• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

20.05.2019

19:33 >> 19:37

SAD BI DA PREVASPITA SRBE SA OSAM MILIONA DOLARA: Pod plaštom "kritičkog mišljenja" sprema se AMERIKANIZACIJA SRPSKE I BIH!

Društvo

SAD BI DA PREVASPITA SRBE SA OSAM MILIONA DOLARA: Pod plaštom "kritičkog mišljenja" sprema se AMERIKANIZACIJA SRPSKE I BIH!

Podeli vest

Američka agencija za međunarodni razvoj (Ju-Es-Ejd) namerava da izdvoji osam miliona dolara za razvoj "kritičkog mišljenja" studenata u Bosni i Hercegovini

U dokumentu američke agencije se ističe da obrazovni sistem Bosne i Hercegovine nije zaštićen od političkog uticaja, zbog čega resursi navodno nisu usmereni na rešavanje "osnovnog zadatka" - poboljšanja kvaliteta nastave. Međutim, stručnjaci smatraju da Vašington koristi promenu bosanskog obrazovnog sistema, kako bi mlađu generaciju zemlje usmerio na - američke vrednosti.

Ima li u ovome istine?

Profesor doktor Nenad Kecmanović, rektor Sarajevskog univerziteta, ističe da je donacija američke agencije od osam miliona dolara za razvoj visokog obrazovanja u BiH veliki poklon, koji ne podrazumeva ništa manju zahvalnost. Međutim, dodaje on, precizirana namena tih sredstava, bar u jednom delu koji se odnosi na studije društvenih nauka, vrlo je sporna. 

AMERIKA SPREMA HRVATE ZA RAT: Vašington im šalje 60 oklopnih "bredlija", kao odgovor na TENKOVE I ORUŽJE IZ RUSIJE ZA SRBIJU!

- Ako se kaže da je pomoć namenjena širenju američkih vrednosti, onda to praktično znači vrednosnu amerikanizaciju mladih u BiH. BiH je aplicirala za prijem u EU i mnogi govore o prihvatanju evropskih vrednosti. Međutim, većina tih vrednosti nisu evropske, nego univerzalno-humanističke. To, naravno, ipak ne isključuje da svaki narod neguje i svoje nacionalne vrednosti, pa i patriotske, koji se u složenoj i decentralizovanoj BiH vezuju za RS i samoupravu Zajednice hrvatskih kantona - ističe profesor Kecmanović. 

U istom tonu naš sagovornik napominje da ako darodavac kaže da je pomoć namenjena razvoju kritičkog mišljenja, ispada da smatra da je kritičko mišljenje mladih u BiH na niskom nivou.

- Naprotiv, nije teško dokazati da se u BiH, kao u retko kojoj zemlji, prelama mnoštvo nacionalnih, verskih, regionalnih i inostranih uticaja, a taj pluralizam ideja i informacija predstavlja optimalan kontekst za razvoj kritičkog mišljenja - navodi profesor Kecmanović.

PUTIN NEĆE DOZVOLITI PROTERIVANJE SRBA S KOSOVA! Dačić kaže da Srbija u odbrani svojih interesa na Kosovu IMA APSOLUTNU PODRŠKU RUSIJE!

Što se tiče ocene da je visoko obrazovanje pod uticajem politike, profesor Kecmanović napominje da je teško dokazati da postoji zemlja, uključivši i SAD, u kojoj je državna politika potpuno neutralna spram obrazovanja, zato što obuhvata i sekundarnu socijalizaciju mladih. 

- Slaba država, kakva je BiH, sigurno ne može da bude primer hiperpolitizacije. Naprotiv, tamo bez ikakvih ograničenja vlasti deluje mnoštvo spolja finansiranih nevladinih organizacija, koje rade na 'promeni svesti' mladih. Još jedan važan detalj. Ako se kaže da je pomoć fokusirana na Sarajevo i Hercegovačko-neretvanski kanton u kome pretežno žive Bošnjaci, odnosno Hrvati, a jedino na celu Republiku Srpsku u kojoj pretežno žive Srbi, onda ispada da problemi sa politizacijom i nekritičkim mišljenjem prvenstveno postoje u jednom entitetu. Istovremeno, etnički podeljene škole ili odeljenja, koje se u obrazloženju takođe spominju kao problem, postoje isključivo u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji, a ne u Republici Srpskoj - zaključuje on. 

U dokumentu u koji je RT imao uvid, u opisu programa se navodi da je projekat predviđen za pet godina. Autori programa, između ostalog, naglašavaju da su mnoge škole podeljene po etničkom principu, dok udšbenici navodno samo produbljuju postojeće nesuglasice u društvu. Prvobitno će se rad u okviru projekta sprovoditi na teritoriji Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Republike Srpske. 

SRBI IMAJU RUSKE MIGOVE, A MI NEMAMO NIŠTA! Hrvati tajno krenuli u kupovinu novih lovaca, ANALITIČARI UPOREDILI VOJSKE SRBIJE I HRVATSKE!

Ali ako projekat bude uspešan, mogao bi se proširiti na celu teritoriju Bosne i Hercegovine. Da bi se ovaj cilj postigao, aktivnost programa je podeljena na četiri glavne oblasti: priprema i obuka novih predavača, povećanje kvalifikacije postojećih kadrova, stvaranje povoljnog okruženja za obuku i podsticanje rasprave o reformama u obrazovanju.

U dokumentu se takođe dodaje da bi rezultati programa trebalo da budu opipljivi i nakon isteka njegovog roka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 4 godine

Opaaa, ulazimo u fazu 2!!! Prvo ti izbrišu istoriju, pa običaje... Lepo ti izbrišu mozak i sada te uče "ljudskim vrednostima" po svojoj meri. Na žalost, sve je više praznoglavih...

Anti

pre 4 godine

Prvo te uče da si veliki i nebeski Srbin i najstariji na svetu još od Adama i Eve i da je tvoja i Velika i Nebska Srbija pa te nateraju da ubijaš komšije ALI psole te pregaze braća katolici u Oluji i izbombarduje te Svetski policajac da te nauče pameti i dovede u red i očiste te muslimani sa Košare i još na kraju kukaš? E stani malo?

Hrvatske Zapovedi Srbima

pre 4 godine

Nedaj svoje sveto je i vrati tuđe prokleto je! Poštuj zemlju u kojoj živiš da u njoj dugo živiš i dobro ti bude ili ima da te ne bude! Ne poželi tuđe more i obale i plaže i milijarde ako nemaš svoje! Ne radi ubice od braće svoje od Kosovog polja do Jasenovca i Oluje i Košare! Ljubi svoje komšije Hrvate i Bošnjake i Albance ko braću svoju! Ne sagreši bludno sa Hrvaticama i Albankama nego ženi Srpkinje svoje! Digni spomenik Tuđmanu sa 250 000 Srba ko spasitelju svome!

BRZI ODGOVOR

pre 4 godine

Nisu Srbima problem Albanci nego zna se ko čeka da vrati za to 90ih? Kad je Franjo zvao 95g je za dom spremnih 250 000 branitelja ustalo bez mobilizacije DRAGOVOLJNO da ko povampireni čiste svoju zemlju a šta mislite koliko bi ih sada ustalo da ih zove Kraljica Balkana? Srbi od 95g nisu stali da kukaju i kmeče Hrvatima a eto sada i Albanicma i sede i gledaju to izvađeno Srce Srbije i smeta im taj hrvatski poklič koj ih diže i budnica koja ih motiviše...a bi li neko ustao da ga zove VULIN ili VUČIĆ? Eto u Lepoj je već danima vežba hrvatske i kosovske vojske sa još 10 drugih a ta se vežba zove BRZI ODGOVOR a nismo glupi da ne znamo kome i na šta da se odogovori....

Kraljica Balkana

pre 4 godine

Šta ne bi trebala recimo Balkanska kraljica Kolinda da nas sve spasi i da predloži Savetu bezbednosti u UN da se ukine Federacija i entiteti i da se vrati Republika BiH kako je i bila u Jugoslaviji jedna od 6 Republika a granice su i ostale iste i stvar je rešena jer drugo rešenje je samo to da je čiste katolici i muslimani zajedno sa novom Olujom u prvom narednom ratu a čisto sumnjam da će FBiH ući u EU sa tom dokazano i potvrđeno genocidnom tvorevinom?

MEGAPRC

pre 4 godine

Večernjilist.hr IMMEDIATE RESPONSE 19 U Zadru se iskrcali vojnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti

Čarapan

pre 4 godine

Kao što je prevaspitao Amerikance da je Indijance pojela babaroga.

grof01

pre 4 godine

Zašto srbi bježe za kruhom na zapad a ne u rusiju? Nek idu u rusiju i prihvate se ruske "kulture"

Obilicevi zavetnici

pre 4 godine

Svi te tribine,svi ti usaidi accounti,projekti psih.delovanja,plast su obavestajnih I propagandnih sluzbi...srpstvo je vecno dok su mu deca verna....vodu gaze,al,dolaze...obilicevi zavetnici

Giša

pre 4 godine

Je li to ocjena profesora preletača i koji više nezna gdje bi se udomio nakon sramnog političkog opredjeljenja 90 ih.A što se tiče amerikanizacije ona jeuvijek bila prisutna.Ne tŕeba vam nikakvo pokrštavanje ni jedne nacije dovoljno je zadržati ovu vlast i eto nam promjene nac.polit.i svakog drugog opredjeljenja.Ljudi jednostavno idu gdje je bolje

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija