• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.04.2019

23:35

DOGAĐAJ KOJI SE PAMTI: Defile orkestra Garde i egzercir na Kalemegdanu

Društvo

DOGAĐAJ KOJI SE PAMTI: Defile orkestra Garde i egzercir na Kalemegdanu

Podeli vest

Današnjem egzerciru na Kalemegdanu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, sa saradnicima, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije - 23. aprila, Reprezentativni orkestar Garde izveo je danas promenadni defile Knez Mihailovom ulicom, a pripadnici Garde egzercir na Kalemegdanu.

Današnjem egzerciru na Kalemegdanu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, sa saradnicima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Praćeni aplauzima i pozitivnim utiscima mnogobrojne publike duž Knez Mihailove ulice, orkestar Garde promenadni defile započeo je kompozicijom „Marš na Drinu“, a potom su smenjivale melodije marševa Kralja Milana Obrenovića, Srpska dvorska straža, Kraljeva Garda i ostalih prepoznatljivih melodija srpskih koračnica pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Ðurova.

Građani su sa oduševljenjem pratili gardiste tokom defilea, a zvucima vojne muzike i plavim gardijskim uniformama najviše su se obradovali najmlađi sugrađani.

Foto: Tanjug

 

Uz zvuke pešadijskog marša, Reprezentativni orkestar Garde se na Kalemegdanu pridružio pripadnicima Garde, koji su, na oduševljenje mnogobrojnih prolaznika na Kalemegdanskoj terasi izveli egzercir.

Plavi stroj je, s poluatomatskom puškom M-59/66 u ruci, u taktu muzike demonstrirao strojeve radnje, a atraktivna koreografija, spretnost radnji s puškom i skladnost pokreta gardista nagrađeni su gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Defile orkestra Garde posmatrali je baka Dušanka sa svojim unučićima, koja je imala samo reči hvale za koncert koji su vojni muzičari danas poklonili sugrađanima.

Dejan iz Skoplja koji je u poseti Beogradu istakao je da mu je veoma drago što se zatekao u Knez Mihailovoj ulici baš u vreme današnjeg nastupa Reprezentativnog orekstra Garde i što je imao priliku da čuje te kompozicije u njegovoj omiljenoj ulici u Beogradu.

Egzercir gardista na Kalemegdanu ulepšao je nedeljnu šetnju gospođama Slobi i Vinki, koje nisu skrivale oduševljenje današnjim prikazom spretnog plavog stroja.

Foto: Tanjug

 

Među publikom na Kalemegdanu danas je bila i Zagorka Todorović, koja je došla da bodri svoga brata pripadnika Garde, koji je učestvovao u izvođenju egzercira.

"Odlični su, a i moj brat je tu i mogu da kažem da se ponosim Gardom i celom našom Vojskom", istakla je Zagorka.

Vojska Srbije svoj praznik slavi 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, događaj koji je predstavljao prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija