• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2019

08:50

TUGA, NADA I BES! Evo šta građani Srbije misle o rešenju pitanja Kosova!

Društvo

TUGA, NADA I BES! Evo šta građani Srbije misle o rešenju pitanja Kosova!

Podeli vest

Građani Srbije nisu optimisti kada je reč o rešenju kosovskog problema, ne očekuju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpiše priznanje Kosova, a većina smatra da taj problem neće biti rešen uskoro, pokazuje poslednje istraživanje koje je uradila agencija Faktor plus

Na pitanje "mislite li da će predsednik Srbije ili predsednica Vlade Srbije potpisati nezavisnost Kosova i Metohije", čak 78 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, dok samo 15 odsto misli da hoće, a sedam odsto nema stav.

Blic u izdanju od petka napominje da je istraživanje rađeno pre nego što je predsednik Vučić pre nekoliko dana izjavio da neće potpisati nezavisnost. List prenosi i izjavu Vladimira Pejića iz agencije Faktor plus da se u poslednje vreme mnogo govorilo na tu temu i da građani ne samo da nisu za to, već i ne veruju da će do priznanja nezavisnosti doći.

Na pitanje šta je najbolje rešenje sa stanovišta Srbije i njenih građana za problem Kosova i Metohije, 50 odsto ispitanika odgovorilo je "zamrznut konflikt", 32 odsto misli da je to sporazum o razgraničenju dve strane, a osam odsto priznanje nezavisnog Kosova.

(VIDEO) VUČIĆ ODBRUSIO TAČIJU: Hašime, urazumi se, ti zavisiš od nas - NEĆE TO TAKO DA IDE KAKO SI TI ZAMISLIO!

Pejić navodi da, iako zamrznuti konflikt nije definisan, ljudima je najprihvatljiviji jer ne zahteva ni lično i nacionalno odricanje, a Kosovo i dalje nije priznato.

Kada je reč o osećanjima i KiM, ponuđeno je bilo više odgovora i opcija, a kod čak 61 odsto dominantna je tuga, kod 46 odsto nada, a kod 31 odsto bes.

Na pitanje u kom vremenskom roku očekuju rešenje, građani nisu optimistični.

Skoro polovina ispitanika (47 odsto) smatra da kosovski čvor neće biti rešen u narednih pet do 10 godina, 22 odsto očekuje da bude rešeno u narednih godinu ili dve, a 14 odsto do kraja ove godine.

KONSTANTIN KOSAČOV: RAČUNAJTE NA RUSIJU AKO ALBANCI VOJNO NAPADNU SRBE!

Rešenje kosovskog pitanja ukoliko ga podrže velike sile - Rusija, SAD, EU i Kina, podržalo bi 46 odsto anketiranih, ali samo ako Kosovo ostane u sastavu Srbije.

Ako bi navedene velike sile bile garanti sporazuma, takvo rešenje podržalo bi 40 odsto građana, dok je po sedam odsto odgovorilo sa "da", odnosno "ne".

Ispitanici su u istraživanju odgovarali na pitanja i u vezi sa Evropskom unijom.

Na pitanje "da li očekujete da će Srbija u razumnom rolu, od pet do sedam godina, postati punopravna članica EU, 46 odsto je odgovorilo da je to malo verovatno zbog problema u samoj EU i visoke nacionalno-državne cene, 24 odsto kaže da će Srbija ući u EU ako EU opstane, ali će morati da se učlani ili suštinski se približi NATO. 

Njih 18 odsto je odgovorilo "da, ako nastavi da sprovodi reforme i EU otvori ponovo proces proširenja preostalih balkanskih država, a 12 odsto da neće jer se EU raspada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

To pitanje KiM ni sam Bog nezna kad će biti rešeno,jer se vuče decenijama,a i vekovno ako se uđe dublje u srž.Tu su velike političke igre,mafijaške radnje,prljavi biznisi,tako dok se ove garniture zločinaca nazovi političara šiptara zajedno sa pajtašima iz EU,skinu sa trona,dođu neki drugi bez usijanih čistih glava i namera i kad se zvanično uključe Rusi i Kinezi koji verovatno imaju neke interese na balkanu,tad možemo da se nekom rešenju nadamo,ili nam ostaje ono najgore rešenje ako želimo da KiM ostane u granicama Srbije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija