• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

22.05.2019

13:30

PRED SKUPŠTINU SOKOJA: Evo ko je sve u SUKOBU INTERESA!

Društvo

PRED SKUPŠTINU SOKOJA: Evo ko je sve u SUKOBU INTERESA!

Podeli vest

Pred Skupštinu Organizacije SOKOJ, koja će biti održana 26. maja, pojavile su se činjenice sa kojima bi svi članovi Organizacije, a pogotovo članovi Skupštine, morali biti upoznati prilikom donošenja odluka kojima će ubuduće biti uređen način poslovanja Organizacije

Reč je o sukobu interesa u kojem su aktuelni predsednik Upravnog odbora Srđan Hofman i član UO Ivana Stefanović. Evo o čemu je reč:

SRĐAN HOFMAN

Protiv aktuelnog Predsednika Upravnog odbora , Srđana Hofmana, SOKOJ je Tužilaštvu za borbu protiv korupcije podneo krivičnu prijavu zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja. Istom prijavom obuhvaćen je i bivši direktor Aleksandar Kovačević, a ona se pred navedenim organom vodi pod brojem Kt.Ko 721/2018. Predmet je trenutno prosleđen Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBOPOK) radi provere činjeničnih navoda i eventualnih utvrđenja novih činjenica.

Upravni odbor je o ovome od strane novog Direktora obavešten tek 10-ak dana kada je i on uvidom u  Upisnik Javnog tužilaštva navedenu informaciju proverio i utvrdio.

Srđan Hofman je višedecenijski član i Predsednik Upravnih odbora Sokoja. Sa funkcija u organima upravljanja Sokoja, Srđan Hofman je odsustvovao samo dok je kao DOS-ov član i funkcioner Socijaldemokratije bio ambasador. 

"Igrom slučaja" u poslednjih nekoliko godina (daje se pregled od 2012. godine pa na ovamo) najuži članovi porodice Srđana Hofmana, (supruga, ćerka i zet) su korisnici sredstava iz Fonda za kulturna davanja, a odluku o tome ko su korisnici istih donosi Upravni odbor. 

Projekti preko kojih se navedena sredstva ostvaruju su:
Newsound,
glavni i odgovorni urednik, Mirjana Veselinović-Hofman, supruga Srđana Hofmana
Composer, ansambl koji je osnovala je pijanistkinja Neda Hofman Sretenović ćerka Srđana Hofmana krajem 2011 godine... Članovi Ansambla su: Neda Hofman, Galja Vranešević (klavir), Mirjana Nešković, Miloš Petrović (violine), Ljubomir Milanović (viola) i Srđan Sretenović (violončelo), zet Srđana Hofmana
Gudači Svetog Đorđa, koji potom izvedu dela Srđana Hofmana kome po ovom osnovu pripada autorska naknada.Spisak navedenih odobrenih projekata sledi u nastavku:

Navedene činjenice, da je krivičnu prijavu protiv aktuelnog Predsednika Upravnog odbora podnela njegova matična kuća, SOKOJ, zatim, predsedavanje organom na čiji se predlog dodeljuju sredstva članovima njegove najuže porodice, na nesumnjiv način govori o tome da se u ovom slučaju radi o ozbiljnom sukobu interesa između prijavljenog i organizacije, zbog čega on ne bi mogao da bude biran ni u jedan organ koji posredno ili neposredno SOKOJ-em upravlja.


IVANA STEFANOVIĆ 

Članom 18. Statuta SOKOJ-a - Organizacije muzičkih autora Srbije, propisano je da član upravnog odbora (organ Sokoja) ne može biti lice (pravno i fizičko) koje je u sukobu interesa. U sukobu interesa se nalazi lice koje vlasnik, suvlasnik, direktor, član organa upravljanja ili na rukovodećoj  funkciji u okviru koje može da odlučuje o poslovnoj politici fizičkog ili pravnog lica koje ima status korisnika muzičkih dela, za vreme trajanja navedenih okolnosti i 6 meseci po njihovom prestanku. Status korisnika muzičkih dela, u smislu odredaba o sukobu interesa, ima fizičko ili pravno lice koje koristi muzička dela u skladu sa Zakonom, bez obzira na to da li sa Sokojem ima zaključen Ugovor o korišćenju muzičkih dela. 

Ivana Stefanović je pri kandidaturi za člana Upravnog odbora SOKOJ-a svesno prikrila činjenice da je: 
- zakonski zastupnik Centra za muzičku akciju , PIB: 105889698, MB: 17743589, adresa, Alekse Nenadovića br. 10, 11 000 Beograd, e-mail: ivanastefanovic1Žgmail.com
- član upravnog odbora BUNT FESTIVALA - Beogradska umetnička nova teritorija, do novembra 2016. godine

Oba navedena pravna lica su korisnici SOKOJA (koriste muziku i dužni su da Organizaciji plaćaju autorsku naknadu). 

Prikrivanjem gornjih činjenica imenovana je dovela u zabludu članove Skupštine SOKOJ-a da bude izglasana u Upravni odbor, uprkos nespornim odredbama Statuta SOKOJ-a. Statut SOKOJ-a je obavezujući za sve članove Organizacije. 

Kao član Upravnog odbora, imenovana prima mesečnu naknadu, u ovom trenutku ukupna sredstva naplaćena po ovom osnovu premašuju milion dinara. Upravo za ovaj iznos oštećen je član SOKOJ-a koji je bio prvi sledeći na listi za izbor za člana Upravnog odbora, a u skladu sa glasovima koje je dobio na izbornoj Skupštini. 

Po Statutu SOKOJ-a svake godine Upravni odbor donosi odluku o procentu izdvajanja od prikupljenog novca koji će odluku o tome koji projekat dobija sredstva, donosi komisija koju formira Upravni odbor, potom nadzorni odbor, pa Skupština. 

"Centar za Muzičku Akciju"godinama unazad (sledi tabelarni pregled) po ovom osnovu dobija odobrena sredstva, a da pri tom u odnosu na SOKOJ nikada nije ispunio svoju zakonsku obavezu, odnosno da do danas po ovom osnovu, izvođenja muzičkih dela iz repertoara koji SOKOJ štiti, nije uplatio nijedan jedini dinar. Naime, na svakoj "Tribini", na određen način,izvede se bar jedno autorsko delo koje potpada pod zaštitu SOKOJ-a


Na izložen način organi u čijem radu učestvuju ova dva lica članovima njihovih porodica ili Udruženjima na čijem čelu se nalaze, dodeljuju sredstva iz fonda za kulturna davanja. 

Sve ovo je zaposlenima u SOKOJ-u odavno poznato, a zbog čega ovaj upravni odbor do danas nije navedene činjenice vrednovao u skladu sa Zakonom i Statutom Organizacije a postavlja se pitanje zbog čega? 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija