• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. I.

19.04.2019

20:28

GENIJE IZ LOZNICE! DIMITRIJA ZOVU HARVARD, KEMBRIDŽ I PRINSTON! Mladi maturant gimnazije "Vuk Karadžić" je dete kakvo se retko rađa

Društvo

GENIJE IZ LOZNICE! DIMITRIJA ZOVU HARVARD, KEMBRIDŽ I PRINSTON! Mladi maturant gimnazije "Vuk Karadžić" je dete kakvo se retko rađa

Podeli vest

Dimitrije Pavlov (18), maturant Gimnazije u Loznici, istovremeno primljen na tri najprestižnija svetska univerziteta * Odlučio se za Harvard, gde će se upisati među 43.000 kandidata, a dobiće i punu stipendiju

Dimitrije Pavlov (18), maturant Gimnazije "Vuk Karadžić" u Loznici, ove godine istovremeno je primljen na tri najprestižnija svetska univerziteta - Harvard, Kembridž i Prinston, a ponuđene su mu i pune stipendije! Odlučio se za Harvard, koji će u ovoj generaciji upisati tek 1.950 studenata od 43.000 kandidata iz celog sveta!

Ovaj neverovatni mladić, kome je uža specijalnost fizika, šest meseci je polagao specijalne testove i prošao zahtevne procedure apliciranja. Na kraju je sa sva tri Univerziteta dobio pozitivan odgovor, po čemu je verovatno jedinstven u celom svetu.

Dugo se dvoumio

Dimitrije za sedam dana odlazi na Harvard na takozvane "dane otvorenih vrata", na kojima se budući studenti upoznaju sa ovim prestižnim univerzitetom.
- Imam malu tremu od svega, daleko je i nepoznato, plašim se kako ću se snaći. Ipak, mislim da sam napravio dobar izbor i da Harvard pruža za mene najbolje prilike. Primljen sam na tri univerziteta, Kembridž, Prinston i Harvard, a dugo sam se dvoumio između poslednja dva. Čitao sam komentare sadašnjih i bivših studenata, gledao koji profesori predaju i šta se radi, koje mogućnosti mi pružaju ovi univerziteti, kakve su mi šanse u budućnosti po završetku studija i na kraju sam se odlučio za Harvard. Dobio sam punu stipendiju, plaćene troškove puta, smeštaja i svega što mi je potrebno za studiranje - kaže Dimitrije i dodaje da nije očekivao da bude primljen na sve univerzitete na kojima je konkurisao.

Foto: Informer DN

Mladi vunderkind iz Loznice je osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi iz fizike u Lisabonu i bronzanu na Naučnoj olimpijadi u Južnoj Koreji. To je očigledno impresioniralo čelnike Harvarda.
- Znanje iz fizike mi je nesumnjivo pomoglo da budem primljen. Idem na takmičenja još od osnovne škole, osvajao sam medalje i verovatno me je sve to poguralo da budem primljen na sva tri univerziteta. Međutim, sad sam spreman da istražim i druge stvari. Programiranje je ono što me interesuje i verujem da ću krenuti u tom pravcu - objašnjava Dimitrije.

Voleo bi da se vrati u Srbiju


Dimitrije Pavlov kaže da mu je teško što napušta Srbiju i da bi voleo da se posle Harvarda vrati i stečeno znanje primeni u svojoj zemlji.
- Voleo bih da se jednog dana vratim u Srbiju, ali još ne znam da li će se to dogoditi. Videću da li postoji mogućnost da i posle Harvarda ostanem u SAD, proceniću i koje sve još mogućnosti imam, pa ću odlučiti - kaže Dimitrije.

Omiljen u školi

Darko Nestorović, direktor Gimnazije u Loznici, kaže da mu je privilegija što vodi školu koju pohađa učenik kao što je Dimitrije.
- Retko se kome pruži prilika da bira između tri ovako jaka univerziteta. U školi smo svi ponosni na Dimitrija, koji je jedan dobar, vredan, vaspitan dečak. Podržavamo ga u njegovom izboru i sigurni smo da će na Harvardu nastaviti da niže uspehe. Zadužio je ovu školu brojnim nagradama i prvim mestima osvojenim na takmičenjima iz matematike i fizike. Evo, baš ovih dana se sprema za Fizičku olimpijadu 24. i 25. aprila u Beogradu, a već posle dva dana putuje za Ameriku - kaže Nestorović.

On dodaje da je Dimitrije, i pored toga što je vunderkind, samo jedan skroman mladić.
- I pored svih uspeha nije se uobrazio, on je samo tinejdžer koji voli i nađe vremena da se druži, izađe sa vršnjacima. Uskoro će i proslava mature, znam da se svi raduju i pripremaju za veče 31. maja kada ćemo ispratiti još jednu generaciju gimnazijalaca. Dimitrije će pre svih, već 27. avgusta, nastaviti školovanje, kada zvanično postaje student Univerziteta Harvard - navodi direktor lozničke gimnazije.

NOVI ZAKON! Doktori sada SMEJU DA PRIME NENOVČANE POKLONE do 462 evra!

 

Na Harvardu samo 10 odsto studenata nisu iz SAD

Foto: Public

Na Harvard se godišnje prijavi oko 43.000 kandidata iz celog sveta, a Univerzitet prima samo 1.950 studenata. Od tog broja 90 odsto su Amerikanci, a samo deset odsto nisu državljani SAD. Džon Kenedi, Barak Obama, Al Gor i Mark Zakerberg samo su neki od poznatih bivših studenata Harvarda, koji je osnovan davne 1636. godine.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija