• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

31.05.2019

21:59

ČAK 350.000 SRBA ZAVISNO OD INTERNETA! Stručnjaci upozoravaju da će za 10 godina postati bolest "broj jedan"

Društvo

ČAK 350.000 SRBA ZAVISNO OD INTERNETA! Stručnjaci upozoravaju da će za 10 godina postati bolest "broj jedan"

Podeli vest

Broj zavisnika od video-igrica u Srbiji stalno raste, a za deset godina ovo će postati bolest "broj jedan" u našoj zemlji, upozoravaju stručnjaci!

Prema njihovim rečima, oko 350.000 Srba zavisno je od igrica sa interneta i veći deo dana provede igrajući ih. Koliko je ovo veliki problem, ukazuje i Svetska zdravstvena organizacija, koja je preterano igranje igrica uvrstila među psihička oboljenja.

Kako napominju, ovo se ne odnosi na povremeno igranje, već samo na one osobe koje provode do 10 i više sati svaki dan vezane uz ekran. Takvi ljudi, s vremenom zapostavljaju porodicu, prijatelje, posao, a ima i drastičnih primera da zbog igrica ne stižu da jedu i spavaju i tako se ozbiljno razbole.

Ozbiljna bolest

Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, kaže da je zavisnost od igrica postala ozbiljan problem kako u svetu, tako i u Srbiji.
- Prema podacima SZO, od 1,8 do čak osam odsto svetske populacije zavisno je od igrica. Što se tiče naše zemlje, trenutno oko 350.000 Srba ima problem sa zavisnošću, od kojih se bar 130.000 od računara i igrica bukvalno ne razdvaja - kaže Mladenović i dodaje da ovu zavisnost treba veoma ozbiljno shvatiti jer pored psihičkih donosi i brojne druge zdravstvene probleme.

Mladenović napominje da na Institut sve više dolaze adolescenti sa ozbiljnim problemima prouzrokovanim preteranim "boravkom" u virtuelnom svetu.
- Mi u Institutu već nekoliko godina radimo sa ovakvim zavisnicima, uglavnom mladim ljudima. U dnevnu bolnicu nam dolaze adolescenti koji su čak napustili školovanje kako bi bez prestanka mogli da igraju igrice, jer bez njih ne mogu. Apstinencija od igranja igrica je ista kao i kod heroinskih zavisnika. Zavisnici prolaze kroz istu krizu, koja se manifestuje razdražljivošću i agresivnošću, kako prema drugima, tako i prema sebi, ako im neko zabrani da se igraju... Svi oni, pre ili kasnije, ako se ne leče, prežive konfuziju identiteta, koja može da ih pretvori, i često to i čini, u psihotičare, epiletptičare, a često doživljavaju i fizičke kolapse - objašnjava on i napominje da je vremenski maksimum koji neko može da provede uz telefon ili kompjuter, a da ne postane zavisnik, najviše deset sati nedeljno ili oko sat i po dnevno.

Na udaru tinejdžeri

Milan Radovanović, psiholog u Savetovalištu "Entera", u kome se leče zavisnici od video-igrica, kaže da od ove bolesti najčešće pate tinejdžeri i muškarci stari od 13 do 23 godine.
- Preopterećeni smo koliko imamo pacijenata i muku mučimo da im pomognemo, a sa ovim problemom ćemo tek kao društvo da se suočavamo. Prosto, to su ljudi koje ništa drugo ne zanima osim igrica, oni konstantno povećavaju broj sati provedenih ispred računara, sve manje i manje spavaju, a na kraju ostaju budi noć i dan. Jako ih je teško lečiti, jer mi smo kompjuterizovano društvo. Oni ne smeju da prilaze računarima i telefonima, ali opet su im oni potrebni za školu ili posao. Kako ja programeru zavisnom od video-igara da uzmem kompjuter, kad on od kompjutera živi, a imao sam i takav slučaj - kaže on.

SUROGAT-MATERINSTVO JE ŠANSA ZA HILJADE PAROVA! Stručnjaci podržavaju uvođenje nove institucije u Srbiji!

Dejanović: Ograničite deci igrice

Ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović napominje da bežanje u virtuelni svet dovodi do bolesti.
- To je problem koji je u Srbiji u porastu. Mlađa deca bi na internetu smela da provode najviše sat do sat i po, a ona nešto starija do četiri sata dnevno, sve preko toga je zavisnost - navela je ministarka i podsetila da preterana vezanost za moderne tehnologije dovodi do toga da se deca osamljuju, zanemaruju higijenu, školu, postaju besna i gube kontakt sa svetom oko sebe.
Ona je upozorila roditelje da su anksiozna deca i ona kojima je dosadno ili nemaju jasan stav u većem riziku da se vežu za moderne tehnologije, da postanu zavisna i da je zato važno pravilno rasporediti njihovo vreme.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija