• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.05.2019

07:31

TRAŽE SMENU VLADIKE MAKSIMA! Vernici iz Kalifornije uputili pismo patrijarhu i episkopima!

Društvo

TRAŽE SMENU VLADIKE MAKSIMA! Vernici iz Kalifornije uputili pismo patrijarhu i episkopima!

Podeli vest

Parohijani i članovi crkveno-školske opštine Svete Petke u San Markosu u Kaliforniji uputili su pismo patrijarhu srpskom Irineju i episkopima u kome traže smenu episkopa zapadnoameričkog Maksima. Njihovo pismo prenosimo u celosti:

Vaša Svetosti,

Mi dole potpisani članovi Srpske Pravoslavne Crkve, odnosno eparhije Zapadnoameričke, pridružujemo se sveštenicima koji su pokrenuli peticiju za hitnu smenu i crkveno suđenje episkopu zapadnoameričkom Maksimu Vasiljeviću.

Ovom peticijom izražavamo naše dajdublje nezadovoljstvo našim episkopom i njegovim radom i delovanjem u našoj eparhiji. Od prvog dana kada je stupio na svoju dužnost, vladika Maksim počeo je da smenjuje „nepodobne sveštenike“, koji izgrađivali naše hramove sa svojim narodom, šaljući ih nasilno u penziju pre vremena. U mesto njih, počeo je da dovodi sveštenike Amerikance i naravno sebi podobne. Takođe, episkop Maksim je počeo odmah da uvodi novotarije u bogosluženje i da forsira engleski jezik, čak i gde nije potrebno.

Eparhijski novac se nekontrolisano troši, dok se porezi na paroohije povećavaju svake godine. Od dolaska epsikopa Maksima u Kaliforniju eparhijska kasa je takoreći prazna.

Episkop Maksim je po ko zna koliko puta pogazio svoju reč i obećanja data narodu, a veoma često ne govori istinu, tako da smo kao vernici u njega potpuno izgubili poverenje.

Slike koje se sve više sreću po našim hramovima predstavlja svetitelje kao strašila i karikature. Pred takvim „ikonama“ nemoguće je moliti se. One bi se mogle koristiti za plašenje dece, ili možda za obeležavanje Halovina (noći veštica).

Najveći skandal episkop Maksim je izazvao kada je prošle godine boraveći pri našem hramu Svete Petke na Crkvenoj Slavi, posle Sv. Litugije (koja kada on služi traje veoma kratko) pozvao decu da dođu ispred oltara, a onda im je bacao bombone poželevši im srećan Halovin, odnosno dan veštica. To pagansko slavlje ovde u Americi je preraslo u čist satanizam i prizivanje đavola. Što je najgore i najžalosnije, deci se ovaj nakaradni praznik nudi kao nešto zabavno. Deca se tada oblače u demonske kostime i sakupljaju slatkiše po kućama. Mi pravoslavni Srbi koji ovde živimo borimo se da očuvamo svoju veru i tradiciju i našoj deci ne dozvoljavamo da uzmu učešća u ovom paganskom satanističkom festivalu. Ali kako da se mi održimo i da našu decu sačuvamo kada jedan vladika i to ispred svetog oltara odobrava ovaj satanski običaj i našu decu pobuđuje da i oni u tome učestvuju!? Posle ovog skabdala, većina parohijana, a naročito roditelja sa decom, ne dolaze u crkvu kada služi vladika Maksim, jer ne žele da vide nešto novo što će ih dodatno zbuniti i sablazniti.

Srpska pravoslavna tradicija i kultura sve se više potiskuju iz naših parohija, tako da se u nekim hramovima osećamo kao da smo došli u neku tuđu crkvu.

U nekim mestima episkop Maksim je zabranio sveštenicima pominjanje đenerala Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujuća, a na proslavi dana Republike Srpske ovde u našoj parohiji Sv. Petke, zahtevao je da se poskidaju sve slike Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića – srpskih heroja koji su najzaslužniji za stvaranje Rep. Srpske i za odbranu srpskog naroda od novog ustaškog genocida. To je izazvalo veliki gnev i ogorčenje kod naroda!

Kao što je celom srpskom narodu poznato, (a i šire) ovaj episkop je izjavio da veruje u Darvinovu teoriju, čime se odrekao svega onoga što bi on kao episkop trebalo da veruje i da brani, pa je tako sebe proglasio potomkom primata – što mu jedino u potpunosti verujemo. Zbog ovog skandala, hramovi u kojima služi episkop Maksim skoro da su prazni, jer niko od naroda ne želi da celiva ruku čoveku koji veruje da je potomak majmuna i koji retko govori istinu!

Najviše nas je kao vernike pogodila vest da je episkop Maksim izjavio da je Sv. Sava nelegalno stekao samostalnost za SPC i što je otvoreno podržao razbojništvo Carigradskog patrijarha u Ukrajini, koji kao što svi znamo, ima neskrivene želje da otme sve eparhije koje se nalaze van granica matičnih država, u čemu mu epsikop Maksim zdušno pomaže, jer je potpisao tajni dokument na famoznom Kritskom saboru po kojem se eparhije SPC u dijaspori postepeno predaju Carigradskoj Patrijaršiji. Za koga radi epsikop Maksim i čije interese zastupa?

Ovom prilikom izjavljujemo da nećemo dozvoliti nikome da oduzme naše svete hramove, naša crkvena imanja, našu kulturu i duhovnost i da ćemo svim sredstvima braniti Srpsku Pravoslavnu Crkvu!

Kako ovakav čovek uopšte može biti pravislavni vladika, pa uz to još i profesor na Teološkom fakultetu. Kuda ide naša Crkva sa ovakvim episkopima? Zašto se nekima poput vladike Maksima dopušta da čine ovakve stvari koje urušavaju ugled Crkve u narodu ?

Obzirom da je Sveti Arhijerejski Sabor do sada smenio mnoge vredne i zaslužne episkope za raznorazne prestupe, (koji su neuporedivo manji od onih koje čini episkop Maksim), tražimo od Sv. Arh. Sabora da po hitnom posupku ukloni episkopa Maksima sa eparhije zapadnoameričke i da mu sudi za jeres, za javnu sablazan i sramotu koju je naneo SPC i srpskom narodu, bez kojeg nema ni Srpske Crkve.

Ostajući Srpskom Patrijarhu verni sinovi i kćeri,

Parohijani i članovi crkveno-školske opštine Sv. Petke u San Markosu, Kalifornija.
                                                                               


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 4 godine

Placen od Amera za sve sto radi da bi se omalovazilo PRAVOSLAVLJE.Mislim ,da sve dolazi od crkve,od katolika.

Saradžogla

pre 4 godine

Ко зна колико дуго се жале тамо преко баре на овог владике по имену Максим?Зашто толико БЕЗ УСПЕХА? Зато што писмене пријаве неко БЕЗ ЗЛЕ НАМЕРЕ стави у фиоку и на то се заборави?Прође неко време и неко пита телефоном ШТА ЈЕ СА ПРИЈАВОМ? Ево је у фијоци и,молимо вас,да нам сада дате ваш број мобилног да вас позовемо? ... Онда следи ... Па,бре,да сте бар погледали пријаву јер у њој имате телефон? ... А онда се деси ДА НЕ ДОБИЈАТЕ и даље никакав одговор?И када их поново опоменете СА ВАМА СЕ СПРДАЈУ!.

mlj

pre 4 godine

Vladika baca slatkise deci skoro uvek na kraj liturgije, ne samo na slavi s. Petke koja se podudara sa praznikom "duhova" u Americi, i deca uzivaju...i nisu crkve bas prazne, naprotiv, on ima izuzetno lepe besede i ljudi vole da ga slusaju. Da neko nije mozda ljubomoran? A Engleski ce postati glavni jezik hteli mi ili ne, to je samo pitanje vremena jer Srbija kao izvor "ljudstva" u parohijama ne moze da proizevede tolko parohijana kolko u Americi ima parohija. Ovo sadasnje iseljavanje iz matice ce prestati i ko ce onda biti u parohijama-- deca onih koji su se nekad doselila koja ne znaju srpski ( svaka cast onima koji su i svoju unucad naucili). I sta ce razumeti tada? Sami ce preci u parohije gde je sluzba na Engleskom i gde mogu da se mole Bogu na jeziku kome razumeju, sto vec i rade, ja sam svedok. I tu u dobitku mogu biti samo grcke, antiohijske i americke pravoslavne crkve. Da ne pominjem i mesovite americko - srpske brakove. Kako mozete ocekivati od supruznika Amerikanca da primi vasu veru ako je sve na srpskom i staroslovenskom?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija