• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2019

17:35

RGZ: Zaposleni u katastru bez odmora u maju!

Društvo

RGZ: Zaposleni u katastru bez odmora u maju!

Podeli vest

Zaposleni u službama za katastar nepokretnosti koje su bile u štrajku, neće moći da koriste godišnje odmore tokom maja dok se ne saniraju posledice obustave rada

Cilj je, navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda, da se smanji šteta naneta građanima, izazvana blokadom katastara i da se, bez odlaganja, nadoknadi propušteno tokom trajanja štrajka. 

- Uvođenjem Uredbe i Odluke o minimumu procesa rada odblokirani su katastri koje su štrajkači uzurpirali i tako naneli nemerljivu štetu građanima, privredi i državi. Preduzete mere ne sprečavaju da se štrajk nastavi, ali su omogućile da budu zaštićena Ustavom zagarantovana prava građana da slobodno raspolažu svojom imovinom - piše u saopštenju koje je potpisao direktor Borko Drašković.

Navodi se da je analiziran rad svih službi katastra u Srbiji i utvrđeno da je došlo do zloupotreba prava na štrajk zbog čega je, dodaje se, rukovodstvo RGZ-a podnelo krivične prijave protiv vođa štrajka Prvom osnovnom tužilaštvu i Višem tužilaštvu.

Kažu da se u pojedinim medijima nastavlja "širenje neistina o štrajku" i ističu da je u petak, 19. aprila, u štrajku bilo 4,4 odsto od ukupnog broja radno angažovanih.

- Petog dana primene Odluke o minimumu procesa rada za štrajk se izjasnilo 99 zaposlenih koji su raspoređeni u 17 službi za katastar. U tim službama organizovan je proces rada u skladu sa Uredbom i Odlukom. U 147 službi rad se sprovodi u punom kapacitetu - navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je minimum procesa rada tokom štrajka uveden prvi put u RGZ-u i da je na taj način, kažu, sprečen svaki pokušaj blokade katastra i uskraćivanja ustavom zagarantovanih prava građanima.

Sa druge strane, navode, time se ne ugrožava pravo zaposlenih na štrajk.

Dodaju i da štrajk zaposlenih ne utiče na prijem zahteva preko eŠaltera, jer je, objašnjavaju, sistem tako organizovan da prima zahteve 24 sata tokom sedam dana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija