• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.05.2019

10:55

KUPUJTE STAN? Evo zašto je bitno da uključite stručnjake

Društvo

KUPUJTE STAN? Evo zašto je bitno da uključite stručnjake

Podeli vest

Kupovina stana je veliki korak na koji se ljudi najčešće odlučuju u trenutku kada osnivaju porodicu i planiraju zajednički život. Zato je važno da u tim situacijama smanjite rizik i pokušate da se zaštitite od prevare

Prevare na tržištu nekretnina su veoma česte, jer je ulog veliki, a kupci često isuviše entuzijastični da bi obratili pažnju na sve detalje.

Sigurna kupovina stana

Najbolji način da kupite stan jeste da angažujete agenciju za nekretnine koja će vam pomoći da kroz ceo proces prođete efikasno i bez stresa. Najbolje je da pitate zadovoljne korisnike za preporuku, ali i da sami prepoznate pouzdanu agenciju. Ukoliko agenti vrlo rado sa vama dele informacije, objavljuju tačne podatke na svojim sajtovima i portalima i unapred vam kažu ili još bolje pokažu fotografije stana, onda je to znak da nemaju šta da kriju od vas.

Foto: Promo

Agencija za nekretnine City Expert oslanja se na tehnologije, čime su unapredili sam proces da on bude bezbedan i efikasan. Jedan od osnivača i generalni direktor Igor Jović naglašava da automatizacija procesa ne znači ne prisustvo ljudskog faktora u smislu stručnjaka sa iskustvom nego, optimizacija samog procesa koji omogućava i vlasnicima i kupcima da bezbedno završe kupoprodajni proces. City Expert je kroz razvoj svog poslovanja uticao na smanjenje troškova i time stvorio prostor da vlasnici nekretnina plaćaju najnižu proviziju na tržištu nekretnina, dok je kupci ne plaćaju uopšte, a obe strane mogu da računaju na kompletnu podršku prilikom kupoprodaje nekretnine. Takođe, automatizacija je doprinela i da se umanji mogućnost grešaka koje se u većini slučajeva javljaju zbog uticaja ljudskog faktora.

Foto: Promo

Provera dokumentacije

Kupci sami mogu proveriti list nepokretnosti na sajtu katastra i videti da li je prodavac zapravo jedini vlasnik nepokretnosti čije ime je upisano u vlasnički list. Ali, pravi stručnjaci iz oblasti nekretnina će morati ovaj podatak da provere preko samog lista nepokretnosti u kojem će pored imena vlasnika moći da vide i dodatne informacije o samoj parceli, ali i teretima koji mogu da budu upisani.

Tereti se odnose na zabeležbe koje mogu onemogućiti kupca da stan upiše na svoje ime u katastar nepokretnosti, ali i na to da li je stan opterećen hipotekom.

Foto: Promo

U slučaju kupovine stana pod hipotekom kupac mora da se konsultuje sa agencijom koja mora imati na raspolaganju dobre pravnike. Kupovna stana pod hipotekom ne bi trebalo da predstavlja problem, jer tada prodavac može da otvori namenski račun za isplatu hipoteke na koji će kupac uplatiti novac, a zatim ostatak uplatiti vlasniku na drugi račun. Ovo je mnogo bolje rešenje nego davanja celog iznosa prodavcu kako bi on sam isplatio hipoteku.

Opasnost kupovine novogradnje

Svima je najveća želja da kupe nov, moderan stan u koji mogu odmah da se usele da uživaju u svom domu. Međutim kupovina stanova u novogradnji je skupa i zato se kupci najčešće odlučuju da stan kupe u izgradnji. Ovde je rizik najveći, jer se dešavalo da investitor proda jedan isti stan dva puta, da zgrada nikada ne bude završena, da dogradi ceo jedan sprat bez potrebnih instalacija i grejanja i jednostavno da uzme novac i da nikada kupcu ne omogući da se useli u stan.

Foto: Promo

Najbolja varijanta jeste da se kupi stan u izgradnji gde banka projektnim finansiranjem sarađuje sa investitorom. Takođe, i sami kupci mogu da izaberu agenciju za nekretnine koja sarađuje sa investitorima i da kupe stan u izgradnji uz kompletnu proveru dokumentacije koju radi pravni tim agencije i njeni agenti za nekretnine.

Generalni direktor City Expert agencije za nekretnine, Igor Jović, savetuje kupce da ne prave kompromise prilikom kupovine nekretnine: "Svaka kupoprodaja u koju je City Expert bio uključen je protekla bezbedno i za kupca i za vlasnika. Radimo detaljnu proveru svake nekretnine, pre nego što se ona nađe u našoj ponudi. Kupovina nekretnine je jako bitna stvar i tu se ne sme praviti kompromis!".

Foto: Promo

Prodaja stana preko agencije

U poslednjih nekoliko godina je značajno smanjen broj prevara na tržištu nekretnina, ali to ne znači da su one potpuno eliminisane. Sve je veći broj vlasnika koji izbegavaju saradnju sa agencijama za nekretnine prilikom prodaje stana kako ne bi platili posredničku proviziju, pa tako prodaju stanove sami, bez pravne pomoći. Kako je većina starogradnje u posed prodavaca došla preko nasledstva ili ugovora o poklonu, dešava se da vlasnik ne može da proda nekretninu bez obzira na to što nema loše namere.

Foto: Promo

Stoga je dobra agencija za nekretnine najbolji saveznik u procesu prikupljanja dokumentacije, pripreme ugovora i savetovanju kupaca za finansiranje kupovine. Agenti sa iskustvom će unapred pregledati svu dokumentaciju i pomoći prodavcu da pribavi svu dokumentaciju, kako se proces prodaje ne bi odužio. To odgovara i kupcu, jer od trenutka kada odluči da kupi stan ne mora da prođe više od mesec dana da bi stan zapravo i kupio. U slučaju nepotpune dokumentacije, taj proces može da traje i po nekoliko meseci do godinu dana.

Najbolji način da kupite stan jeste da pronađete pouzdanog partnera koji će vam olakšati kupovinu, približiti vam ceo pravno-administrativni proces i pomoći vam da izbegnete rizik da budete prevareni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija