• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

17.05.2019

12:43 >> 12:48

MILOGORCI KREĆU U OTIMAČINU IMOVINE SPC! Podgorica sprema novi Zakon, centralna meta je Srpska pravoslavna crkva?!

Društvo

MILOGORCI KREĆU U OTIMAČINU IMOVINE SPC! Podgorica sprema novi Zakon, centralna meta je Srpska pravoslavna crkva?!

Podeli vest

Svi verski objekti koji su bili imovina Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina.

To je predviđeno predlogom zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila Vlada na današnjoj sednici.

Kako je saopšteno iz Službe Vlade za odnose sa javnošću, tim predlogom zakona utvrđuju se jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rešava pitanje državne imovine.

- Svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina - kaže se u saopštenju.

Navodi se da ako neka verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekadašnjih ili današnjih važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.

- Tamo gde takvih dokaza nema, već je riječ o imovini koju je stvarala i sticala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore - ističe se u saopštenju.

ĐUKANOVIĆ I EKIPA ODBILI DA RAZMATRAJU POSLEDICE NATO AGRESIJE: Milogorci bi da sakriju zločine SAD i Alijanse u Crnoj Gori!

Tokom diskusije o predlogu zakona predsednik Vlade Duško Marković ukazao je na istorijski značaj tog zakonskog teksta.

- Nakon obnove nezavisnosti i nakon pune međunarodne afirmacije Crne Gore kroz članstvo u evroatlantskoj porodici savremenih zapadnih demokratija naša dužnost je da do kraja utemeljimo kulturni i građanski identitet naše države - rekao je on.

U tom cilju, kako je istakao Marković, ovaj zakon je izuzetno važan.

(FOTO) DANAS KREĆE GRADNJA AUTOPUTA OD PRELJINE DO POŽEGE! Na 31 km puta biće 35 mostova, tri tunela, 11 nadvožnjaka i tri petlje!

Kako je naveo, on predstavlja završni korak na istorijskom putu kulturne emancipacije Crne Gore.

- Njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savesti bude ili ne bude vernik bilo koje veroispovijesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države - saopštio je premijer.

Kako se navodi, predlog zakona je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u toj oblasti, Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do smernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR.

Predlog zakona će pre usvajanja u Skupštini biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija