• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

30.05.2019

23:23

ČUDO NEVIĐENO! BEOGRAĐANINA SMATRAJU RETKIM MEDICINSKIM FENOMENOM! Predrag četiri puta pobedio leukemiju!

Društvo

ČUDO NEVIĐENO! BEOGRAĐANINA SMATRAJU RETKIM MEDICINSKIM FENOMENOM! Predrag četiri puta pobedio leukemiju!

Podeli vest

Predrag Slijepčević (55) u periodu od 2008. do 2012. čak četiri puta bolovao je od leukemije, međutim, svaki put je uspeo da se izleči. Treći put dijagnostikovan mu je tip M4, koji ne može da se preživi, ali se on spasao

Četiri puta sam bolovao od leukemije, sva četiri puta su me lekari otpisali, ali ja sam uspeo da pobedim i izlečim se, kaže za Informer Predrag Slijepčević (55) iz Beograda, čovek koga smatraju apsolutnim medicinskim fenomenom.

Slijepčević je uspeo da preživi najteži oblik leukemije, akutni mijeloidni tip M4, za koji zvanično ne postoji nikakav lek ako se tri puta pojavi. A on je pobedio četiri puta! Šanse za ozdravljenje od ovog tipa su praktično ravne nuli, ali Predrag je bio jači i od bolesti i od statistike. Kaže da je uspeo nemoguće zahvaljujući porodici, dobrim lekarima, ali i jakoj volji i želji za životom.

Mučno lečenje

Prema njegovim rečima, prvi put se sa bolešću susreo 2008. godine, a poslednji put je pobedio 2012. godine, kada mu se četvrti put pojavila!

- U Harisonovom leksikonu doslovce piše da za akutnu mijeloidnu leukemiju M4, koja je meni dijagnostikovana, ne postoji poznati način izlečenja, ako se pojavi treći put. Smrt je neizbežna, ali ja nisam umro! Da sam medicinski fenomen, potvrdili su lekari, kada sam ovu opaku bolest, mog arhineprijatelja, pobedio i četvrti put pre sedam godina. Svaki ciklus i svako ležanje u bolnici bio je novi izazov, nova borba, nova agonija. Bolovi, neizvesnost, osećaj slabosti, jake terapije, neprospavane noći, stanje nesvesti, kontuzije. Bilo je mnogo teško i strašno. Toliko da se pojedinih dana ni ne sećam. Toliko bolno, da je bez morfijuma bilo nezamislivo. Ali znao sam da ne smem da odustanem zbog mojih sinova Marka i Nikole, zbog moje supruge Ljiljane, zbog sebe, jer sam ih sve učio da u životu nikada ne smeju da se predaju - otvorio je dušu za naš list Predrag.

On se prisetio detalja svoje ljute borbe sa leukemijom.

- Prvi put razboleo sam se 2008. godine i tada sam se lečio deset meseci, a prognoze su bile gotovo nikakve. Ali čuda postoje i desila su se, zahvaljujući doktoru Zoranu Rajiću, načelniku odeljenja hematologije u Urgentnom centru u Beogradu, koji me je zbrinuo i smestio u najbolje ruke stručnjaka, na kliniku za hematologiju KCS, među kojima je bila i dr Ana Vidović. I tada kreće naša borba. Uspešno sam pobedio bolest i 51 nedelju živeo sasvim normalno. Jeo, pio, sve što i oni potpuno zdravi. Međutim, 2010. godine, stanje mi pogoršalo, a tome je najviše doprineo stres koji sam doživeo zbog porodičnih problema - kaže Predrag i objašnjava kako se suočio sa novim šokom:

Osnivač udruženja "Leuka", za borbu protiv leukemije

Predrag Slijepčević otkriva za Informer i da je izabran za predsednika udruženja "Leuka" 2017. i da mu je to sada primarni i najdraži posao u životu. Pre početka bolesti imao je firmu za nekretnine, ali nakon prvog izlečenja 2009. godine otišao je u invalidsku penziju.

- Funkcija u ovom udruženju je za mene velika čast i odgovornost. Mi želimo da deo našeg kolektiva budu svi ljudi koji boluju od leukemije. Mi njima nećemo moći da pomognemo materijalno, ali i te kako ćemo im pružati edukaciju, savete, usmeravati na prava mesta, biti im podrška i nova nada. Takođe, zalagaćemo se da skupimo što više dobrovoljnih davalaca trombocita i da toga nikada ne manjka, jer su oni ključna karika u izlečenju - ispričao nam je Predrag.

- Nažalost, ponovo mi je ustanovljena leukemija i ovog puta šanse za preživljavanje su bile deset odsto. Ali ja se smrti nisam plašio i znao sam da se neću predati. I opet sam se izlečio i ostao živ. Čak sam se spremao i za transplantaciju koštane srži u Rimu, ali na poslednjoj kontroli, početkom 2011. godine, bolest se treći put vratila. Put je otkazan, a ja sam se suočio sa fazom bolesti koju niko nikada ne bi preživeo. Međutim, posle nekoliko meseci ja sam opet uspešno zalečen.

"Neprijatelj" me je, verovali ili ne, i četvrti put napao u novembru 2011, već tada sam bio medicinski fenomen, ali sam oborio sopstveni rekord i pobedio i četvrti put. Uspeo sam da u aprilu 2012. godine izađem iz bolnice na nogama, živ. I od tada, pa do danas sam dobro, bolest se, da kucnem u drvo, ne vraća - kaže ponosno Predrag.

Bolest se ne vraća

Međutim, pored leukemije, Predrag se tokom lečenja borio i sa drugim komplikacijama.

- Posle trećeg puta sam dobio infarkt od prekomerne upotrebe citostatika. Dobijao sam maksimalne doze, koje se u svetu daju vrlo retko. Za pet terapija dobio sam 60 grama citostatika, a toliko je klinika ukupno trošila na mesečnom nivou. Ja sam prvi pacijent koji je dobio tu dozu u Srbiji i preživeo, ali ispostavilo je da je vredelo. Pored toga, imao sam i septičke šokove, meningealnu infiltraciju, teške oblike upale pluća, dijabetes i još jedan infarkt 2015. godine. Ali u odnosu na leukemiju, sve ove tegobe doživljavao sam kao prehladu. Od proleća 2012. bolest se ne vraća, a ja idem redovno na kontrole, živim i radim. Ali i da se vrati, ne plašim se, pobediću je opet - hrabar je ovaj Beograđanin.

Dr Vidović: Predrag je svetski fenomen

Profesorka dr Ana Vidović, hematolog iz Kliničkog centra Srbije potvrdila je za Informer da je slučaj Predraga Slijepčevića zaista medicinski fenomen, koji će svim pacijentima dati vetar u leđa da se bore sa bolešću.

- Predragu je nekoliko puta život bio ozbiljno ugrožen, a svaki povratak bolesti smanjivao je šansu za njegovo izlečenje. On je zaista medicinsko čudo i ne znam da li postoji još neki ovakav slučaj na svetu. Izlečenju, pored terapije i stručnosti, umnogome je doprinela i njegova volja i hrabrost da se izbori sa svime. Njegovo preživljavanje leukemije ne treba da se gleda senzacionalistički, već da bude primer svim pacijentima koji se bore sa ovom bolešću i njihova vera u ozdravljenje - ističe dr Vidović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija