• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji

17.04.2019

20:58

(VIDEO) OVA SRPSKA CRKVA JE MNOGO STARIJA OD NOTR DAMA I ZAPALJENA JE NAMERNO, PRED OČIMA CELOG SVETA i niko nije prstom mrdnuo, ni glasa podigao!

Društvo

(VIDEO) OVA SRPSKA CRKVA JE MNOGO STARIJA OD NOTR DAMA I ZAPALJENA JE NAMERNO, PRED OČIMA CELOG SVETA i niko nije prstom mrdnuo, ni glasa podigao!

Podeli vest

Našu veliku svetinju, crkvu Bogorodice Ljeviške, koja se nalazi u Prizrenu, Albanci su spalili do temelja tokom martovskog pogroma 2004. godine

Gradnja crkve je završena 1307. godine, a izgrađena je po nalogu kralja Milutina Nemanjića.

To znači da je ova srpska svetinja čak 38 godina starija od Notr Dama, koji je teško oštećen u požaru pre dva dana. Izgradnja Notr Dama je počela 1163, ali je katedrala završena 1345. godine.

Posle oslobođenja Kosova 1912. crkvi je vraćena prvobitna namena, i ponovo je postala centar srpske kulture na Kosovu.

Ova svetinja je tek 2006 upisana na UNESKO-vu listu svetske baštine, i zajedno sa manastirom Dečani označena je kao deo svetske baštine koji je u velikoj opasnosti.

(FOTO) ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Gorela i džamija Al Aksa u Jerusalimu, u istoj noći u kojoj je planuo Notr Dam, 'OVO NISU ČISTA POSLA'!

Iako su vojnici KFOR „čuvali" crkvu, tokom pogroma Srba 2004. godine divljački je oskrnavljena zajedno sa još 35 srpskih svetinja.

Albanci su pre spaljivanja Bogorodice Ljeviške oskrnavili freske, ikone i ostale relikvije iz ove crkve, i time još jednom pokazali da mrze sve što je srpsko i da im ništa nije sveto.

ARNO GUJON UPUTIO PORUKU SVIMA KOJI LIKUJU NAD PEPELOM NOTR DAMA: Nisu ga gradili, niti se tamo mole oni koji su BOMBARDOVALI SRBIJU!


I dok ceo svet plače za krunom Pariza, kako nazivaju Notr Dam, niko osim samih Srba nije ni suzu pustio za Svetom Bogorodicom Ljeviškom, koja je gorela dok su se Albanci divljački radovali nad zgarištima srpskih svetinja.

I danas se nastavlja uništavanje ove crkve, pošto Albanci konstantno pljačkaju i odnose sve ono što nisu uspeli da spale.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Vaskrsnuće i Bogorodica Ljeviška kao i Notr Dam.

Čarapan

pre 5 godina

Ja stvarno neznam zašto se u nekim glasilima u Srbiji kaže da neko likuje zbog požara u Francuskoj PA ZAR JE ZABRANJENO DA JA SAOSEĆAM ISTO KOLIKO I TI FRANCUZI I OSTALI U EU KADA SU SPALJENI SRPSKI MANASTIRI . MISLITE DA SU SVETINJE U EVROPI SVETIJE OD MOJIH SVETINJA?

SS

pre 5 godina

Tako je,nažalost ni prva a možda ni zadnja pravoslavna svetinja,za kojom nijedan francuz ne zažali što je izgorela na prostorima bivše Jugoslavije,a sad bi mi trebalao da se sažalimo na Notrdam,nepada nam napamet jer to ne zaslužuju ni po kojem osnovu.Mi treba da branimo i čuvamo naše pravoslavne svetinje.

nesicad

pre 5 godina

Velike crkve su skoro stalno dorađivane. neke i više stotina godina pa se uzima kao reper početak izgradnje! I naše crkve su dorađivane i to i tokom Srednjeg veka !

Vecita nebriga

pre 5 godina

Cujes, Bogorodica Ljeviska (koja je stvarno divna) i Notr Dam! A sto se mi uvek i u sve butkamo i stalno se sa nekim poredimo? I REALNO, ZASTO niko nikada u svetu nije cuo za Bogorodicu Ljevisku dok je nisu zapalili, pa ni tada? Da ne bi odredjenog entuzijaste, Kosovski manastiti ni sada ne bi bili na lsti UNESCO-a, a mi sedimo na guzicama, nista ne radimo, pa nam posle bas svi krivi kad nam ne ide kako treba, a da nam ne ide, ne ide.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija