• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.05.2019

17:51

ĐORĐEVIĆ:  Zaštita dece i porodice primaran cilj!

Društvo

ĐORĐEVIĆ: Zaštita dece i porodice primaran cilj!

Podeli vest

Želim da ličnim primerom ukažem da život svake mlade osobe može da bude bolji i kvalitetniji, jer svi mi posedujemo resurse za ostvarenje, rekla je danas jedan od osnivača udruženja "Moj krug", Maja Spasenović, koja je živela u hraniteljskoj porodici i bila korisnik socijalne zaštite, a povodom Međunarodnog dana porodice

Ovo udruženje formirali su pre godinu dana mladi iz sistema socijalne zaštite, oni koji su odrastali u domovima, hraniteljskim porodicama, kao i oni koji se još nalaze u sistemu socijalne zaštite.

- Lično smatram da sada kada sam osnovala sopstvenu porodicu da je moj red da odužim celom sistemu, hraniteljima i svima koji su verovali u mene, tako što ću izabrati da pognem mladima da prevaziću poteškoće sa kojima se nose, a koje su sada već uveliko iza mene - istakla je Spasenović.

O Međunarodnom danu porodice i o važnosti očuvanja osnovnog društvenog stuba, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević rekao je da je najvažnije da se u okviru porodice obezebedi sve ono što je potrebno za jedno dete.

- Za ovo ministarstvo zaštita dece i porodice predstavlja osnovni zadatak i primarni cilj - rekao je Ðorđević.

On ističe da je važno da za decu koja žive u nepovoljnim socijalnim uslovima sistem socijalne zaštite obezbeđuje minimalnu finansijsku sigurnost pordicama kroz razna novčana davanja.

- Mi izdvadvajamo novčana sredstva za 98.000 porodica, roditeljski dodadatak za 63. 000 porodice, dečiji dodatak za 163.000 dece, ali sprovodimo i niz drugih mera i prava koji definišu ovu oblast - kazao je Ðorđević.

Podaci govore da su prvi koraci u sistemu socijalne zaštite u Srbiji doveli su do značajnog smanjenja broja dece u rezidencionalnoj zaštiti, tako da je 2000. godine na institucionalnom smeštaju bilo je 3.554 dece, dok je taj broj 2017. smanjen na oko 700 mališana.

- Sa dubokom verom da danas radimo pravu strvar i za porodicu i decu verujem da će položaj i dece i porodica u Srbiji biti daleko bolji u budućnosti i samim tim Srbiju približiti najrazvijenijim zemljama u Evroipi - zaključio je Ðođević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija