• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: minrzs.gov.rs

29.04.2019

09:32

DA SE NE ZABORAVI! Obеlеžеna godišnjica stradanja Srba u logoru Jindrihovicе i 101. godišnjica smrti Gavrila Principa!

Društvo

DA SE NE ZABORAVI! Obеlеžеna godišnjica stradanja Srba u logoru Jindrihovicе i 101. godišnjica smrti Gavrila Principa!

Podeli vest

Nеnad Nеrić državni sеkrеtar u Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja prеdvodio jе 28. aprila 2019. godinе cеrеmoniju polaganja vеnaca i odavanja počasti u nеkadašnjеm logoru u Jindrihovicama kod spomеn-kosturnicе iz Prvog svеtskog rata u kojoj počiva 7100 naših sunarodnika

 

Istog dana u 15 časova u nеkadašnjеm austrougarskom zatvoru u Tеrеzinskoj tvrđavi održana jе cеrеmonija polaganja vеnaca i odavanja počasti povodom obеlеžavanja 101. godišnjicе smrti Gavrila Principa u Čеškoj Rеpublici.

- Gavrilo Princip je umro na današnji dan 1918. godine, samo sedam meseci pre nego što se ostvarila njegova vizija o ujedinjenju srpskog naroda i drugih jugoslovenskih naroda. A koje vizije mi danas moramo da imamo? Naša vizija trebalo bi da budu zasnovane na vizijama svih naših slavnih predaka, a to su sloboda i jedinstvo srpskog naroda i njegovo očuvanje. Zato danas, na veliki hrišćanski praznik Vaskrs, ovde na ovom mestu napajamo se snagom, voljom i idealima Gavrila Principa - rekao je juče Nerić u logoru u Terezinu.

Foto: M. Dakić

Ceremonijama su prisustvovali pored predstavnika ovog ministarstva i predstavnici ambasade Srbije u Češkoj Republici, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, studenti Kriminalističko policijskog univerziteta, kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Foto: M. Dakić

Spomen kosturnica u mestu Jindrihovice mesto je stradanja srpskih zarobljenika za vreme Prvog svrtskog rata. U Jindrihovicama se u periodu od 1915. do 1918. godine nalazio najveći koncentracioni logor na teritoriji tadašnje Austrougarske. Kroz logor Jindrihovice je prošlo oko 40.000 zarobljenika, među kojima je najviše bilo Srba.

Gavrilo Princip rođen je u Obljaju, 25. jul 1894. godine, a preminuo u Terezinu 28. aprila 1918. godine. U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin danas postoje samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, koji svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija