• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.P.

21.05.2019

23:00

NEVEROVATNA SUDBINA ČOVEKA IZ ALEKSINCA: Posle 38 godina dokazao da je ukraden kao beba!

Društvo

NEVEROVATNA SUDBINA ČOVEKA IZ ALEKSINCA: Posle 38 godina dokazao da je ukraden kao beba!

Podeli vest

Radiša Pavlović, Vladina komisija za nestale bebe: Javio nam se čovek koji ima dokaze da je odmah po rođenju, 3. marta 1981, ukraden u porodilištu u Kruševcu i dat na usvajanje porodici iz sela kod Aleksinca

Čovek (38) iz sela kod Aleksinca, čije se ime za sada drži u tajnosti, dao je prvi čvrst dokaz postojanja afere "Ukradene bebe"! On je otkrio i dokazao da je 3. marta 1981. godine, odmah po rođenju, proglašen mrtvim u porodilištu u Kruševcu, zatim je odvojen od biološke majke i dat na usvajanje jednoj porodici iz okoline Aleksinca.

Prema rečima Radiše Pavlovića, predsednika Vladine komisije za nestale bebe, ovaj čovek je tragajući za istinom o svom poreklu, došao u posed svojih matičnih dokumenata iz porodilišta na kojima se kao njegovi otac i majka pominju osobe koje nikada nisu postojale?! Kasnije su u toj rubrici upisana imena njegovih usvojitelja i time je zavaran svaki trag.

Izmišljeni roditelji

U papirima iz porodilišta čoveka iz Aleksinca kao otac i majka navedene su osobe koje nikada nisu postojale?!
Radiša Pavlović

Filmska priča

Kako nam je ispričao Radiša Pavlović, on i njegove kolege iz Komisije ostali su u čudu kada su se uverili u istinitost tvrdnji ovog tridesetosmogodišnjaka.

- Čovek iz okoline Aleksinca nam se pre nekoliko meseci javio, rekavši da sumnja da osobe za koje je 38 godina mislio da su mu roditelji nisu njegovi biološki otac i majka! Znao je samo da je rođen 3. marta 1981. godine u porodilištu u Kruševcu, a onda smo zajedno sa njim, nakon opsežnog istraživanja, došli do dokaza koji mogu dati sasvim novu dimenziju aferi "Ukradene bebe", rekao nam je Pavlović i dodao:

Ukradeno oko 120.000 beba?!

 

Prema zvaničnim podacima, od šezdesetih godina prošlog veka u Srbiji je 240.912 beba proglašeno mrtvim. Stručnjaci koji se bave istragom o nestalim bebama veruju da je čak polovina njih ukradena.

- Na osnovu papira koje nam je dao otkrili smo da se u njegovom porođajnom protokolu u rubrici "majka" vodi osoba koja nikada nije postojala! Jednostavno, identitet i svi ostali podaci te osobe su potpuno izmišljeni, oni ne postoje ni u jednoj drugoj evidenciji. Dve matične službe potvrdile su nam da žena sa tim generalijama, ni pod devojačkim, ni pod udatim prezimenom, nikad nije postojala. Isto smo utvrdili i za osobu koja se vodi kao "otac". Najgore od svega je što se ta izmišljena, nepostojeća majka u posebnom dokumentu odrekla deteta i dala ga na usvajanje. Odmah smo otišli u Centar za socijalni rad u Aleksincu i utvrdili da su svi podaci o ovom slučaju navodno nestali?! Naše sumnje potvrdilo je i otkriće da je matičar upisao rođenje bebe u matične knjige čak dan ranije nego što je uopšte stigla prijava da je mališan rođen! Neko je svesno i namerno to uradio i to nam je sasvim dovoljan dokaz da je mladić otet odmah po rođenju.

Uništena arhiva

Pavlović kaže da se na osnovu ovog istraživanja može zaključiti da je ovaj čovek verovatno ukraden u porodilištu u Kruševcu.

Foto: Ilustracija

Nestali papiri

U Centru za socijalni rad u Aleksincu papiri o usvajanju ovog čoveka jednostavno su nestali?!

- Sumnjamo da je njegovoj biološkoj majci rečeno da joj je dete umrlo na rođenju i u njenim papirima je najverovatnije to tako zavedeno. Dete je potom ukradeno, u papire su mu upisana imena izmišljenih roditelja koji su ga potom "dali na usvajanje" porodici iz sela kod Aleksinca. Zatim su u matične knjige u rubrici otac i majka upisana imena usvojitelja, objašnjava Pavlović.

Međutim, dodatan problem, ali i sumnju predstavlja činjenica da ni u bolnici u Kruševcu, ni u arhivu ovog grada, ne postoje sačuvani podaci o ženama koje su se porodile 1981. godine, tako da ne postoji mogućnost provere da li je 3. marta te godine neka žena u tom porodilištu zaista rodila mrtvo dete.

U Aleksincu sumnjivo još 28 slučajeva

Radiša Pavlović kaže da postoji sumnja da je u sprezi kruševačkog porodilišta i aleksinačkog Centra za socijalni rad još 28 beba ukradeno u periodu između 1976. i 1985 godine, na gotovo istovetan način kao i ovaj tridesetosmogodišnjak.
- Pored njegovog dosijea, u Centru za socijalni rad u Aleksincu nedostaje još 28 drugih. Sumnjamo da su dokumenta nestala u periodu između 2002. i 2004. godine, a da ih nema, otkriveno je tek kad smo ih tražili na uvid. Siguran sam da su ih umešani u ove slučajeve uništili kako bi sakrili dokaze svojih zlodela - kaže Pavlović i naglašava da su o celom slučaju obavešteni i policija i tužilaštvo.
- Mi ćemo podneti krivične prijave protiv odgovornih u bolnici u to vreme da bismo saznali koji lekar je radio, koja babica i koje osoblje je bilo u toj smeni - rekao je on.

- Pozivamo sve žene koje su se u periodu od marta do avgusta porodile u kruševačkoj bolnici i rodile dečaka za koga im je osoblje ove ustanove reklo da je preminuo da se jave našem udruženju. To će nadležnim organima umnogome olakšati potragu za pravom porodicom ovog mladića - rekao je Pavlović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 4 godine

Slučaj nestalih beba je konačno došao na red i to putem jakih dokaza. Ovaj slučaj iz Aleksinca treba dobro ispitati.

nikromano6

pre 4 godine

ja sumnjam da nam je u aleksincu zamenjena beba,,nas sin stojsavljevic nenad rodjen,20,10,1982,zivi sad u nemackoj promenio je ime ,kuma,,tamne je boje ja sam beo,,a u 20 godina jednom je video oca i ja njega ali nocu,,

Petar JVetar

pre 4 godine

Какав отпад људски то ради. Скоро исти ко шиптарско смеће које је касапило људе због продаје органа.

Saradžogla

pre 4 godine

Tačno se znaju imena i prezimena onih koji su bili pored trudnice koja se porađala.ZATO SE SVI PITAMO KO TO NE SME DA IH PRITISNE UZA ZID SA RUKAMA OD POZADI I DAVAJ LISICE? Nemo' jer je lekar?Je l' to lekar koji je BEZ GRIŽE savesti rekao roditeljima da im je dete umrelo?RAČUNAJTE DA JE TO BIO ABORTUS TE ĆETE IMATO OPET DECU! Pitao sam babicu ŠTA SE TO DEŠAVALO?Ne dao bog da zucnem pobili bi mi porodicu i kuću zapalili.Da je rekla istinu TOGA NE BI BILO već bi lekar sve priznao ,,kao lala bela,,!PS.Moje drugo dete je spašeno u zadnjem trenutku da ne bude oteto.Ovo može da vam potvrde brojni roditelji koji se sećaju da im je puno toga bilo sumnjivo!A da se deca kradu osamdesetih godina prošlog veka NIKO NIJE NI POMISLIO.Dajte mi lekara koji krađu bebe nije učinio?Da baš tako je kako pišem.Niko leš bebe nije dobio da izvrše sahranu kako to dolikuje?

Vladimir Cicarevic RNBS

pre 4 godine

Pre svega, ko je pismen, procitace da nigde nisu navedeni konkretni dokazi. Drugo. I Pavlovic i taj nepostojeci momak koga drze u “tajnosti” nisu dosli ni do jednog papira koji ukazuje da je on ukradena beba, ovo su cista nagadjanja. Pavlovic je poznat kod nas u aferi kradje beba da je neko ko radi za drzavne interese pojedinih grupacija u vlasti i da je ovo jos jedna farsa i izmisljotina u nizu. Trece, Pavlovic nije predsednik komisije nego clan. Cetvrto, komisija ne postoji, ona je fiktivna na papiru, nikada nije donesen poslovnik, sto znaci da nikada nije radila, kao sto i nije. I previse je smesno da se iznose neistinite informacije. Pa eto uvazeni Informeru, nadam se da ce moj kometar izaci u komentarima, jer mi je duznost kao predsednika Udruzenja RNBS i kao drustveno odgovorne licnosti , da javnosti kazem istinu ...

Vladimir Cicarevic RNBS

pre 4 godine

Ovo je izmotirana laz ... Ne postoje dokazi o navodima. Drzava opet dize paniku ... Tresla se gora rodio se mis.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija