• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. C.

23.04.2019

20:58

BOMBARDOVANJE RTS, RATNI ZLOČIN AMERIČKE SOLDATESKE! POTRESNO SVEDOČENJE MIROSLAVA MEDIĆA: NATO bomba je mog brata pretvorila u prah!

Društvo

BOMBARDOVANJE RTS, RATNI ZLOČIN AMERIČKE SOLDATESKE! POTRESNO SVEDOČENJE MIROSLAVA MEDIĆA: NATO bomba je mog brata pretvorila u prah!

Podeli vest

Siniša Medić (32), dizajner programa, u noći kada je NATO gađao RTS bio je u sobi za video-produkciju. Bomba je pala tačno na taj deo zgrade i od njega nije ostalo bukvalno ništa, kaže Sinišin brat Miroslav

Moj brat Siniša tog 23. aprila 1999. godine, kada je NATO gađao RTS, bio je u sobi za video-produkciju. Bomba je pala tačno na taj deo zgrade i od njega je ostao samo pepeo. Nikada nisu pronašli nijedan delić njegovog tela!

Foto: Informer DN

TUGA: Siniša i Miroslav

Ovako za Informer započinje ispovest Miroslav Medić, rođeni brat Siniše Medića (32), dizajnera programa, jednog od 16 poginulih radnika RTS u bombardovanju zgrade u Aberdarevoj ulici u Beogradu. Danas se navršava tačno 20 godina od tog nezapamćenog zločina, a Miroslav i ostala rodbina žrtava ne prestaju da se pitaju zašto je NATO gađao televiziju, zašto je pobio novinare, tehničare, šminkere, radnike obezbeđenja... Civile i potpuno nevine ljude.

Strašna eksplozija

Bili su civili, mrava nisu zgazili

Taj zločinački NATO savez ubio je mog brata i njegove kolege samo zato što su Srbiju izveštavali o ratu. Bili su civili, mrava nisu zgazili
Miroslav Medić

Miroslav nam kaže da ga i dalje podilazi jeza kada se priseća strašnog događaja koji je njemu i njegovoj porodici zauvek promenio život. Ni 20 godina kasnije sećanja i emocije ne blede...

- Sećam se da smo tog četvrtka uveče, neposredno pre bombardovanja RTS, brat i ja bili kod roditelja na večeri. Obojica smo radili na nacionalnoj televiziji, a on je te noći bio dežurni u video-pultu. Razgovarali smo o tome koliko smo bezbedni, šta bi NATO sve mogao da gađa... Nije nam padalo na pamet da bi mogli da bombarduju zgradu televizije, gde sede obični ljudi koji samo obavljaju svoj posao - kaže nam Miroslav i dodaje:

Foto: Informer DN

- Iste te noći, tačno u dva sata i šest minuta nešto je strašno puklo. Bila je to nezapamćena eksplozija, svi su se pitali gde je pala bomba. Onda su javili da je NATO gađao RTS. Jeza mi je prošla kroz celo telo... Pogledao sam vesti, snimke sa terena i odmah sam primetio da je bomba pala tačno na deo zgrade gde je Siniša radio. Znao sam da su šanse da je preživeo gotovo nikakve, ali sam se ipak nadao. Satima smo ga zvali, nije se javljao. Nekoliko sati kasnije shvatili smo da ga nema, da je poginuo. Sutradan su nam samo potvrdili strašnu vest. Nadali smo se da će barem pronaći njegove posmrtne ostatke, međutim, od njega nije ostalo bukvalno ništa. Kao da je bomba pala pravo na njega i pretvorila ga u prah.

16 nevinih žrtava

U napadu NATO, u noći između 22. i 23. aprila, u zgradi RTS poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

SRBIJI SE SPREMA PAKAO! NEMCI I FRANCUZI TRAŽE DA DO OKTOBRA POSTIGNEMO DIL SA ŠIPTARIMA! Beograd mora da izdrži...

 

Nedužne žrtve

Foto: Informer DN

On svog brata smatra herojem i nada se da nije uzalud dao svoj život.

- Siniša je bio vredan, posvećen i ponosan čovek. Ništa nije moglo da ga odvrati od namere da te večeri bude sa kolegama. Položio je život za ovu zemlju. Cela porodica je ponosna na njega, a ja posebno, jer i sam radim na RTS. Mogao sam i ja te večeri da budem tamo sa Sinišom. Taj zločinački NATO savez ubio je mog brata i njegove kolege samo zato što su Srbiju izveštavali o onome što se dešava, o ratu. Bili su civili, van borbenih dejstava, mrava nisu zgazili - kaže Miroslav i dodaje da mu Siniša i dan-danas nedostaje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija