• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

09.05.2019

23:15

STRAVIČNO UPOZORENJE SRPSKOG LEKARA! Od raka jajnika dnevno UMRE JEDNA ŽENA!

Društvo

STRAVIČNO UPOZORENJE SRPSKOG LEKARA! Od raka jajnika dnevno UMRE JEDNA ŽENA!

Podeli vest

Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti, upozoravaju lekari. Prema njihovim rečima, rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene

Da sve bude još crnje, rani simptomi često izostanu i nisu specifični, pa je jako teško prepoznati bolest u ranoj fazi. Zato se ona uglavnom otkrije u poodmakloj fazi, zbog čega umre više od polovine obolelih žena.

Direktor GAK "Višegradska" dr Aleksandar Stefanović ističe da su jedino rešenje preventivni pregledi da bi se bolest što pre otkrila.

- U našoj zemlji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok ova bolest godišnje odnese više od 450 života. Ništa bolja situacija nije ni u svetu, od ove bolesti nažalost umre više od polovine obolelih jer ne postoji mogućnost ranog otkrivanja, a simptomi su veoma nespecifični. Ovo je najsmrtonosniji od svih ginekoloških kancera, a najčešće obolevaju žene od 50 do 65 godina, međutim, bolest ne štedi ni dosta mlađe - napominje Stefanović.

Naš sagovornik kaže da je najveći problem što se karcinom jajnika kasno otkriva.

- Nažalost, čak 70 odsto bolesti otkrije se u odmaklim fazama, gde su male šanse, tek oko 30 do 40 odsto, da žena poživi duže od pet godina. Potpuno je drugačija situacija ako se rak otkrije u prvom ili drugom stadijumu, tad su šanse za dug život čak preko 90 odsto, ali se svega tri odsto bolesti otkrije u ovoj početnoj fazi. Lečenje ovog tipa kancera podrazumeva hiruršku operaciju i uklanjanje jajnika, a ukoliko je bolest otkrivena u prvom stadijumu, postoji mogućnost čak i uklanjanja samo dela jajnika kako bi se sačuvala mogućnost da žena kasnije rodi - kaže Stefanović.
 

Faktori rizika:

  • godine starosti, žena starije dobi ima veći rizik
  • mali broj trudnoća
  • kasna menopauza
  • lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma
  • dugoročna upotreba terapije zamene hormona
  • gojaznost
  • rak jajnika u porodici, kod 10% obolelih

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija