• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

24.05.2019

22:15

GUŽVE PRED ŠALTERIMA ZA IZDAVANJE PUTNE ISPRAVE! ZA NOVI PASOŠ se čeka do dva meseca!

Društvo

GUŽVE PRED ŠALTERIMA ZA IZDAVANJE PUTNE ISPRAVE! ZA NOVI PASOŠ se čeka do dva meseca!

Podeli vest

Pred početak godišnjih odmora krenula je prava navala na šaltere za izdavanje pasoša! Proteklih dana najviše muke imaju Beograđani i Novosađani, koji treba da čekaju i do dva meseca da predaju dokumenta za putnu ispravu

Tako je, primera radi, u Policijskoj upravi Novi Beograd prvi slobodan termin da za podnošenje zahteva 17. jul, dok na Zvezdari ima mesta za 4. jul. Svi oni koji ne žele da zakazuju termin, već da se samo pojave u policijskim stanicama, treba da računaju da će u redu provesti bar tri sata.

Prvi slobodni termini po opštinama:

* Palilula 3. jul
* Čukarica 3. jul
* Zvezdara 4. jul
* Novi Beograd 17. jul
* Savski venac 10. jul

 

Gužve su nastale, kako napominju nadležni, jer 2019. većini građana ističe biometrijski pasoš, koji je u Srbiji uveden pre deset godina, koliki je i rok njegovog važenja. Najveći broj prvih biometrijskih putnih isprava izdat je 2009. i 2010. godine, što znači da im rok ističe ove i naredne godine.

Provera na vreme

Apelujemo na građane da provere datum isticanja važnosti pasoša, kako bi blagovremeno podneli zahtev
Lidija Joksović, MUP

 

Prošlo 10 godina

Zamenik načelnika Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Lidija Joksović apeluje na građane da provere datum isticanja važnosti pasoša, kako bi mogli blagovremeno da podnesu zahteve za izdavanje nove putne isprave.

- Imajući u vidu da je pre nešto više od 10 godina započeto izdavanje novih biometrijskih pasoša, mnogim građanima je istekla važnost putnih isprava, što je dovelo do stvaranja gužvi na šalterima. O velikom interesovanju građana svedoči i podatak da je u poslednja dva meseca u Srbiji izdato oko 140.000 pasoša. Zbog toga smo omogućili svima koji dođu na šaltere policijskih stanica, a nemaju zakazan termin, da istog dana predaju zahtev za izdavanje novih pasoša i nijedan građanin nije, niti će biti vraćen. Na taj način primićemo i hitne zahteve, imajući u vidu da putem portala E-uprava nema slobodnih termina u nekom kraćem periodu - kaže Joksovićeva.

Foto: stock

Potrebna dokumenta

* važeća lična karta
* pasoš čiji je rok važenja istekao
* nije obavezno, ali se po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50x50mm na sivoj pozadini
* za hitne slučajeve - dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).
* dokaz o uplati naknade za obrazac pasoša (3.000 dinara)
* dokaz o uplati naknada za obrazac pasoša za budžet Srbije (600 dinara)
* nadležni su dužni da pasoš izdaju u roku od 30 dana, u hitnim slučajevima za 48 sati

 

Redovi od jutra

Naš sagovornik iz Policijske uprave Novi Beograd kaže da zbog povećanog broja zahteva za izdavanje pasoša šalteri rade i nedeljom.

- Gužve su ogromne na gotovo svim opštinama. Na Novom Beogradu se čeka i po dva do tri sata. Radnim danima ima gužve tokom celog dana, ali otkako su šalteri počeli da rade i nedeljom, redovi se i tada formiraju već od ranog jutra. Ako biste sada želeli da zakažete termin, mislim da ne biste mogli ni za naredna dva meseca. Ljudi se čak i bune, neće zakazivanje, više vole da čekaju u redovima - napominje on.

Slična situacija je i u Novom Sadu, dok u Nišu do sada nema nikakvih redova pred šalterima.
Novosađani u ranim jutarnjim časovima čekaju na termine za predaju dokumenata. Kada je u pitanju elektronsko zakazivanje, kako nezvanično saznajemo, već sada su popunjeni svi termini za jun.

Manje gužve u beogradskim opštinama gde nema E-uprave

U sedam beogradskih prigradskih opština ne postoji mogućnost zakazivanja termina za vađenje pasoša preko "E-uprave", tako da u policijskim stanicama u Obrenovcu, Mladenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Barajevu, Surčinu i Grockoj možete jedino lično obezbediti sebi termin, ali, kako kažu Beograđani, u ovim mestima su i ubedljivo najmanje gužve i najkraće čekanje u redovima.

- Dokumentacija za izdavanje novih pasoša, bez obzira na mesto prebivališta, može se podneti i u policijskim stanicama u manjim mestima. Pasoši se dobijaju u roku od deset dana, ali se svi podižu na šalteru u objektu kod Mosta slobode - kažu za Informer u novosadskoj policiji.

Radno vreme šaltera u Beogradu:

* ponedeljak - petak od 7.30 do 20 časova
* subota od 7.30 do 15.30, u Ljermontovoj do 20 časova

Gde se zahtev može predati i nedeljom:

* Uprava za uprave poslove Policijske uprave Ljermontova 12
* Zgrada SIV 3 u Ulici Omladinskih brigada 1
* radno vreme od 7.30 do 15.30 časova

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija