• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

12.05.2019

10:01

(VIDEO) KAKO JE SAVLADANA GRDELIČKA KLISURA! Pogledajte FANTASTIČNE SNIMKE IZ VAZDUHA završne deonice Koridora 10!

Društvo

(VIDEO) KAKO JE SAVLADANA GRDELIČKA KLISURA! Pogledajte FANTASTIČNE SNIMKE IZ VAZDUHA završne deonice Koridora 10!

Podeli vest

Dužina južnog kraka Koridora 10 je 74 kilometra, sve deonice osim kroz Grdeličku klisuru su otvorene za saobraćaj. Najzahtevniji za izgradnju je upravo taj deo auto-puta koji se gradi šest godina, a do kraja nedelje će, prema najavama, biti otvoren. Gradnju je pratilo dosta problema, jedna od najvećih je urušavanje brda

 

Grdelička klisura spaja leskovačku i vranjsku kotlinu, Jablanički i Pčinjski okrug. Kroz nju protiče Južna Morava čiji sliv je područje u Srbiji sa najizraženijom erozijom. Zato je izgradnja auto-puta u tom delu zemlje često označavana kao složena, teška, zahtevna.

- Veliki izazov sa tehničke i građevinske struke. Borimo se sa prirodom, neke stvari ne mogu da se predvide - rekao je izvođač radova Danijel Maljenović.

Radovi su počeli oktobra 2013. godine, deonica od 26,3 kilometra podeljena je na šest delova. Više stranih i domaćih građevinskih kompanija učestvovalo je u izgradnji i opremanju.

- Bukvalno za dva minuta prolazi se ono što je najteže, ono što najviše košta. To moramo da završimo, moramo da uradimo, nemamo prostora da ne završimo, tako će biti - istakao je 2016. godine Dmitar Đurović, tadašnji direktor "Koridora Srbije".

Pre pet i po godina počela je izgradnja najdužeg putnog tunela u zemlji, Manajle kod Vladičinog Hana. Ima dve cevi, 13 operativnih sistema, u opremanje je uloženo 13 miliona evra.

- U sklopu celokupne opreme koja će biti zadužena za bezbednost putnika u tunelima, nalaze se i rampe koje će reagovati da, na primer, u slučaju požara u tunelu, automatski se spuste i onemoguće drugim vozilima da uđu u tunel - objasnio je Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije". 

- Svako vozilo koje ide malom brzinom predstavlja potencijalni rizik za bezbednost saobraćaja. U slučaju da se pojavi takav incident, preko odgovarajuće svetlosne signalizacije obavestiće se vozač da treba da ubrza i pomoću odgovarajućeg razglasa obavestiće se da mora da ubrza - naveo je Marko Milošević iz Operativnog centra "Koridora Srbije".

Zaštitni znak deonice, jedan od najatraktivnijih građevinskih objekata je most Vrla kod Vladičinog Hana. Najduži i najviši na južnom kraku Koridora 10, privlačio je pažnju i dok se gradio. Kada se vozite, nemate utisak da ste na stubovima i do 62 metra visine.

Kompletna deonica auto-puta kroz Grdeličku klisuru završena je. Tu su dve petlje, dva savremeno opremljena tunela, 33 mosta, vijadukt, galerije, zaštitni bedemi. U narednih nekoliko meseci, radiće se sanacija pet kosina i klizišta.

Radovi neće uticati na bezbednost saobraćaja, kažu u preduzeću "Koridori Srbije". Radiće se na oko 150 metara od trase, u brdu, iznad auto-puta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
branislav

pre 4 godine

Pa pošto za Grčku idem na letovanje zadnjih 10-ak godina i odlično poznajem oavj put,jednostavno rečeno ovi radnici su uradili "nemoguće".Postoji mogućnost da se tokom godina obruši neki potporni zid ali to se dešava često u Švajcarskoj i Italiji ispod planinslog venca sa time što ono to ne prikazuju ponpezno jer je kod njih to učestala pojava.Da skratim svaka ćast graditeljima uradili su fantastičan posao (Grci na tome treba da nam budu najzahvalniji),mada su jednom posle 5 oktobra dali pare ali gde su otišle...SVAKA ČAST GRADITELJIMA.

Ivan

pre 4 godine

Idemo za Grčkuuu, pa kom opanci tom obojci! Dočekasmo i to da putujemo od Le do Severne Makedonije za 30 min

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija