• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

17.04.2019

20:37

KINESKI TURISTI U SRBIJI GODIŠNJE POTROŠE 143 MILIONA EVRA! Rekordni prihodi od gostiju SA ISTOKA! Tokom 2019. doći će ih čak 130.000!

Društvo

KINESKI TURISTI U SRBIJI GODIŠNJE POTROŠE 143 MILIONA EVRA! Rekordni prihodi od gostiju SA ISTOKA! Tokom 2019. doći će ih čak 130.000!

Podeli vest

Kada dođu u Srbiju, Kinezi u proseku ostanu šest dana i za to vreme potroše oko 1.100 evra * Obožavaju šoping, Novaka Đokovića i srpske manastire

Srbiju će tokom 2019. godine posetiti rekordnih 130.000 kineskih turista, a očekuje se da oni u našoj zemlji potroše oko 143 miliona evra, procena je stručnjaka! Kinezi u Srbiji u proseku borave šest dana, a za to vreme potroše oko 1.100 evra.

Gosti sa Dalekog istoka najviše vole da obilaze naše manastire, obožavaju Novaka Đokovića i ne propuštaju šoping u tržnim centrima. Dolaze uglavnom mladi ljudi, koji odsedaju u najboljim hotelima, jedu u ekskluzivnim restoranima i veoma su zainteresovani za provod.

Sve više dolaze

Brojevi

15
puta više kineskih turista posetilo je Srbiju 2018. nego 2011. godine
181
odsto je povećanje broja turista iz Kine u Srbiji u 2017. u odnosu na 2016.
6
dana u proseku turisti iz Kine borave u Srbiji

Ministar turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se broj kineskih turista drastično povećao prethodnih godina i da će još da raste.

- Do kraja godine doći će nam bar za 30 odsto više turista iz Kine nego prošle godine, kada ih je bilo 102.531. Ne zaboravite da smo proglašeni za evropsku zemlju koja je lane imala najveći procentualni rast broja gostiju iz Kine. Nećemo stati na tome, pa ćemo i ove godine voditi posebnu kampanju na lokalnom kineskom pretraživaču kako bismo privukli što više turista - navodi Ljajić.

Na pitanje koju destinaciju u Srbiji najviše posećuju, Ljajić kaže da im je prestonica broj jedan.

- Kada obiđu sve znamenitosti Beograda i Novog Sada, krenu u obilazak manastira, a mnogi se upute na jug ka Uvcu, Drini, Zlatiboru i Tari. Zanimljivo je da čak 90 odsto njih kaže da želi ponovo da dođe u Srbiju, sviđa im se sve, od hrane do prirode i atmosfere, i njihova iskustva privući će nove kineske turiste - zaključuje Ljajić.

(VIDEO) SRBIJA NA PRVOM MESTU POZNATOG TURISTIČKOG SAJTA: To je NAJBOLJA i NAJPOTCENJENIJA destinacija na svetu!

Kretanje broj turista iz Kine

godina broj
2015. 14.238
2016. 18.409
2017. 51.691
2018. 102.351
2019. 130.000*
*očekivan broj

U Turističkoj organizacije Srbije kažu da je već u prva dva meseca 2019. Srbiju posetilo 10.000 kineskih turista, što je 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ipak, pravi bum se očekuje od maja do septembra.

- Kada dođu u Evropu, kineski turisti obično posete nekoliko zemalja. U našoj zemlji provedu oko pet-šest dana, a dnevno potroše od 180 do 200 evra na smeštaj, hranu i provod. Svi se odmah raspituju za Novaka i često odu u njegov restoran, nadaju se da će ga tamo zateći. I što je bitno, dolaze nam sve mlađi kineski turisti, nisu to više samo one generacije koje su čule za Tita i Batu Živojinovića - rekli su nam u ovoj organizaciji.

Vole da troše

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da su Kinezi veoma zahvalni turisti, jer dosta troše.

- Najviše novca daju za šoping, kupuju po tržnim centrima, ali i u lokalnim radnjama. Puno novca izdvajaju i za posete znamenitostima, pre svega manastirima, a zanima ih i naša istorija. Ne štede za transport, ali vole i zabavu, pa dosta novca ostave i u klubovima. Vole da jedu domaću hranu, ali ako ostaju više dana, žele da pojedu i kineske specijalitete. U stanju su da snime i po 1.000 fotografija na nekoj destinaciji, nisu zahtevni, ali bitno im je da imaju internet. Takođe, svi vole da plaćaju mobilnim telefonom i to je ono na čemu mi moramo da poradimo - objašnjava Popović.

Drugi smo u Evropi po rastu stranih turista

Srbija je destinacija sa drugim najvećim rastom noćenja i dolazaka stranih turista u Evropi u 2018. godini. Prema izveštaju Evropske turističke komisije (ETC), Srbija je ostvarila najveći porast broja kineskih turista i na prvom je mestu u odnosu na ostale evropske destinacije, sa rastom većim od 100 odsto, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS). U analizi Evropske turističke komisije navedeno je da su razlozi za rast broja stranih turista bezvizni režim koji Srbija ima sa Kinom, kao i intenzivne onlajn kampanje.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija