• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2019

11:45

LONČAR: Ništa ne znače reči da podržavamo donorstvo ukoliko nema donora

Društvo

LONČAR: Ništa ne znače reči da podržavamo donorstvo ukoliko nema donora

Podeli vest

Srbija se nalazi na začelju regiona i Evrope po broju donora- svega tri donora na milion stanovnika, a na organ u našoj zemlji čeka oko 1.000 pacijenata

 

Nacionalni dan donora obeležava se danas, a Ministarstvo zdravlja i Hemofarm fondacija pokrenuli su nacionalnu kampanju "I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju", čiji je cilj da se poveća broj donora.

U kampanju su se uključili i naši najbolji sportisti poput Ivane Španović, Dejana Stankovića, Nenada Zimonjića, Branka Lazića, Dragana Škribića, Dejana Savića, Zorana Tošića.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da su u pet transplantacionih centara u Srbiji stvoreni svi uslovi, da je adaptiran prostor, nabavljena neophodna oprema, formirani timovi koji rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini i da je neophodno da imamo više donora.

- Više od hiljadu pacijenata s nestrpljenjem čeka kada će se pojaviti donor. Ništa ne znače reči da podržavamo donorstvo ukoliko nema donora - rekao je Lončar i dodao da je pre mesec dana otvoren prva Banka reproduktivinih ćelija u GAK-u u Višegradskoj, ali da se do sada nije pojavio nijedan donor spermatozoida i jajnih ćelija.

On je istako da se doniranjem organa spasavaju životi i da je vreme "da se sa reči pređe na dela".

- Ovih 1.000 pacijenata neće imati nikavku šansu ukoliko se ne pojave donori - rekao je ministar i zahvalio porodicama koje su dale saglasnost da njihovi najmiliji u trenutku moždane smrti postanu donori.

U Srbiji su najduže liste čekanja na transpalantaciju bubrega i na njoj se trenutno nalazi oko 780 pacijenata.

Na transpaltaciju jetre čeka 42 pacijenta, dok na transplaticiju srca čeka 39 ljudi.

Srbija na milion stanovnika ima samo tri donora, Hrvatska čak 37, Austrija 23, Mađarska 17, Slovenija 19. To je i rezultat koji se ovih dana pojavio na bilbordima širom grada i koji ne predstavlja nikakav sportski rezultat, već rezultat humanosti jednog naroda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sinisa nikolic

pre 4 godine

Sreca, ljubav, postenje, postovanje i zdravlje se ne kupuju. To je rezultat naseg odnosa prema zivotu, sa pogledom usmerenim ka Bogu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija