• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik/mediji

13.05.2019

19:27 >> 19:33

ISPRED NJIH 6.000 KRVNIKA, IZNAD NATO - A ONDA SU SE JUNACI ZAKLELI: "NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA"! Oni su heroji koji nam svima moraju biti uzor!

Društvo

ISPRED NJIH 6.000 KRVNIKA, IZNAD NATO - A ONDA SU SE JUNACI ZAKLELI: "NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA"! Oni su heroji koji nam svima moraju biti uzor!

Podeli vest

Za one koji bi da predaju sebe, Srbiju i KiM - ovako se brani otadžbina, bilo da je Kosovo, Raška, Vojvodina...

Bitka na Paštriku jedna od onih koje su se dogodile u vreme NATO bombardovanja, a o kojoj nije bilo puno reči. Borbe su počele 26. maja a da je odlučujuća za kraj rata kasnije su tvrdili NATO zvaničnici.

Zapravo, glavnokomandujući NATO Vesli Klark smatrao je da je Milošević pristao na Kumanovski sporazum upravo jer je verovao da će ovom bitkom početi kopnena invazija na Kosovo. Čak je Vesli Klark tražio tokom bitke da se odobre američki napadi, ali je to odbijeno.

OVK je krenula u kopnenu ofanzivu, sa tendencijom da preraste u široki kopneni napad NATO, a sve vreme su bombardovani srpski položaji.

Božidar Delić, tada je bio pukovnik i komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije. On je za Nedeljnik objasnio da su do maja Paštrikom samo prolazile kolone izbeglica, ali je 26. maja ujutru krenula prvo lažna ofanziva kod karaule "Mitar Vojinović" do karaule "Liken", kako bi se naša vojska tamo skoncentrisala, a onda bi krenuo masovniji napad na drugom mestu. U tom napadu je učestvovala i albanska vojska, ali je napad prestao kada smo im uništili 3 tenka.

DAČIĆ ZA RAŠA TUDEJ: ONI KOJI SU PRIZNALI KOSOVO NE MOGU DA NAM DELE LEKCIJE o promena granica, prvi su prekršili taj princip!

Ali onda je krenuo napad na nekoliko kilometara udaljenu karaulu "Gorožup". Sili od 6.000 njihovih, suprotstavilo se svega 200 naših vojnika. Iako su malo ušli u našu teritoriju, albanski teroristi su zaustavljeni. Neprijatelj jeste zauzeo karaulu, koja je bila već izrušena, ali su naši vojnici uspeli da je vrate. Međutim, albanske snage su bile na izmaku što je posebno uznemirilo Veslija Klarka, pa je krenulo tepih bombardovanje srpskih položaja.

Delić je ispričao kako je posle NATO bombadera sve bilo potpuno izbrisano na zemlji, a od drveća su ostajali samo patrljci.

Inače, tokom bitke na Paštriku vodnik Boševski, zajedno sa svojim vodom, bio je zasut minobacačkom paljbom i tražio od komande da se povuče na rezervni položaj, 200 metara unazad. Odgovor je dobio istog trenutka preko radio-veze: "Poljanica 719. Nema nazad, iza je Srbija. Dobićeš artiljerijsku podršku."

Narednu je izdao upravo Božidar Delić. Nakon toga počela je artiljerijska paljba kao podrška vojnicima koji su držali položaj, iako je u blizini bila američka specijalna jedinica "Jastrebi".

Ovo je motivaciona poruka koju su pre dvadeset godina ponavljali vojnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije dok su vodili bitku koja je, po svemu sudeći, dovela do kraja rata. I tako su izdržali nalete oko 6.000 pripadnika OVK, kojima su pomagali Vojska Albanije i i NATO bombarderi.

SRBIJA NAJZAD URADILA PRAVU STVAR DA ZAŠTITI NACIONALNI INTERES! Prva na Balkanu napravila banku i za šljivu ranku!

Oni su imali radare za otkrivanje srpske artiljerije, koje bi odmah prenosili komandnom mestu u avionu "avaks". Odatle su se ciljevi delili bombarderskoj avijaciji, pre svega avionima F-16, F-18, "miraž" i A10 koji su sve vreme bili iznad područja Đakovice i Prizrena, sa posebnom pažnjom na planinu Paštrik.

Dakle, avionima je trebalo malo vremena da bombarduju tačno mesto gde se nalazila artiljerija. Uprkos tome, artiljerija je dejstvovala, vodnik Boševski i njegovi vojnici su zadržali položaj, nisu se povukli sa granične linije, a naredba generala Delića ponavljana je svakog dana sve do kraja tog rata 1999. I dan-danas, kažu, to im je moto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 4 godine

U Beogradu sad ima najmanje sest hiljada ,kamo srece da je i taj broj ,vec mnogo vise onih koji mrze i zele zlo Generalima i herojima koji su zivote zrtvujuci ,branili pravoslavnu Srbiju .Beograd smrdi ,bukvalno smrdi ,da bi satro pravoslavlje .

Duško

pre 4 godine

Šta očekivati od dezertera i seka-Persi. Krili su se po šifonjerima da ne prime poziv na mobilizaciju. Istina je da su granicu branili momci na odsluženju vojnog roka i dobrovoljci. Nikad mi neće biti jasno šta se to 10 juna celu noć slavilo po gradovima, jurili su automobili i vitlalo se zastavama, urlale sirene?

Marcco

pre 4 godine

Interes, interes i samo interes. To su ljudi koji žive od toga. Struktura takvog mozga je ista kao i onih (ako već nisu isti ljudi) koji su u sastavu u osnovnoj školi, nevezano za temu, uvek pominjali Tita i Marksa... jer je to bila garancija za dobru ocenu. Zvali smo ih štreberi ali nisu bili štreberi već gnjide i za razliku od pravog štrebera, nisu baš obrazovani već imaju diplome nekih beskorisnih fakulteta ili Soroševih vrtića.. Danas su uglavnom u nekom stranom NGO, rade za "demokratske" medije, često putuju u inostranstvo na "seminare o demokratiji" i čekaju da dođu oni za koje su procenili da su jači. Pored ovakvih ima i dosta onih koji se dive ovakvima bez obzira što nemaju niti će imati korist, ali im je obećana.

Gresni pop Milorad

pre 4 godine

Pravi heroji su se zarekli a izdajice sebi dodeljivale stan na taj isti dan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mirko

pre 4 godine

Da, Nema nazad, iza je Srbija! Zatražimo samo ono što nam važećom rezolucijom SBUN1244 pripada, i sve će se ubrzo razrešiti!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija