• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

27.05.2019

23:59

SRBIJA ZA 10 GODINA OSTALA BEZ 34.000 SREDNJOŠKOLACA! Pad nataliteta drastično smanjio broj učenika

Društvo

SRBIJA ZA 10 GODINA OSTALA BEZ 34.000 SREDNJOŠKOLACA! Pad nataliteta drastično smanjio broj učenika

Podeli vest

U našim srednjim školama 2009. godine bilo je 285.000 učenika, a sada ih ima 251.000 * Imamo sve manje dece, prinuđeni smo da gasimo i spajamo škole i odeljenja, kaže Milorad Antić iz FSSŠ

Srbija je, zbog dramatičnog pada nataliteta, za samo deset godina ostala bez čak 34.000 srednjoškolaca! Prema podacima Ministarstva prosvete, 2009. godine srednje škole pohađalo je 285.000 učenica, a ove ih je u klupama oko 251.000!

Prosvetari kažu da zbog sve manjeg broja đaka poslednjih godina moraju da se spajaju i gase odeljenja, pa čak i cele škole, što je dovelo do manjka časova. Zato je čak 3.000 nastavnika ostalo bez posla.

Biće još gore

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da je demografska slika jako loša i da će dece u školskim klupama i narednih godina biti sve manje.
- Sve nam se manje beba rađa, a mnogi roditelji vode decu u inostranstvo, gde završavaju srednju školu, dok naše gimnazije, a pogotovo stručne škole, ostaju prazne. To su dva ključna razloga zbog kojih smo za deset godina izgubili 34.000 srednjoškolaca, što je oko 12 odsto od ukupnog broja. Najveća posledica toga je što smo prinuđeni da gasimo i spajamo odeljenja, ali i čitave škole - kaže Antić i dodaje da je samo u Beogradu spojeno desetak škola:

- Spojene su Tekstilna i Kožarska, Građevinsko-tehnička i Građevinska, kao i Politehnička i Tehnička škola Zmaj, naravno sve zbog manjka đaka. Inače, Ministarstvo prosvete je već propisalo da škola ne sme da ima manje od 400 đaka i 12 odeljenja. Međutim, ogroman broj taj uslov ne ispunjava, a opet rade, pogotovo po Vojvodini i Istočnoj Srbiji. Čak i kada treba da se zatvori neka škola, poput Mašinske u Sopotu, pobune se roditelji, ne dozvoljava lokalna samouprava i onda se to tako prolongira. A ta škola, primera radi, ima samo 98 đaka - objašnjava Antić.

Zbog malog broja učenika, prema Antićevim rečima, trpe i prosvetari.
- Nastavnici masovno ostaju bez posla. Može se reći da je u proteklih deset godina oko 3.000 prosvetara izgubilo radno mesto zbog manjka đaka. I to su mahom nastavnici koji su predavali stručne predmete - ističe Antić.

NEMCI DOŠLI U KRAGUJEVAC PO MEDICINSKE SESTRE! Nude im siguran posao, ali uz jedan uslov - moraju da imaju završene OVE SMEROVE!

Od 1. septembra jednosmenski rad

Foto: Tanjug

Kako ističe ministar Šarčević, đaci 240 od ukupno oko 1.200 škola u Srbiji od septembra će nastavu slušati isključivo tokom prepodnevne smene, što je predviđeno pilot-projektom Ministarstva prosvete.
- Ideja je da se kroz rad u jednoj smeni učenicima ponude dobro osmišljene aktivnosti nakon redovne nastave, koje bi pomogle njihovom razvoju, kao što su recimo sportske aktivnosti, razne sekcije, dopunska ili dodatna nastava i slično - objašnjava Šarčević.

On dodaje da država mora da radi na tome da se otvaraju novi profili u srednjim školama u skladu sa potrebama tržišta rada.
- Mi imamo situaciju da stalno obrazujemo jedne iste profile u školama, kojih je previše i koji nisu potrebni, a slabo reagujemo kada je potreba na tržištu rada za nekom strukom velika. Zato nam se škole i gase - zaključuje Antić.

Optimizacija škola

Da je situacija sa manjkom đaka u klupama dramatična, svesni su i u Ministarstvu prosvete, pa su tako pre dve godine započeli optimizaciju mreža škola, tokom koje je spojeno 26 ovakvih obrazovnih ustanova. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Informer da je ostalo da to učini još devet škola u Vojvodini.
- Oni to malo sporo rade, štite zaposlene, ali jednostavno moraće to da učine. Jasno je da se zbog malog broja đaka stvaraju tehnološki viškovi među prosvetnim radnicima, ali to je naša realnost kada imamo ovako lošu demografsku situaciju - objašnjava Šarčević.

Inače, kada je u pitanju ovogodišnji upis budućih srednjoškolaca, stručnjaci kažu da najveće interesovanje đaka vlada za Elektrotehničku školu "Nikola Tesla", Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu, kao i za medicinske škole. Veliko interesovanja vlada i za upis u gimnazije, u koje ide četvrtina đaka. Završni ispit osmaci će polagati od 17. do 19. juna. 

SUROGAT-MATERINSTVO JE ŠANSA ZA HILJADE PAROVA! Stručnjaci podržavaju uvođenje nove institucije u Srbiji!

Janković: Barem da bude bolje obrazovanje

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković kaže da je umrežavanje i spajanje škola veliki posao, za koji je potreban detaljan plan.
- Ima tu puno detalja koje treba razraditi i nama za tako velike rezove u prosveti predstoji veliki posao. Ipak, i pored svega, mislim da imamo istorijsku priliku da deci omogućimo kvalitetno obrazovanje. Jer, ako imamo manje dece u školama, onda imamo i manja odeljenja od po 25 učenika, što je evropski prosek. Nastavnici će moći da se posvete svoj deci i obrazovanje će konačno moći da bude kvalitetnije - smatra Jankovićeva.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija