• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

08.05.2019

10:31

PROIZVODNJA lekova po meri Evrope

Društvo

PROIZVODNJA lekova po meri Evrope

Podeli vest

Savremene fabrike Hemofarma, usklađene sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima, kao i visoka stručnost kadra, postali su garant kvaliteta lekova za brojne evropske zemlje, pa je u poslednjih 10 godina, proizvodnja preko 230 lekova prebačena iz fabrika Evropske unije u proizvodne pogone Hemofarma

Samo u protekloj godini u Hemofarmu je proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova, a predstavimo li to brojem  pojedinačno proizvedenih tableta, boca ili tuba, dostiže se cifra od  5,6 milijardi , od čega je više od 60 odsto namenjeno evropskom tržištu.

  • U nekim pogonima procenat je i viši. Tako se u Pogonu čvrstih formi u Vršcu.,  za evropsko tržište  danas proizvodi čak 80 odsto obima proizvodnje,  a slično je i u  Hemofarmovim pogonima u Šapcu, Banjaluci i Podgorici – kaže Olivera Vujnović diplomirani inženjer farmacutske tehnologije i direktor  proizvodne ekspertize i tehnologije  za područje jugoistočne Evrope i Rusije.

Standardi, pre svega

Hemofarm je od  2006. godine, postao deo nemačke Štada grupe, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u svetu. Prvi transferi proizvodnje lekova iz zapadnoevropskih fabrika  u pogone Hemofarma ,pokrenuti su pre više od 10 godina,a jedan od ključnih uslova bila je usklađenost fabrika Hemofarma sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima.

  • U pitanju su, pre svega, Stadardi dobre proizvođačke prakse (GMP),koji imaju za cilj da obezbede da se proizvodnja konstanto odvija pod kontrolisanim, jasno definisanim i standardizovanim procedurama. Ceo sitem je dizajniran da se umanje svi rizici u procesu proizvodnje i da se pokriju svi aspekti proizvodnje od početnih materijala, prostora, procesa, opreme do osoblja . Sertifikaciju periodično rade autorizovane evropske institucije koje vrše detaljnu proveru svih GMP zahteva .Najčešće nam dolaze inspektori iz nemačke oblasti Hessen,. – objašnjava Olivera Vujnović, koja je, od početka integracije Hemofarma u Štada grupu, član transfer tima koji se znanjem i predanim radom zalaže da se što veći broj proizvoda iz Evropske unije prebaci u proizvodne pogone Hemofarma.

Kvalitet leka jednak za sve

Danas se za evropsko tržište u Hemofarmu  proizvodi preko 230 različitih lekova u preko 1500 različitih vrsta pakovanja  Mnogi od ovih lekova se u ogromnim količinama proizvode za potrebe tendera i velikih zdravstvenih osiguravajućih fondova poput  AOK, BARMER, DAK, HEK, IKK…. – ističe naša sagovornica.

Foto: Promo Hemofarm

Proces transfera proizvodnje je veoma zahtevan i po jednom leku priprema traje oko 2 godine.

  • Svaki od tih lekova mora da bude  identičan leku koji se proizvodio u prethodnoj fabrici u Evropi. Nije dovoljno samo da proizvod ima identičnu recepturu ili zahtevan sadržaj aktivne supstance, već  mora imati i  identičnu stabilnost na različitim uslovima vlage i temperature, identično otpuštanje aktivne supstance u očekivanom vremenu i tako dalje. Ako zamislite da su u pitanju stotine različitih lekova,  možete pretpostaviti koliko je to intenzivan posao – kaže Olivera Vujnović , specijalista industrijske farmacije.

Ljudi kao najveći potencijal

Visoka stručnost zaposlenih u Hemofarmu,  organizovanih u vidu multidisciplinarnih timova, svakako je ključ uspeha kompanije

  • Multidisciplinarni tim čini Hemofarm drugačijim u odnosu na farmaceutske komapnije u regionu, u kojima se uglavnom favorizuju stručnjaci iz samo jedne oblasti. Naš tim čine tehnolozi, farmaceuti, hemičari, biolozi, ali i inženjeri mašinstva i elektrotehnike čija je uloga važna, počev  od kupovine, instalacije i održavanja visoko sofisticirane opreme, pa do rešavanja  ozbiljnih inženjerskih problema. Njihovo znanje je potrebno i u obezbeđivanju specifičnih uslova proizvodnje u smislu adekvatne vlage i temperature, definisanju i izradi odgovarajućih alata za prozvodnju lekova i tako dalje. – objašnjava naša sagovornica.

    Foto: Promo Hemofarm

     

A za visoki kvalitet proizvodnje leka neophodno je stalno osavremenjavanje opreme

  • Oprema nove generacije ima mnoštvo novih opcija koje omogućavaju bezbedniju proizvodnju leka. Na godišnjem nivou investiramo milione evra.  Ali naš je cilj  da podstaknemo što veći transfer lekova iz evropskih fabrika u naše proizvodne pogone i da potom mi izvozimo te lekove u Evropsku uniju.. To je dobro za Hemofarm, to je dobro za srpsku privredu – poručuje Olivera Vujnović.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija