• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.05.2019

22:41 >> 22:47

SRBIJA ODBILA ZAHTEV MMF, NEĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE: Ministar Mali potvrdio da Beograd nije pristao da cenu električne energije digne za pet odsto!

Društvo

SRBIJA ODBILA ZAHTEV MMF, NEĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE: Ministar Mali potvrdio da Beograd nije pristao da cenu električne energije digne za pet odsto!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mala potvrdio je da je sa predstavnicima misije MMF bilo razgovora o poskupljenju struje, ali da nikakav dogovor nije postignut

Kako navodi, po tom pitanju pogledi Vlade Srbije i MMF-a različiti i to kada se radi i o opravdanosti i o visine iznosa.

- Ne bih izlazio sa više detalja budući da nismo napravili nikakav dogovor - rekao je Mali na zajednoj konferenciji za novinare sa predstavnicima MMF koji su na kraju zvanične desetodnevne posete Srbiji.

Šef misije MMF-a Jen Kes Martejn, na pitanje da li bilo reči o poskupljenju struje za pet odsto tokom leta, rekao je da su sa predstavnicima Vlade tokom posete razgovarali o ceni struje i da je to važno pitanje u Srbiji i u drugim zemljama.

Martejn je rekao da cena struje mora da bude takva da obezbedi dovoljno prostora za održavanje sistema i ulaganje, a da tu postoji i socijalni aspekt.

Kaže da treba naći dobru ravnotežu između svih tih aspekata.

- Nismo postigli, do ovog trenutka, jasan zaključak - rekao je Martejn.

(VIDEO) POČELI RADOVI NA GASOVODU TURSKI TOK KROZ SRBIJU! Evo kako izgleda deo trase od bugarske do mađarske granice!

Ministar Mali istakao je da Srbija postiže dobre rezultate u oblasti ekonomije. Zajednička prognoza MMF i Vlade Srbije je da će privredni rast biti 3,5 odsto 2019. i četiri odsto 2020. godine.

- Po pogroznama MMF i Svetske banke Srbija je vidjena kao nosilac rasta u regonu sa porosečnom stopom rasta od četiri odsto do 2023. godine - rekao je Mali na zajediničkoj konferenciji za novinare.

Visoke stope rasta, kako je kazao, znače veće plate i penzije, više investicija u infrastrukturu i bolji životni standard za sve gradjane Srbije.

Sa predstavnicima MMF se u proteklih deset dana razgovaralo o izazovima kako da se nastavi snažan privredni rast Srbije, kazao je Mali i istakao važnost nastavka strukturnih reformi koje bi trebalo Srbiju da naprave još konkurentijom i kredibilnijom.

(VIDEO)OPASNO PO ŽIVOT! Apel "Koridora" građanima da ne prave selfije u tunelima

Najavio je novi set fiskalnih pravila o kojima se razgovaralo tokom posete Misije MMF, a koja treba sistemski da odrede okvir za definisanje fisklane politike odnosno maksimum iznosa javnog duga, deficit ili suficita u zavisnosti od makroekonomske situacije, kao i indeksaciju penzija.

Mali je naveo da je indeksacija penzija bila jedna od tema razgovora sa MMF i dodao da je najbliži način indeksacije penzija po ugledu na švajcarski model koji podrazumeva da se ona obavlja u zavisnosti od rasta plata i inflacije.

Ministar finansija je naveo i podatke da je Srbija u prvom kvartalu imala suficit u budžetu 5,5 milijardi dinara, što je kaže bolji rezultat nego što su predviđali, dodao je da je javni dug smanjen i da iznosi oko 50,8 odsto, kao i da nezaposlenost nastavlja da pada.

Foto: Tanjug

Govoreći o direktnim stranim investicijama, Mali je rekao da je Srbija sa 3,5 milijardi evra, koliko je ostvarila prošle godine, "šampion u regionu", i dodao da je u prvom kvartalu ove godine ostvarila 1,2 milijarde evra.

Najavio je da će u narednom periodu biti izrađen fiskalni pravilnik koji će se u narednih nekoliko meseci naći na razmatranje i očekuje da će biti usvojen u oktobru.

UVEDENA DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA U SRBIJI! Poslanici usvojili izmene Krivičnog zakonika

- Želimo da sistemski rešimo fiskalnu politku u smislu ograničenja i kontrole, kako bismo na taj način obezbedili dugoročnu stabilnost naše zemlje - naveo je Mali i dodao da će u junu biti objavljena i fiskalna strategija za narednu godinu.

Govoreći o reformama plata u javnom sektoru, Mali navodi da je dogovor sa MMF da puna implementacija bude sprovedena polovinom naredne godine, a da će se na njoj raditi do kraja godine.

Mali je rekao da je se razgovaralo i o zapošljavanju u javnom sektoru, te podsetio da se kontrola zapošljavanja sprovodi od 2013. godine i dodao da se sa MMF razgovara o tome da se pronađe način kako uz kontrolu zapošljavanja dati dovoljno mogućnosti svim državnim organima i preduzeća popunjavaju kadrovske kapacitete i omoguće kvalitetnu uslugu i rast ekonomije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija