• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

23.04.2019

08:32

"FOLKSVAGENU" LOKACIJA U INĐIJI?! Nemcima ponuđena i DIREKTNA LINIJA NOVOG METROA OD BEOGRADA!

Društvo

"FOLKSVAGENU" LOKACIJA U INĐIJI?! Nemcima ponuđena i DIREKTNA LINIJA NOVOG METROA OD BEOGRADA!

Podeli vest

Država uputila nemačkom automobilskom gigantu ponudu koja se teško odbija. Parcela ciljano izabrana kako bi bila na pola puta između Beograda i Novog Sada

Država Srbija je "Folksvagenu" ponudila lokaciju za izgradnju fabrike u Inđiji. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, uredna dokumentacija s podacima o parceli već se nalazi na stolu fabrike u Volfsburgu, kao i predlog dodatnih investicija koje smo spremni da uradimo ako se automobilski gigant odluči za Srbiju. Ponuđeno je čak da jedna od linija budućeg beogradskog metroa saobraća do Inđije, kako bi i Beograđani mogli da rade u tim pogonima.

Problem finansiranje?!

Problem za "Folksvagen" moglo bi biti finansiranje. Naime, zbog problema koje imaju zbog izveštaja o štetnosti njihovih dizel motora, veliki kreditori, poput Evropske investicione banke, imaju moratorijum da im plasiraju kredite. Ipak, očekuje se da će uskoro i taj problem biti rešen.

Najveća kočnica za "Folksvagen" je bila kako doći do kvalifikovane radne snage. Zato je naša država odlučila da ponudi Nemcima da izgrade svoja postrojenja u centru u kojem u relativno malom obimu živi skoro tri miliona ljudi. Na pola puta između Novog Sada i Beograda, kako bi tamo mogli da se zaposle stanovnici oba grada.

Inđija je izabrana i zbog veoma dobre infrastrukture, blizine putnih i železničkih koridora, ali i kao opština koja ima ubedljivo najbolju reputaciju u Srbiji kada su u pitanju administracija i lako otvaranje fabrika. Na teritoriji Inđije već radi na desetine što stranih što domaćih fabrika, i skoro da nema investitora koji se požalio što je došao u ovaj grad.

(VIDEO) FOLKSVAGEN GRADI FABRIKU U VOJVODINI, DRUGA OPCIJA JE CENTRALNA SRBIJA: Nemački auto-gigant baš zagrizao za našu zemlju?!

Iako su pojedini mediji preneli spekulacije o tome da su Nemci odustali od naše zemlje i da su u užem izboru ostali Bugarska i Turska, nedavno je iz "Folksvagena" to demantovano. Upravo je ponuda naše države, koja se teško odbija, promenila situaciju, koju je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno ocenio kao tešku. On je rekao da se za "Folksvagen" borimo, iako su šanse male.

Alternativa u Šumadiji

Naša država ima još jednog džokera u rukavu - ako se Nemcima ne svidi prostor u Inđiji, spremna je alternativna lokacija u Šumadiji. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o širem regionu Jagodine.

Ipak, davanjem placa najvećem svetskom proizvođaču automobila, ali i paketa infrastrukturnih projekata koji bi pratili njegov eventualni dolaza, cela Srbija bi imala ogromnu korist. Nemačko "da" značilo bi i ubrzanje višegodišnjeg projekta izgradnje podzemne železnice, o kojoj Beograđani još maštaju. A Inđija bi postala industrijski superioran centar.

Ipak, konačna odluka biće poznata najkasnije u novembru. On što je do sada izvesno, gigant iz Volfsburga će do 2021. godine u ovom delu Evrope izgraditi fabriku vrednu 1,4 milijarde evra u kojoj će zaposliti 5.000 ljudi. Godišnji kapacitet će biti 300.000 vozila.

VID'LA ŽABA... I PRIŠTINA ZOVE FOLKSVAGEN! Plakaćete od smeha kad pročitate ŠIPTARSKE ARGUMENTE u pozivu Nemcima da grade fabriku na Kosmetu!

Konkurencija našoj zemlji za ovu investiciju su Bugarska, Rumunija, Turska i Severna Makedonija. Naš najveći problem je to što nismo punopravni član EU, što može da stvori probleme oko izvoza, jer će više od 90 odsto produkcije biti namenjeno kupcima u inostranstvu.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

ALO,FRIC,DOĐI U SRBIJU NA GOTOVO?Sve ćemo mi da ti sagradimo.Sve,sve,sve ... I radnike ćemo mi da plaćamo!

SS

pre 4 godine

Super,biće to odlično,ali zar niste zaboravili neka manja mesta,gradiće,za nove investicije.Zaobilaze se kao da ne postoje,a zapošljavanja je sve manje u njima.

crveni baron

pre 4 godine

Dokle više guranje raznih firmi u plodne oranice, Rume, Inđije, Stare i Nove Pazove, Šimanovce i ostala mesta. A na deset km od centra na teritoriji Čukarice, Voždovca i Barajeva, pored ibarske magistrale i nove obilaznice oko Beograda zvrje prazne njive lošeg kvaliteta zemljišta. Niko o tome ne misli

Kocias

pre 4 godine

Mislim da je bolja lokacija okolina Jagodine jer je u centralnoj Srbiji otvoreno najmanje febrika a samim tim i najmanje zaposljenih, Cuprija je grad sa najmanje zaposljenih ljudi (MRTAV GRAD) sve manje ljudi,a nalazi se na savrsenom mestu u Srbiji. Moj predlog je CUPRIJA

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija