• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: manastirostrog.com/informer.rs

12.05.2019

07:00

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI! Veliki ČUDOTVORAC I ISCELJITELJ, nada i uteha BOLESNIH I NEVOLJNIH!

Društvo

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI! Veliki ČUDOTVORAC I ISCELJITELJ, nada i uteha BOLESNIH I NEVOLJNIH!

Podeli vest

Pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Vasilija Ostroškog, velikog čudotvorca čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, više od trista godina

Sveti Vasilije je poreklom je iz sela Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se i svoj podvižnički život započeo je u trebinjskom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdoš. Kada su Turci razorili manastir, prešao je u Ostrog, gde se i upokojio 1671. godine. Iz stene pored koje se upokojio, izrasla je vinova loza, a u momentu upokojenja njegova kelija bila je obasjana svetlošću, a narod je počeo da dolazi na njegov grob i moli se.

Postoji i predanje prema kome se kaže da je sedam godina nakon smrti, Sveti Vasilije počeo da se javlja u snu tadašnjem igumanu u Župi kod Nikšića i jednom prilikom mu je rekao da dođe u Ostrog i otvori njegov grob. Iguman župski ga je poslušao, a kada su grob otvorili našli su očuvano telo Svetog Vasilija. Kaže se još da je mirisalo na bosiljak. Još za života Sveti Vasilije je smatran svecem, a manastir se smatra jednim od najvećih pravoslavnih svetilišta u Evropi. 

(FOTO) REKE NARODA POD OSTROGOM, SUTRA JE VELIKI DAN! Hiljade vernika u ostroškoj svetinji uoči praznika SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ČUDOTVORCA!

Po tradiciji, oni koji odlaze pod Ostrog, pre toga, u dogovoru sa svojim duhovnikom poste, a običaj je da se iz kuće ponesu tamjan, ulje i pamuk koji će prenoćiti poret svečevog kivota i koji se posle koriste za slučaj da je neko u porodici bolestan. Pamučni predmet, obično majica, oblači se bolesniku, sa verom da će pomoći u izlečenju.

"Svetog Vasilija je u našoj srpskoj crkvi Bog odredio za posebnu misiju, za pomoćnika i iscelitelja svih nevoljnih i bolnih, koji sa čvrstom verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu. I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvižavao sveti Vasilije i u kojoj se nalaze njegove svete mošti, svojevrsna Vitezda, banja isceljenja, u kojoj mnogi: bolesni, hromi, zgrčeni i umobolni nalaze milost božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom. Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je gospod preko njega učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć posredstvom ovog velikog svetitelja, jerarha i učitelja, i podvižnika pravoslavne vere", navodi se na sajtu manastirostrog.com.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija