidat za potencijalnog davaoca koji je imao seksualne odnose u zamenu za novac ili drogu u poslednjih pet godina, a biće isključen i onaj ko je imao seksualne odnose sa rizičnim grupama.

Donor neće biti ni onaj ko je bio u pritvoru ili zatvoru duže od 72 sata u poslednjih 12 meseci, a zabranjeno je da svoj materijal donira i vlasnik zdravstvene ustanove, lekar koji izvodi postupak biomedicinski potpomognutog oplođenja ili bilo koji drugi zaposleni u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se obavlja postupak BMPO.

Osim toga, davalac reproduktivnih ćelija, odnosno embriona ne može biti ni neko ko ima demenciju, homoseksualne odnose u poslednjih pet godina, kao ni neko kome su transplantirane ćelije, odnosno tkiva ili organ i koji je primipo transfuziju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17