• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2019

18:04 >> 18:07

(FOTO) NATO IM NIŠTA NIJE MOGAO! KOMANDANTI HEROJSKIH BRIGADA - Sad svi mogu da vide KOLIKI JE PODVIG učinila SRPSKA VOJSKA!  Izložba "Odbrana 78"!

Društvo

(FOTO) NATO IM NIŠTA NIJE MOGAO! KOMANDANTI HEROJSKIH BRIGADA - Sad svi mogu da vide KOLIKI JE PODVIG učinila SRPSKA VOJSKA! Izložba "Odbrana 78"!

Podeli vest

Komandanti herojskih jedinica koje su bile angažovane na teritoriji Kosova i Metohije i drugih ratnih jedinica Vojske Jugoslavije u periodu 1998-1999. godine obišli su danas, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, izložbu "Odbrana 78" u Muzeju grada Beograda

Prilikom obilaska izložbe posvećene obeležavanju 20. godišnjice odbrane od NATO agresije, tadašnji komandant 549. motorizovane brigade general Božidar Delić istakao je da je posle 20 godina napravljena jedna izložba koja učesnike vraća u vreme te herojske odbrane.

- Od prve scene, pa sve do završetka, poznate su nam i slike i detalji, poznato nam je i oružje, ali mogu reći da sam oduševljen i prostorom i ambijentom u kome je postavka smeštena i načinom na koji je to urađeno. Smatram da je ovo jedan apsolutno dobar način, ne za nas koji smo učestvovali, nego mladim generacijama i svim gostima koji dolaze u Srbiju, bez obzira da li su nam u to vreme bili prijatelji ili neprijatelji, da obiđu izložbu i da vide šta se sve događalo - rekao je general u penziji Delić upućujući čestitke i za inicijativu, ali i autorskom timu izložbe.

Među onima koji su danas obišli izložbu "Odbrana 78" bio je i general Ljubiša Diković, nekadašnji komandant 37. motorizovane brigade, koji je odao priznanje svima koji su na bilo koji način učestvovali u osmišljavanju i postavci ove izložbe.

- Nisam očekivao da ću doživeti da ovakvu izložbu vidim, ovde u Beogradu. Izložba je za ponos svih onih koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije 1999. godine, na bilo koji način. Izložba je i za usmeravanje naših mladih naraštaja, ali izložba je i za stid onih koji su nas neslavno napali 1999. godine. Izložba koja može da usmerava, i opominje i orijentiše - rekao je general u penziji Diković, dodajući da ovu izložbu treba da vide oni kojima je Srbija u srcu, ali i oni koji su učinili veliko zlo prema našoj zemlji 1999. godine.

BRUTALNO! KUSTA RAZVALIO FRANCUSKOG SRBOMRSCA... Raspali šezdesetosmaš, korumpirani intelektualac, rutavi pisac čije knjige više niko i ne čita!

Govoreći o utiscima nakon obilaska izložbe, general policije Obrad Stevanović naveo je da su oni toliko jaki da skoro da ne može da izdvoji samo jedan, upućujući čestitke pre svega onima koji su je idejno kreirali, a i onima koji su je realizovali.

- Ovo je, po mom mišljenju, posle 20 godina, najbolji način da se izrazi jedinstvo vojske, policije i naroda u odbrani Srbije i SR Jugoslavije od NATO agresije. Ovo je, takođe, da sećanje na borce, junake, a pre svega na žrtve agresije, postane trajno - rekao je general u penziji Stevanović i dodao da izložbu preporučuje svima - i prijateljima i neprijateljima.

Prema rečima generala Miroslava Lazovića, ratnog komandanta 250. raketne brigade za PVD, koji je bio i na otvaranju, izložba je nešto što je vredno i što ima puno smisla, i mesto "gde se ljudi mogu uveriti u sve ono što smo pričali ili što smo ćutali ovih 20 godina".

AMERIMA I NATO JE JASNO REČENO, NEĆE BITI GRANICE NA DRINI - TAČKA! Milorad Dodik brutalno razbio nade Zapada!

- Izložba prati događaje od početka do kraja, vraća vas u vremena koja su bila i koja su prošla, koja su bila teška, dostojanstvena. I ova izložba se može oceniti kao krajnje dostojanstvena i obeležava sve ono što je značajno za 1999. godinu. Završni segment izložbe je period koji se ne zaboravlja i koji, na žalost, i dan danas traje - rekao je general u penziji Lazović.

Izložbu su danas obišli i general Dragoljub Ojdanić, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Mladen Chirković, komandant 15. oklopne brigade, general Miloš Đošan, komandant 52. artiljerijsko-raketne brigade PVO, general Stojan Konjikovac, komandant isturenog komandnog mesta 549. motorizovane brigade, pukovnik policije Dragan Mlađen, komandant Vatrogasne brigade za Beograd, pukovnik Ljubomir Savić, komandant 58. lake pešadijske brigade, potpukovnik Radomir Aleksandrić, komandant 52. bataljona ABHO, kao i general-major Ilija Todorov, komandant 63. padobranske brigade i pukovnik Duško Šljivančanin, komandant 53. graničnog bataljona.

Akteri dešavanja iz 1999. godine i komandanti ratnih jedinica, koji su danas obišli izložbu složili su se u oceni da bi izložba "Odbrana 78" trebalo da ostane kao trajna postavka, imajući u vidu važnost događaja kojima je posvećena, ali i neophodnost da ona treba da ostane kao podsećanje budućim naraštajima o NATO agresiji 1999. godine.

Izložba „Odbrana 78", čiji je autor Dušan Jovović, multimedijalna je i interaktivna postavka podeljena u osam celina i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zdenko

pre 4 godine

Svaka cast. Tako se to radi, da se nikad ne zaboravi.

Borac

pre 4 godine

Sve je ovo lepo, nego kada RS planira da isplati ratne dnevnice, bar da imamo da kupimo lekove i da se lecimo, a ne da kao psi budemo sahranjeni kraj puta.

grof01

pre 4 godine

Herojske jedinice koje su tukle nenoružan narod i albance koji su organizovali otpor!!! I opet pobjegli s Kosova a Kosovo Republika. Koga vi hebete informerovci....nema jadnije vojske od srbijanske vojske nit jadnijeg vojnika od pravoslavnog vojnika :) Eroji samo kad su nasuprot njih nenaoružani civili.Kad se pojavi jedan s puškom,rasulo kod eroja :) buhuhahahahaha

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija