• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.04.2019

07:44

ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ! Данас славимо највећи хришћански празник!

Društvo

ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ! Данас славимо највећи хришћански празник!

Podeli vest

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrs se proslavlja uz tucanje jajima, svečanu trpezu i stare običaje... Na Vaskrs ustanite rano, i nemojte na spavanje pre ponoći!

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih.

Praznuje se tri dana, svake godine pada na drugi datum, ali uvek u nedelju. Slavi se prve nedelje posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice. Pravoslavni Vaskrs ne može da se praznuje istog dana ili pre Pashe (jevrejski pokretni praznik).

Foto: Tanjug

Prema crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. 

Na Vaskrs je, prema verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos vaskrsao, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu izraz "neverni Toma".

Običaji

Svuda je običaj da domaćica rano budi ukućane da se umiju vodom u kojoj su potopljeni drenak, zdravljak, bosiljak i crveno jaje. Za Vaskrs valja ustati rano ujutro, a ne treba ići na spavanje pre ponoći. Veruje se da ko legne pre ponoći, do narednog Vaskrsa biće pospan i lenj.

Čuvarkuća

Foto: Pixabay

Bojena jaja pronađena su još u antičkim grobovima, a simbol Vaskrsa postala su kada je Marija Magdalena caru Tiberiju poklonila jedno govoreći mu da je Isus vaskrsao. Ako na Vaskrs gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom i pićem.
Posebno važno mesto u običajima u vezi sa Vaskrsom zauzima crveno jaje, koje je simbol života, a njegova boja predstavlja želju za zdravljem i napretkom. Jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliki petak. Prvo farbano jaje čuva se u kući godinu dana i naziva se čuvarkuća. Neko ga nosi na njivu i zakopa sa usevima, kao žrtvu božanstvu koje štiti rod, a drugi pak ljuske od jajeta bacaju na mravinjak da bi kokoške obilato nosile.

Decu valja dotaći crvenim jajetom da budu rumena i zdrava cele godine. Prvo ujutru treba pojesti vaskršnje jaje, a potom ići na jutrenje.

U Rusiji je običaj da ko okasni na jutrenje, poliju ga vodom ili ga bace u reku. U nekim selima južnog Banata, Bačke i Srema, po ulicama gde je prolazila litija palili su vatre ili sveće u prozorima.

Porodični ručak

Na Vaskrs je porodica odlazila u crkvu na svetu vaskršnju službu.

Posle službe narod se međusobno pozdravljao: "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!" Pozdrav je nekada bio uobičajen sve do Spasovdana (narednih 40 dana), a danas je uobičajeno da tako pozdravljamo na Pobusani ponedeljak i na Vaskršnji utorak.

Kad se iz crkve porodica vrati kući, domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, kadi sve ukućane na molitvi, a onda predaje kadionicu mlađem da on kadi celu kuću. Ukoliko nije umeo da otpeva vaskršnji tropar, naglas bi čitao Očenaš. Posle zajedničke molitve ukućani bi ponovo jedni drugima čestitali Vaskrs i sedali bi za svečano postavljenu trpezu.

Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima kojima se gosti i domaćini između sebe kucaju: vrh u vrh, a posle "šotku" u "šotku" (dno jajeta). Onaj ko pobedi, uzima jaje protivnika.

U nekim krajevima Srbije, pobednik čije jaje ostane celo razbija ga sebi o čelo uz reči: "Hristos vaskrse!", a ostali mu odgovaraju: "Vaistinu vaskrse!"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nile

pre 4 godine

Ne mogu da čestitam vaskrs nekome pošto nismo u 91g i svi jako dobro znamo da je Uskrs bio na tačan datum pre 7dana a ovo teranje inata u otcepljenoj crkvi je nešto i više od inata ma čisto zlo? Eto samo bez mržnje!

jednostavno pitanje

pre 4 godine

Baš me interesuje kako je to kad jako dobro znaš da krivoslaviš na krive datume u krivoj i otcepljenoj i viznatijskoj i huškačkoj Crkvi....?

21VEK

pre 4 godine

Ali stvarno koliko moraš biti prokloet da i sada u 21veku teraš inat i još to zoveš verom i to boljom i pravoslavnijom a slavi na krive datume u odvojenoj i od muslimana pregaženoj crkvi? Ma fale još samo minreti na Dačane i Savu da se očisti to zlo podele i mržnje?

Podeli pa vladaj

pre 4 godine

Dolazak Slovena u 7veku i pokrštavanje iz pogana u hrišćane u 7-8veku. Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka ima krst sa Hrvatskim pleterom(na tabli HOS-a, spomenik braniteljima Bijeli Križ u Vukovaru). Kraljevina Hrvatska prva u ovom delu Evrope i među Slovenskim narodima još 920g. Širi se na celu Srbiju kad kralj Tomislav čisti osvajače Bugare 928g. Raskol Crkve, otcepljenje i stvaranje Pravoslavlja 1054g! Ubistvo poslednjeg Hrvatskog kralja Petra Svačića 1097g. Raspad KH i zajedništvo sa Mađarima Pakta Konventa 1102g. Sv. Sava huška i obrće Srbe od braće prema Vizantiji pa Papa kruniše prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog 1217g. Sava je uspeo pa se stvara i priznaje SPC od strane Vizantije 1219g a on umire 1236g. Nagrada od Vizantije je Carstvo 1345g traje do smrti Uroša 1371g. SPC za spas Vizantije, huška Srbe u borbu na Kosovom polju 1389g! Poraz Vizantije(njeno zlo ostaje u SPC) i pad Carigrada 1453g! Posle pada Osmanskog carstva, SPC i Crna ruka sa Gavrilom, pokreću najveće zlo u istoriji WW1 i uništenje katoličke Austrougarske 1914g! Osvete katolika Srbima u WW2 sa Jezuitima i Ustašama u Jasenovcu i logorima 1941g! SPC sa četnicima i vojvodama, pokreće rat i velikosrpski genocid 1991g! E sada je opet Vatikan na redu… Svetski moćnici su nekako morali da podele Slovenski narod, koji je najveći na ovoj planeti a to im je bilo najlakše sa verom i verskim ratom, posebno kod Južnih slovena a za to vreme, muslimani se šire?

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija