• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2019

14:16

STRUČNJA MEĐUNARODNA KOMISIJA ZAKLJUČILA: Doktorat Siniše Malog NIJE plagijat!

Društvo

STRUČNJA MEĐUNARODNA KOMISIJA ZAKLJUČILA: Doktorat Siniše Malog NIJE plagijat!

Podeli vest

Posle temeljne i sveobuhvatne analize, Stručna komisija Univerziteta u Beogradu, sastavljena od domaćih i međunarodnih stručnjaka zaključila je da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, već autentičan doprinos naučnim shvatanjima i inovacijama


U delu domaće javnosti se godinama plasirala teza kako je ministar Siniša Mali plagirao svoju doktorsku tezu koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 2013. godine na temu "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji".

Zbog ovog slučaja posebno je formirana nezavisna, stručna komisija Univerziteta u Beogradu, koju su činila četiri redovna profesora domaćih i stranih univerziteta  i ona je donela nedvosmislenu odluku da je reč o samostalnom radu kojim je "pružen evidentan naučni doprinos".

Stručnu komisiju su činili: profesor Beogradske bankarske akademije Dejan Erić, profesor emeritus na Univerzitetu u Rijeci Vinko Kandžija, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani Tomaž Čater i profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Dragan Mikerević.

I FON potvrdio autentičnost doktorata

I Naučno-nastavnoveće FON-a je u sredu usvojilo izveštaj Etičke i Stručne komisije o doktoratu ministra Malog. Tom prilikom su 82 člana bila za usvajanje izveštaja, niko nije bio protiv, a 28 profesora je bilo uzdržano.

U njihovom izveštaju stoji da je "analizirana doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog i stručnog rada kandidata", te da "i ako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost rada".

- Stručna komisija smatra da je kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju - navodi se u mišljenju komisije i dodaje da "predmet, ciljevi, hipoteze, metodologija, rezultati i naučni doprinosi disertacije nisu osporeni ni na jednom mestu, niti ijednim validnim argumentom ili dokazom." Takođe, softverska analiza koju je komisija sprovela korišćenjem programa Turnitin pokazala je da ne postoje elementi sistematskog preuzimanja tuđih tekstova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija