• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA/Tanjug

03.06.2019

10:00 >> 17:40

(FOTO/VIDEO) POTOPLJENA SRBIJA! JAKE KIŠE PARALISALE ZAPADNI I CENTRALNI DEO ZEMLJE! Bjelica nosi sve pred sobom, u Dragačevu POPLAVILA 100 KUĆA, ŠKOLA EVAKUISANA U ZADNJI ČAS! Evo gde je sve VANREDNA SITUACIJA!

Društvo

(FOTO/VIDEO) POTOPLJENA SRBIJA! JAKE KIŠE PARALISALE ZAPADNI I CENTRALNI DEO ZEMLJE! Bjelica nosi sve pred sobom, u Dragačevu POPLAVILA 100 KUĆA, ŠKOLA EVAKUISANA U ZADNJI ČAS! Evo gde je sve VANREDNA SITUACIJA!

Podeli vest

Kragujevac, Kraljevo, Knić, Tutin, Novi Pazar, Ivanjica samo su neka od mesta koja se od jutros bore sa poplavama. Reke, potoci i kanali izlili su se širom Srbije, a bujice mutne vode jure kroz gradove i sela. Voda ulazi u kuće, dok su u naselju Gruža vatrogasci evakuisali dve porodice

17.30 - U Trsteniku poplavljeno 80 kuća!

Štab za vanredne situacije Opštine Trrstrenik danbas je procenio da je poplavljeno 50 do šo odsto teritorije I proglasilo je vanrednu situaciju

Foto: Press služba Opštine Trstenik

 

Najviše je stradalo mesto Selište, gde je oko 80 kuća poplavljeno. 

16.22 - U Novom Pazaru proglašena vanredna situacija

Gradski štab Novog Pazara proglasio je danas, nakon obilaska terena i utvrđivanja visokog vodostaja reke Raške, vanrednu situaciju na teritoriji tog grada.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je vodostaj reke Raške najveći još od poplave 1979.

- Leva i desna obala reke Raške su ugrožene, sve ekipe su na terenu, sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali da kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo astalu štetu - kazao je Biševac.

14.42 - Vanredna situacija zbog obilnih padavina proglašena je i u Trsteniku, gde je poplavljeno 50 do 60 odsto teritorije opštine, a najviše je stradalo mesto Selište, gde je oko 80 kuća poplavljeno.

Zamenik predsednika opštine i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije Ljubiša Marković rekao je da je probleme izazvalo izlivanje manjih reka na teritoriji Trstenika, budući da je u tom kraju noćas palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom. Dodao je da su na terenu vatrogsaci, zaposleni u komunalnim preduzećima, uz veliki broj vozila i mehanziacije.
 

 

Pored Selišta, veoma teško je pogođeno i mesto Mijajlovac, a problema ima i u drugim trsteničkim naseljima - Odžaci, Donja Crnišva, Donji Ribnik, Lopaš, Bogdnjae, Grabovac, Prnjavor, Mala Sugubina, Stublice, Brezovica, Popina, Stragari, Dublje, Medveđa i Božurevac, gde problem pravi i klizište.

"Praktično, to je više od 50 - 60 opštine", podvukao je Marković. On je rekao i da je u selu Ribnik evakuisana stoka. Marković je, međutim, naveo i da su iz Štaba za vanredne situacije dobili upozorenje da se očekuje nove padavine, do 30-ak litara po metru kvadratnom.

(FOTO) VODA NOSILA MOSTOVE, PUT, PREVRTALA NAMEŠTAJ IZ KUĆA! Dramatična ispovest meštana sela Drakčići koje je poplavila reka Musinja!

14.25 - Zbog kiše koja neprestano pada od jutros, u mestu Dragačevo u opštini Lučani došlo je do izlivanja reke Bjelice koja je potopila oko sto kuća, srednju školu i fudbalski stadion, a učenici su na vreme evakuisani, preneo je RTS.

Reka Bjelica je dostigla je 330 centimetara u Dragačevu i nosi sve pred sobom. Padavine su izazvale i izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu. 

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za agenciju Rina da je najkritičnija situacija u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.
 

On je naveo da se izlila Gorušica u naseljenom mestu Viča u kojem je u toku evuakucaija oko 15 domaćinstava. 

- Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Postoji opasnost da će, ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog - kazao je Dolović.

14.01 - Vodostaj Dunava će zbog padavina narednih dana malo porasti, ali se na toj reci, kao ni na Savi i Tisi, ne očekuju problemi kad je reč o plovidbi, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

"Ne očekujemo nikakav problem usled višeg vodostaja na vodotocima drugog reda. Dunav, Sava i Tisa su regularni za plovidbu i nema nikakve najave da će usled dolaska većih voda drugog reda doći do porasta vodostaja i da će to uticati na plovidbu", rekao je Kovačević Tanjugu, nakon što su Srbijavode uvele vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji.

"Vodostaj Dunava će, ipak, biti ispod kote redovne odbrane od poplave", dodao je on. Sava, kako kaže, ima takođe nešto viši vodostaj, ali će narednih dana stagnirati i opadati.

 

13.23 - Za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, a reč je, pre svega, o teritoriji grada Kraljeva i opštine Knić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
 

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Svi raspoloživi, tehnički i ljudski, resursi Ministarstva poljoprivrede i uprava u sastavu ministarstva nalaze se na najkritičnijim tačkama pogođenim izuzetno velikim količinama padavina u prethodna 24 časa, u skladu sa odlukom o proglašenju vanredne odbrane od poplava na celoj teritoriji Srbije.
Navode i da je u toku je vanredna odbrana od poplava na vodnom području Morava, na potezu dužine 10,1 kilometar koji obuhvata delove opština Brus, Novi Pazar,Tutin i grada Kraljevo. 


Redovna odbrana od poplava je proglašena na vodnom području Dunav na potezu dužine 22,41 kilometar koji obuhvata delove teritorija grada Beograda i Smedereva. 

13.14  - Obustavljen saobraćaj kod Guče zbog izlivanja Bjelice

Putevi Srbije saopštili su danas da je na snazi obustava saobraćaja na deonici Kratovska stena - Guča, Lis - Guča (Turica), zbog izlivanja reke Bjelice.

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Usled većih padavina došlo je do odrona na deonici puta Novi Sad - Sremski Karlovci, kod naselja Puckaroš i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Saobraćaj na deonici Mlanča - Studenica, nakon obustave zbog odrona, je ponovo uspostavljen.

Uspostavljen je i saobraćaj na deonici Kraljevo - Kragujevac, kod mesta Milavčići, opština Kraljevo, nakon obustave zbog izlivanja vode na kolovoz, navodi se u saopštenju.

12.50 - Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju u Opštini Arilje zbog porasta reke Moravice i izlivanja lokalnih bujičnih tokova

Rade Marković komandir vatrogasne jedinice u Arilju kaže da je najkritičnije u selu Mirosaljci, gde je ugroženo pet kuća i jedna fabrička hala.

Foto: Rina.rs

- S obzirom da su padavine prestale očekujemo da se voda polako povlači. Spremni su džakovi sa peskom, a apelovano je i na građane da pomere mehanizaciju i stoku iz priobalnog dela i ugroženih područja - rekao je Marković.

Foto: Rina.rs

On je dodao da je preventivno evakuisana i škola „Jezdimir Tripković” u Latvici gde je lokalni potok krenuo da opkoljava objekat, obustava nastave je izvršena pre i deca su bezbedno izašla.

12:08 - Usled izlivanja bujičnih potoka pod vodom je sve od Priličkog polja do Ivanjice, u pojedinim domaćinstvima je i do metar vode, rekao je za agenciju RINA zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Foto: RINA

Ivanjica četvrti put pogođena nevremenom za mesec dana

"Borimo se sa bujicama iz Rašića jer iz kamenoloma ide veliki talas vode. Puetevi su jedva uspeli da sačuvaju svoja postrojenja da ne uđe voda u asfaltnu bazu", kaže Mitrović.

(VIDEO) NE MOGU KOD LEKARA DA STIGNEM, SVE MI JE POD VODOM! Očajni meštani Mršinaca zbog potopa!

12:06 - U Lučanima je danas zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je predsednik opštine Milivoje Dolović.

(VIDEO) POTOPLJENA SRBIJA! Vanredna situacija u Lučanima, Ivanjica četvrti put pogođena nevremenom!

Foto: RINA

Vanredna situacija u Lučanima

"Izlili su se bujični vodotokovi u Gornjem Dragačevu. Nakritičnija situacija je u selu Viča gde je oko desetak domaćinstava pod vodom, pa je u toku intervencija spasilačkih ekipa. Ekipe javnih preduzeća su od jutros na terenu, čistili smo kanale i propuste i pokušavali na sve načine da se izborimo, ali je velika količina padavina da je ovo bilo nemoguće sprečiti", kaže Milija Milenković, direktor JP Dragačevo Putevi i dodaje da će putni pravac Guča Lučani biti zatvoren za saobraćaj.

11.52 - U Novom Pazaru obilne padavine izazvale su izlivanje reka u nekim delovima grada, zbog čega su ekipe nadležnih službi na terenu i postavljaju vreće sa peskom, a voda za piće je ispravna, saopštio je Štab za vanredne situacije tog grada.

Štab je održao sednicu, a načenik Odeljenja za vanredne situacije, Naser Crnovršanin izjavio je da su gradske službe sa komandantom štaba, gradonačelnikom Nihatom Biševcem obilazili terene u ranim jutarnjim časovima. 


- Pravovremeno smo reagovali, mehanizacija je na terenu, a tamo gde je bilo potrebno dostavljene su vreće sa peskom. Najkritičnije je na reci Jošanici, kilometar uzvodno od stadiona Iskre, gde se reka izlila sa obe strane. Međutim, mašine su već na terenu i postavljene su vreće sa peskom, a u ovom trenutku po gradu je raspoređeno 500 vreća. Slična je situacija i kod reke Raške, kod Hadžibulićkog mosta - rekao je Crnovršanin, saopštio je Štab za vanredne situacije.

On je naglasio da najveće probleme stvaraju divlji mostovi, te da su zbog njih uvedena dežurstva tokom kojih će mašine biti prirpavne za delovanje. Skrenuta je pažnja da deca koja prelaze mostove, a naročito divlje uvek budu u pratnji roditelja. 

Po najavama RHMZ nema najavljenih obilnijih padavina.

 

 

- Odmah nakon sednice nastavljamo da obilazimo sve krtitične lokacije. Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija - zaključio je načelnik. 

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Hanefija Brničanin je kazao da ovo preduzeće trenutno raspolaže sa dovoljnom količinom prerađene vode i naši potrošači ne osećaju nikakve problem u snadbevanju. Ona je i hemijski i bakteriološki u potpunosti ispravna i može se koristiti za piće. 

 

- Usled velikih padavina, tokom cele noći, naročito na području Donje Pešteri, došlo je do zamućenja sirove vode. Preradni kapaciteti su svedeni na 60 posto naših kapaciteta. Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije - rekao je Brničanin.

 

11.27 - Zbog jake kiše, nabujalih potoka i bujuca sa okolnih brda, reka Dulenka mestimično se izlila i zapretila opštini Rekovac.

 

 


"Angažovali smo civilnu zaštitu, preduzeća, stanovništvo, stavili smo džakove sa peskom na kritična mesta i za sada nema opasnosti", rekao je Tanjugu predsednik opštine Aleksandar Dođorđević.

Ðorđević, koji je i načelnik Sektora za elementrane nepogode opštine, dodao je da su sve institucije u pripravnosti i da će intervenisati ukoliko bude potrebno.

U Rekovcu i Levču kiša pada od noćas.

11.17 - Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

On je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju i da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Foto: Tanjug

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod.

Foto: Tanjug

Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujučnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti JVP Srbijavode, saopštilo je to preduzeće.

10.10 - Marić: Petoro evakuisano!

Foto: Tanjug

Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

MARIĆ: Zbog poplava evakuisano pet osoba-sve snage na terenu!


09.45 - U naselju Gruža u Kniću vatrogasci su morali da evakuišu  dve porodice, na ulici vodena stihija otežava kretanje. U selu Zakuta reka Gruža koja je izazvala poplave odnela je most.U selu Pajsijević crkvena zvona upozoravaju na opasnost.

Kragujevačka sela i naselja na obodu grada takođe su na udaru bujica. Stanje otežava kiša koja neprestano pad, a obilne padavine su u protekloj noći već izazvale poplave i nanele veliku štetu domaćinstvima u ovom kraju. Kako prenosi portal Ikragujevac, zbog izlivanje reke Gruže u okolnim domaćinstvima poplavljena su dvorišta, podrumi su puni vode.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HAOS U GRUŽI: Poplavljena dvorišta, podrumi, izlila se Gruža

A post shared by iKragujevac -Istina na 1.mestu (@ikragujevac) on Jun 2, 2019 at 11:56pm PDT

 

Takođe, zbog ogromne količine vode na putu zatvoren je magistralni put Kragujevac - Kraljevo.

U kragujevačkom naselju Grošnica izlila se Grošnička reka i poplavila 20 domaćinstava.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Izlila se Grośnička reka, poplavljeno 20 dvorišta u naselju Grošnica #kragujevac

A post shared by iKragujevac -Istina na 1.mestu (@ikragujevac) on Jun 3, 2019 at 1:05am PDT

 

 

09.35 - Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislava Zečevića rekao je da je najveći problem u Trnavi, Slatini.

"U Atenici Ulica 66 je puna, bila je i neprohodna ali za sada nema poplavljenih domaćinstava jer ljudima doterujemo dzakove. Ulice po celom Čačku su pune a reke su u porastu i Trnavska i Atenička, a kako javljaju predsednici saveta mesnih zajednica nema nigde većih problema", kaže Zečević.

Zbog velike količine vode šahte su se podigle i u Bulevaru Tanaska Rajića, kod Pošte u Ljubići i kod škole Tanasko Rajić.

Prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda kiše će padati do 14 sati. Inače, Putevi Srbije saopštili su da je obustavljen saobraćaj na starom putu Čačak - Kraljevo.

(FOTO) NAPETO U NOVOM PAZARU! NABUJALA RAŠKA ODNELA PEŠAČKI MOST I POPLAVILA NJIVE, JOŠANICA PRED IZLIVANJEM!

Kiša koja jakim intenzitetom pada bez prestanka od ranih jutarnjih sati izazvala je izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu. Prema rečima predsednika opštine Milivoja Dolovića najkritičnija situacija je u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.

"Došlo je do izlivanja potoka Gorušica u naseljenom mestu Viča i tu smo već evakuisali jedno domaćinstvo, a u toku je evuakucaija još 15 kuća. Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Sve ekipe su na terenu, kao i građevinske mašine. Postoji realna opasnost da će ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog", kazao je prvi čovek opštine Lučani i dodao da će u ovim mesnim zajednicama najverovatnije biti proglašeno vanredno stanje.

Prema njegovim rečima u donjem delu Dragačeva kiša još uvek ne pada a reka Bjelica je za sada mirna.

09.29 - Kiša u Novom Pazaru i okolini neprestano pada, a Gradski štab za vanredne situacije izdao je upozorenje o mogućem izlivanju reka Raške i Jošanice.

Reka Raška veće je poplavila njive kod mesta Postenje, dok je kod Ukrasa odnela pešački most.

Reka Jošanica je i dalje u svom koritu, ali bi uskoro mogla da se izlije...

08.45. Bujični potoci napravili haos u Kraljevu!

U Kraljevu i okolini od jutros je dramatična situacija pošto su se izlili potoci i kanali za odvodnjavanje, a u domaćinstva u pojedinim kraljevačkim selima ušla je voda. Izlio se i Ibar i zajedno sa okolnim potocima i kanalima za navodnjavanje napravio haos, a najteže su pogođena okolna sela.

 

 

U Sirči kod Kraljeva prljava voda teče kroz dvorišta, dok sa lica mesta javljaju da je najteže pogođeno naselje Ribnica.

(VIDEO) KRALJEVO POPLAVLJENO! Izlili se potoci, voda ušla u kuće!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan lala

pre 4 godine

Iznenadile kise i poplave? Pametnom dovoljno jednom da postrada pa da bude spreman za drugi put,.... a budali? Sta ce nama uredjeni vodotokovi i veliki kanal, rekli strucnjaci da u Srbiji nema dovoljno vode.

Penzionerj

pre 4 godine

Sumadija je zapostavljena sto od predstavnika opstina sto od Predsednika Srbije, Vucica.

Vns

pre 4 godine

Naši kraljevi se nisu opametili od prošlih poplava....šta reći....bravo...

Kažu

pre 4 godine

Vreme je da Srbija počne izručivati svoje ratne zločince na suđenje Republici Kosovu a imaju ih na spisku oko 5000! Plenković ima ključnu ulogu u podeli najvažnijih evropskih funkcija a priča se da preuzima fotelju Mogerinijevoj da su uključi u rešavanje pitanja RK! Od 13-21-og ovog meseca je Pulski filmski festival a glavni film godine o najvećem generalu u savremenoj istoriju ratovanaj Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o njemu a HRT snima i seriju "Doba Uskoka" o hrvatskim herojima USKOK-cima zbog kojih su Osmnalije vikale "čuvaj nas Bože od Senjeske ruke" dok su Srbe držale 500g u ropstvu a kažu biće svetska atrakcija ko i serije Hrvatski kraljevi i Alka i Dubrovnik!

Net

pre 4 godine

Novosti.rs Borce iz '99. izručuju Tačiju? Kurir.rs SKANDALOZNO: Film koji veliča ratnog zločinca Gotovinu otvara Pulski festival!

Kažu

pre 4 godine

Vreme je da Srbija počne izručivati svoje srpske ratne zločince na suđenje Republici Kosovu a imaju ih na spisku oko 5000! Plenković ima ključnu ulogu u podeli najvažnijih evropskih funkcija a priča se da preuzima fotelju Mogerinijevoj da su uključi u rešavanje pitanja RK! Od 13-21-og ovog meseca je Pulski filmski festival a glavni film godine o najvećem generalu u savremenoj istoriju ratovanaj Anti Gotovini koji se zove "General" a uskoro će i serija o njemu a HRT snima i seriju "Doba Uskoka" o hrvatskim herojima USKOK-cima zbog kojih su Osmnalije vikale "čuvaj nas Bože od Senjeske ruke" dok su Srbe držale 500g u ropstvu a kažu biće svetska atrakcija ko i serije Hrvatski kraljevi i Alka i Dubrovnik!

srbi cigani sluge sotone

pre 4 godine

Bog kaznjava zaostali satanski narod zlocinacke Srbe

Dule

pre 4 godine

Stize ih kazna zato sto ne podrzavaju naseg precednika Vucica.

Marko

pre 4 godine

Posle 5 god. opet stogodisnje kise..tako je to kad vladaju ovi sa kupljenim diplomama

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija