• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

04.06.2019

09:48

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! Muslimani slave Ramazanski bajram!

Društvo

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! Muslimani slave Ramazanski bajram!

Podeli vest

Posle jednomesečnog posta, muslimani obeležavaju jedan od dva najznačajnija islamska praznika - Ramazanski bajram. Početak praznika zavisi od položaja Meseca, tako da će za neke muslimane u svetu taj praznik će početiri sutra, 5. juna

 

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz, 45 minuta pre izlaska sunca. 

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Za to vreme žene pripremaju poslastice koje se služe tokom praznika.

Uoči praznika, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je da su poslednji dan Ramazana i prvi dan Bajrama prava su slika života - večito putovanje između tuge i radosti, straha i nade, prošlosti i budućnosti, prolaznosti i večnosti, siromaštva i bogatstva, bolesti i zdravlja.

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić rekao je da je Ramazan muslimane učio strpljenju, solidarnosti, bratstvu i zajedništvu i ojačao im karakter.

Svim muslimanima u Srbiji praznik je čestitao predsednik Republike Aleksandar Vučić, kao i ministri u Vladi Srbije.

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici institucije neće raditi tokom tri dana praznika.

Na ovim prostorima praznik se čestita rečima "Bajram šerif mubarek olsun", što otprilike znači "Neka bude čestit i blagoslovljen Bajram".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija