• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.05.2019

13:20

(FOTO) SJAJNA VEST! Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u GAK Višegradska!

Društvo

(FOTO) SJAJNA VEST! Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u GAK Višegradska!

Podeli vest

U Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Višegradskoj danas je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbij, što će parovima bez dece omogućiti da lečenjem u zemlji dobiju potomstvo

 

U banci će se čuvati spermatozoidi i jajne ćelije, ali i embrioni donatora, a svi parovi koji imaju problem sa začećem, iz banke će dobiti reproduktivni materijal.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u opremu uloženo oko milion evra i da su embriolozi, biolozi, genetičari, ginekolozi i infektolozi prošli sve neophodne obuke.

- Parovi iz Srbije koji imaju problem sa začecćem, više ne moraju da idu u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji. To mogu sada da urade i u Srbiji - rekao je Lončar i dodao da su doneti neophodan zakon i svi podzakonski akti kako bi se ta oblast precizno definisala.

Foto: Tanjug

Lončar je pozvao građane Srbije da se uključe u projekat kako bi bilo što više donatora i kako bi što više parova bez dece dobilo potomstvo.

Direktor GAK-a Aleksandar Stefanović rekao je da više od 15 odsto parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom.

On je podsetio da se od 1991. godine u GAK-u u Višegradskoj radi postupak vantelesne oplodnje i da je tada rođena prva beba.

- Parovi će da dobijaju darovane donirane jajne ćelije i spermatoyoide, a to se odnosi i na pojedince - rekao je Stefanović.

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je zadovoljan što je ta zdravstvena ustanova prepoznata, kao jedina koja može da bude centar za donorstvo reproduktivnih ćelija, embriona i tkiva.

- Mi smo jedini mogli da ponudimo visokoobrazovani kadar, tehničke i prostorne uslove. Mnoge bolnice u regionu, čak i zemlje EU, nemaju banke reproduktivnih ćelija.Prema nekim procenama oko sedam miliona evra je koštalo naše građane odlazak u inostranstvo za vantelesnu oplodnju. Nadam se da će sada ta sredstva ostati u Srbiji - naglasio je Ašanin.

Foto: Tanjug

Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će da o trošku države zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji.

(VIDEO) LONČAR NA TV PINK: Otvara se prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji!

Pravo da budu donori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.

Zakonom je predviđeno da svi donori jajnih ćelija, spermatozoida i embriona budu anonimni za primaoca, ali će morati da prođu neophodne zdravstvene preglede i psihološke procene, kao i da se testiraju na polno prenosive bolesti.

Anonimnost je zagarantovana i podaci o donoru neće moći da se dobiju, osim zbog medicinskih indikacija za dete.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17