• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M.

24.05.2019

22:50

GRAĐANSKI ZAKONIK UVODI MOGUĆNOST UGOVARANJA TRUDNOĆE! Surogat majkama 15.000 evra da rode dete drugoj ženi!

Društvo

GRAĐANSKI ZAKONIK UVODI MOGUĆNOST UGOVARANJA TRUDNOĆE! Surogat majkama 15.000 evra da rode dete drugoj ženi!

Podeli vest

Žene koje ne mogu da rode moći će da za novčanu nadoknadu od 8.000 do 15.000 evra angažuju "rodilje" i da pomoću svoje ili donirane jajne ćelije dobiju potomstvo. Svaki detalj biće regulisan ugovorom, overenim kod suda

U Srbiji se do marta sledeće godine uvodi institucija "surogat materinstva", koja će biti detaljno regulisana Građanskim zakonikom, čija se izrada privodi kraju! To su odlične vesti za oko 400.000 parova u našoj zemlji koji ne mogu da imaju decu.

Oni će, prema predlogu zakona, za novčanu nadoknadu u vrednosti od 8.000 do 15.000 evra moći da angažuju ženu koja će roditi bebu za njih. Ceo ovaj proces biće sudski regulisan kroz striktne ugovore overene u sudu.

Striktna pravila

V. d. predsednika Komisije za izradu Građanskog zakonika prof. dr Miodrag Orlić kaže za Informer da predlog zakona predviđa mogućnost da žena angažuje surogat majku i da pomoću svoje ili donirane jajne ćelije dobije potomstvo.

Sud sve rešava

Vrlo su retki slučajevi u svetu da surogat majka hoće da zadrži dete, a ako se to i desi, sud joj to neće dozvoliti i oduzeće joj naknadu
Olga Cvejić Jančić

- U surogat materinstvu mogu da učestvuju dve ili tri žene. U prvom slučaju žena uz pomoć svoje jajne ćelije angažuje surogat majku da joj rodi dete. U drugom slučaju postoji i treća osoba, donator jajne ćelije. O tome čija će se jajna ćelija koristiti odlučivaće lekari. U oba slučaja, surogat majka, ili "rodilja", kako smo je mi u predlogu zakona nazvali, nema pravo na dete. Ona ima funkciju inkubatora, ma koliko to neprijatno zvučalo. Ona će rađati za drugoga, jajna ćelija ne potiče od nje i ona neće biti majka. Kada je o ocu deteta reč, to će po pravilu biti muž ili partner majke - kaže Orlić i dodaje da će pravo na surogat materinstvo imati samo parovi za koje se utvrdi da ne mogu da imaju dece.

Foto: pexels.com

Orlić objašnjava da će ceo proces do detalja biti regulisan ugovorom overenim u sudu:

- Ugovorom će biti predviđena novčana nadoknada koju će "nameravani roditelji", kako smo ih nazvali, biti dužni da isplate "rodilji". Ona se, po predlogu zakona, kreće između 8.000 i 15.000 evra i uključuje troškove i nagradu. I sve će biti sudski regulisano i overeno, a sud će davati konačnu odluku i procenjivati da li je naknada velika i mala, da li je ispravna dokumentacija, da li obe strane poštuju sva pravila - napominje naš sagovornik i ističe da žene iz Srbije neće više morati u Ukrajinu, gde je ovo koštalo i do 40.000 evra.

Ko učestvuje u surogat materinstvu:

* "nameravana majka", koja može ili ne mora da daje svoju jajnu ćeliju
* žena koja donira jajnu ćeliju
* "nameravani otac", koji daje svoje spermatozoide
* "rodilja", koja će roditi dete

Profesorka dr Olga Cvejić Jančić, koja je nadležna za porodično pravo u budućem Građanskom zakoniku, ističe i da će roditelji morati da brinu o surogat majci i da pokrivaju sve njene osnovne potrebe.

- Budući roditelji će izdržavati "rodilju" za vreme trudnoće. Brinuće o tome da se kvalitetno hrani, da ima adekvatnu medicinsku negu i dobre uslove života. Ako bi troškovi bili nesrazmerno veliki, sud bi imao ovlašćenje da ih smanji - priča prof. Cvejić Jančić.

Na pitanje da li je moguće da rodilja odluči da zadrži dete i šta se dešava u tom slučaju, ona odgovara:

Foto: Ilustracija

- Vrlo su retki slučajevi u svetu da surogat majka hoće da zadrži dete, a još teže se dešava da joj sud dodeli dete. Svakako i ta situacija se rešava sudskim putem, ali u tom slučaju surogat majka gubi pravo na naknadu i na sve troškove. Surogat majka je tu da rodi dete i nema nikakve obaveze prema njemu - naglasila je profesorka.

Šansa za roditeljstvo

Načelnica porodilišta GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić kaže da je ovo dobra odluka i da svakome treba dati šansu za roditeljstvo.

- Sa medicinske i sa ljudske strane, dobro je to što ćemo konačno ovaj pravni akt imati u zakoniku i biće pravno validan. Po mom mišljenju, surogat materinstvo je dobra stvar, naročito u vreme kada mnoge žene zbog raznih problema i tegoba ne mogu da se ostvare u toj ulozi - smatra dr Rakić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Pošto dve nerotkinje imaju najviše funkcije u zemlji, razumemo zašto se od Srbije pokušava napraviti nepal. Pošto ni predsednik države nije rađao, razumemo da ne shvata kako je to nositi devet meseci pod srcem noviživot i napajati ga životom, te stoga za njega ova prodaja tela, poput onih devojaka u rijaliti programima ne predstavlja problem. Ali predsednik Vučić ima ćerku, pa u slučaju finansijske nemoći neka predloži da ona bude prvi inkubator u našem društvu. Ali znajući njegovo razmišljanje iz mladosti, o načinu razračunavanja sa protivnicima, ne iznenađuje što pokušava u Srbiji da izvede Pavelićev model u drugačijoj formi. Jednu trećinu učlaniti, jednu trećinu prodati, jednu trećinu iseliti. Srbija jeste siromašna zemlja, ali njenu dušu niko ne može na ovakav podli način da vređa. Mi majke u Srbiji 21. veka nismo rađale žensku decu da bi njihova tela zakuplivali bogataši, niti za seks, niti za rađanje dece koja će završiti netragom u tuđim ili tuđinskim porodicama. Premijerka Ana Brnabić je na beskrupulozan način do sada iskoristila svoju funkciju da kao vrhunsku modernost predstavi seksualnu orjentaciju i robotiku. Dok se građani, seljaci, profesori, radnici, sveštenstvo i svi ostali trpe frustracije i poniženja medijskih manipulacija. Pošto državni organi nisu zaštitili nijednu ženu pordičnog i partnerskog nasilja, kao ni zakon, tako ni predsednika ni premijerku neće moći da zaštite od nekog nasilnika koji će podstaknut svojim ličnim frustracijama moći i njih da ugrozi. Suviše ste zloupotrebljavali povernje nacije koja vam je sve pružila, na čijoj ste grbači stvorili svoju poziciju i popularnost. Apelujem na sve savesne i normalne ljude u strankama, kako vladajućoj tako i opozicionim da podvuku crtu ovom ludilu, koje može da izrodi nesagledive posledice kako po društvo, tako i po predsednika i premijerku. Jer njih dvoje ne uvažavaju ni građane ni Srbiju, ni verske zajednice. Ekonomski prosperitet ne sme biti jedini pokazatelj napretka društva. On je samo prateći elemet. Svaka država ima svoje biće koje se ne sme gaziti i narod kome se ne sme lomiti kičma i svest društva koja mora biti prepreka bilo čijem jednoumnom viđenju u nametanju forme budućnosti.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija