• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

09.05.2019

23:30

UBIJA NAS VREME! U Srbiji nikad više infarkta i šloga! NAGLE PROMENE TEMPERATURE NAS URNIŠU!

Društvo

UBIJA NAS VREME! U Srbiji nikad više infarkta i šloga! NAGLE PROMENE TEMPERATURE NAS URNIŠU!

Podeli vest

Hitne službe širom Srbije imale su samo u noći između utorka i srede više od 400 intervencija, što je pre svega posledica drastičnih promena vremena, saznaje Informer

Usled naglog prelaska iz veoma hladnog u toplije vreme najviše su lekarsku pomoć tražili pacijenti sa srčanim i neurološkim tegobama, ali i potpuno zdravi ljudi, koji su se žalili na pritisak, mučninu, probadanje u grudima.

CRNI OBLACI NAD SRBIJOM! Sutra KIŠA, za vikend temperaturni ŠOK! Sledeće nedelje KATASTROFA od vremena!

Infarkt i šlog

Samo je u Beogradu u toku jedne noći bila čak 231 intervencija, od čega 63 na javnom mestu. Međutim, ništa manje posla nisu imali ni lekari u ostalim gradovima. Hitna služba u Nišu zbrinula je 106 pacijenata, dok je u Novom Sadu pomoć zatražilo 80 ljudi.

Posledice nagle promene vremena

  • visok pritisak
  • glavobolja
  • oduzimanje dela tela
  • probadanje u grudima
  • mučnina
  • infarkt
  • šlog

- Ekipe Hitne pomoći su u 24 sata, odnosno u noći između utorka i srede, imale 231 intervenciju, od čega su 63 bile na javnim mestima. Najviše je bilo pacijenata sa srčanim i moždanim udarima, što je karakteristično za česte promene vremena kao što je kod nas poslednjih dana. Iako smo zbrinjavali uglavnom pacijente koji već imaju srčana oboljenja, zabrinjava što je sve više mladih i zdravih kojima ne odgovara ovo vreme i kod njih su učestali infarkti i moždani udari - kažu u beogradskoj Hitnoj pomoći.

Ercegovac: Mnogima pozlilo od prejedanja

Direktor Urgentnog centra, neurolog dr Marko Ercegovac navodi da je Urgentni centar najviše posla imao tokom praznika i da je u proteklom periodu povišen broj srčanih i moždanih udara.

- Nagle promene vremena ne pogoduju hroničnim bolesnicima, naročito onima sa kardiovaskularnim i neurološkim oboljenjima, pa su se proteklih desetak dana uglavnom javljali pacijenti koji su se žalili na glavobolju, malaksalost, nesanicu. S druge strane, javljaju se i ljudi koji do sada nisu imali tegobe, nego je to posledica velike količine hrane i pića. To dovodi do naglih skokova krvnog pritiska, velikih problema sa stomakom i želucem - ističe dr Ercegovac.

I specijalista opšte prakse dr Branka Grujić upozorava da su učestale promene u temperaturi među glavnim okidačima za infarkt i šlog.

- Proteklih dana smo imali pune ruke posla i ordinacije su prepune. Uglavnom dolaze pacijenti sa simptomima glavobolje, malaksalosti, trnjenja ruke, mučnine, dezorijentisanosti... I što je najgore, među pacijentima je i sve više mladih, jer nagli prelazak iz toplog u hladno zaista ne prija nijednom organizmu, pogotovo onima sa kardiovaskularnim i neurološkim oboljenjima. Problem nastaje kada posle dugog toplog perioda naglo padne temperatura, jer se tada krvni sudovi skupljaju i pritisak raste vrtoglavom brzinom. To je izazvalo pojavu većeg broja pacijenata sa srčanim udarima i šlogovima - objašnjava dr Grujić.

Opasno vreme

Ona dodaje da, pored teških oboljenja, i kod zdravog čoveka promena vremena uzrokuje jake glavobolje, bolove u mišićima, nesanicu, umor, razdražljivost.

- Sem hroničnih bolesnika, ovo vreme ne odgovara ni zdravima. Kada posle toplog perioda naglo padne temperatura, krvni sudovi se skupljaju i pritisak raste. To dovodi do skoka pritiska, glavobolja, mučnina i opšte malaksalosti. Zato sve savetujemo da redovno uzimaju terapiju, odmaraju se, uzimaju dosta tečnosti, a da se lekaru obavezno jave ukoliko dođe do bola u grudima ili glavi i nesvestice - savetuje naša sagovornica.

 




 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija