• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

17.05.2019

22:32

KATASTROFA! SNEG UNIŠTIO ČAK 50% RODA MALINE! Nevreme nanelo neprocenjivu štetu voćarima u Zapadnoj Srbiji

Društvo

KATASTROFA! SNEG UNIŠTIO ČAK 50% RODA MALINE! Nevreme nanelo neprocenjivu štetu voćarima u Zapadnoj Srbiji

Podeli vest

Zbog teškog i mokrog snega koji je pao usred maja prepolovljen rod malina u ivanjičkom i ariljskom kraju * Šteta je oko 80 miliona evra, a očekuje se skok cene malina, kažu stručnjaci

Sneg koji je prethodnih dana padao u zapadnoj Srbiji uništio je polovinu ovogodišnjeg roda malina u ivanjičkom i ariljskom kraju! Prema prvim procenama šteta iznosi oko 80 miliona evra, a konačan iznos bi mogao da bude i veći.

Što je najgore, malinari su se osigurali samo od grada, ali ne i od drugih nepogoda, jer se nisu nadali da bi više od deset centimetara snega moglo da im upropasti zasade usred maja.

Voćari u šoku

Predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković kaže da je šteta koju je sneg naneo malinjacima u ovom kraju skoro nenadoknadiva.
- Ekipe su obišle sva sela i, prema prvim procenama, šteta je milionska. Zasadi maline uništeni su od 50 do čak 70 odsto! Meštani su očajni, najviše zato što je ove godine krenulo sve kako treba, malina je bila odličnog kvaliteta, a sada je sve propalo. Većina uzgajivača se nije osigurala od snega jer se niko nije nadao da će pasti usred maja. To osiguranje nije jeftino, košta od 100.000 do 150.000 dinara. S obzirom na to da je preko noći nestalo više od polovine očekivanog roda, cena maline ove godine drastično će da poraste. A uništene su i kupine, jabuke, šljive, krompir, čak je i pšenica skroz polegla - napominje Nedeljković.

Foto: Informer DN

SKORO SVE PROPALO Malinjak porodice Jadžić u sredu bio pod snegom

Trešnje 350 dinara,
jagode 300


Cene ranog voća na pijacama drastično su skočile poslednjih dana zbog hladnoće i kiše, koje su desetkovale rod. Tako se trešnje mogu naći tek po ceni od 350 dinara po kilogramu, a jagode se mogu kupiti za 300 dinara.

Istu muku muče i meštani ivanjičkog kraja, a zamenik predsednika ove opštine Momčilo Mitrović kaže da je težak i mokar sneg uništio svaku drugu stabljiku malina.
- Situacija koju smo zatekli na terenu je užasna. Ni na jednom malinjaku šteta nije manja od 50 odsto! Na zemlji smo juče zatekli od pet do deset centimetara snega. Problem je što je to mokar sneg, jedna grudva teška je i po pola kilograma, pa nije ni čudo što su se stabljike skroz izlomile. Meštani su zanemeli od šoka, evo već peta godina kako naš kraj ne zaobilazi nijedno nevreme i svaki put materijalna šteta bude ogromna - kaže Mitrović i napominje da Ivanjica i okolna sela bukvalno žive od malina:

- Nije samo malina stradala već i kupine, šljive, jabuke... Ma kompletni zasadi voća su uništeni. Nadamo se da će država pružiti pomoć u vidu subvencija, jer će ovaj veliki materijalni udarac osetiti svi stanovnici ivanjičkog kraja.

Malinar Jelenko Jadžić iz sela Vilova u okolini Nove Varoši kaže da je nevreme uništilo malinjake i u njegovom kraju.
- Nismo stradali kao Arilje i Ivanjica, ali šteta je velika. Pod malinama imam tri hektara zemlje, uništen je veliki deo, propalo mi je od šest do deset tona maline. To će dosta da se odrazi na cenu, prošle godine za kilogram voća dobijali smo od 100 do 130 dinara, ali zbog ove ogromne štete verujem da će cena da skoči - kaže Jadžić.

Ogromna šteta


Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić ističe da će šteta zbog uništenih malinjaka biti najmanje 80 miliona evra.
- Malina je voće koje ima veliku vrednost za nas, jer se čak 90 odsto roda svake godine izveze po ceni od nekih 200 miliona evra. Nažalost, zbog uništenog roda na malini ćemo zaraditi bar oko 80 miliona evra manje nego ranijih godina. Otkupna cena će se povećati, ali ne verujem da će ići iznad 170 dinara po kilogramu. Zbog cele situacije moraćemo više da uvozimo maline iz Poljske i Ukrajine nego što smo to činili ranije, iako je naša malina neuporedivo kvalitetnija - kaže Ševarlić.

MILOGORCI KREĆU U OTIMAČINU IMOVINE SPC! Podgorica sprema novi Zakon, centralna meta je Srpska pravoslavna crkva?!

Gulan: Veliki udarac za poljoprivredu i izvoz

 

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan napominje da će štete biti ogromne jer maline čine deset odsto našeg poljoprivrednog izvoza.
- Ako su prve procene tačne da je već stradalo više od polovine roda maline, to će biti veliki udarac za srpsku poljoprivredu i izvoz! Godišnje izvezemo ovog voća u vrednosti od oko 226 miliona dolara. Pod malinjacima imamo 18.000 hektara zemlje, a najviše u ariljskom i ivanjičkom kraju, koji su poznati upravo po ovom voću. Rod maline je između 60.000 i 70.000 tona svake godine, malinari su mnogo očekivali od ove berbe, ali su zasadi bukvalno unakaženi - kaže Gulan.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 4 godine

SVAKE GODINE, ISTA PRICA I ZALOPOJKA S MALINARIMA !!!! Kako vide sneg, propast, unisteno, propalo.... I niko nece da osigura, da stavi mreze, kao sto se radi u EU !!! A na kraju oni puni para .... Ne zamlacujte ovaj narod vise !!! Pa nismo "bas toliki budaci" !!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija