Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

18.04.2019

18:35 >> 18:37

(ANKETA) TREBA LI SRBIJA DA SLEDI GRKE?! ATINA ĆE OD NEMAČKE TRAŽITI 309 MILIJARDI RATNIH REPARACIJA!

Društvo

(ANKETA) TREBA LI SRBIJA DA SLEDI GRKE?! ATINA ĆE OD NEMAČKE TRAŽITI 309 MILIJARDI RATNIH REPARACIJA!

Podeli vest

Grčki parlament je većinom glasova usvojio tekst obraćanja predsedniku vlade, Aleksisu Ciprasu, sa pozivom da od Nemačke zatraži odštetu za štetu koju je Berlin zemlji naneo za vreme Prvog i Drugog svetskog rata

U usvojenom dokumentu se sugeriše da procedura započne "usmenom notom" vladi Angele Merkel, sa ukazivanjem na sumu tražene ratne odštete.

Grci su primarni obračuna reparacija napravili po metodologiji Pariske mirovne konferencije i došli do sume od 6,7 milijardi dolara po cenama iz 1938-me godine, pa preračunali da taj novac danas vredi 309 milijardi i 499 miliona evra.

Atina ima i drugu, nešto skromniju računicu koja se zaustavila na 269 milijardi i 547 miliona evra.

Sama ratna šteta je procenjena na 171,4 milijarde evra, pa je toj sumi pridodata vrednost tzv. okupacionog zajma, pa kompenzacija za izgubljenu proizvodnju (53,8 milijardi evra)...

Ni u jednu sumu nije uključena kompenzacija za ljudske gubitke i invalidnost, a Grci su izračunali da im po tom osnovu pripadaju 22 milijarde evra (bez kamata).

NEMAČKE KOMPANIJE BEŽE IZ HRVATSKE! Dođite u Srbiju, imaćete uslove KAKVE NIGDE NISTE DOBILI!

Grci mogu imati i dodatni zahtev: odštetu za umiranja u dva svetska rata od gladi i bolesti. A izračunali su da Nemačka za to treba da im plati 107,3 milijarde evra.

Atina smatra da joj Berlin duguje i odštetu za prvi svetski rat od 9,2 milijarde evra.

I Poljska je obavestila Nemačku da pitanje reparacija smatra otvorenim.

Postoje nagoveštaji da će Varšava za Drugi svetski rat tražiti najmanje 900 milijardi dolara ratne odštete.

 

Anketa

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joco

pre 5 godina

Kako vas više nije sramota gluposti koje pišeta...dobio sam odličnu ideju..prodaću svu imovinu ivraćam se u Srbiju i sve Vi i vaš gazda Dragan pišete budalaštine ja ću otvoriti tabloid i vas demantovati dokumentima..baš ....baš izgledate jadno kad ovakav članak o Grčkoj objavite...

SS

pre 4 godine

Ma nemamo mi m.da za tako nešto.Pogotovo da tražimo ono što nam pripada od tobože dokazanih srpskih "prijatelja",koji bi nas ponovo davili 1 za 100.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija